StoryEditor

Pápež na Slovensku: V decembri ste ma sem pozvali, dnes plním sľub

12.09.2021, 11:54
Autor:
redredTASRTASR
V pondelok čaká pápeža oficiálny program, počas ktorého pôjde do Prezidentského paláca, kde sa stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a ďalšími predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru.

Pápež František priletel v nedeľu popoludní na štvordňovú pastoračnú návštevu Slovenskej republiky.

Na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika ho privítali traja najvyšší ústavní činitelia na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, slovenskí biskupi, ale aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, predstaviteľ katolíckeho disentu František Mikloško, Herta Vyšná, ktorá prežila holokaust, či Mária Jasenková, riaditeľka občianskeho združenia Plamienok, ktoré je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej starostlivosti.

​Prvé slová Svätého Otca po príchode na Slovensko boli podľa prezidentky Zuzany Čaputovej: „V decembri ste ma pozvali na Slovensko a dnes plním tento sľub.“

Akoby omladol 

Prezidentka poznamenala, že v dobe, v ktorej žijeme, ktorá je poznačená bolesťou a rozdeľovaním spoločnosti, môže byť príchod pápeža nápomocný k stmeleniu, zmiereniu a pokoju. Pápež František sa podľa prezidentky cíti, akoby omladol. Povedal jej, že mu táto cesta vlieva energiu.

​Svätý Otec František sa po prílete presunul na Apoštolskú nunciatúru, kde sa konalo ekumenické stretnutie. Katolícka biskupská konferencia má v Ekumenickej rade cirkví v Slovenskej republike štatút pozorovateľa.

Na Apoštolskej nunciatúre predniesol pápež svoj prvý príhovor na Slovensku. V ňom povzbudil členov Ekumenickej rady cirkví, aby pokračovali v ekumenickej ceste, ktorá je vzácnym pokladom, ktorého sa netreba vzdať. Uviedol, že cesta ich komunít sa začala nanovo po rokoch ateistického prenasledovania, keď bola náboženská sloboda znemožnená alebo tvrdo skúšaná.

"Teraz vás spája úsek cesty, na ktorom skúšate, aké je krásne, ale zároveň ťažké žiť vieru v slobode. Existuje totiž pokušenie znova sa stať otrokmi, iste, už nie režimu, ale ešte horšieho otroctva. Toho vnútorného otroctva," poznamenal pápež. Členom Ekumenickej rady cirkví povedal, že si je potrebné pomôcť navzájom.

S členmi spoločnosti sa podelil o dve bratské rady pre šírenie evanjelia slobody a jednoty. "Prvá sa týka kontemplácie. Rozlišovací znak slovanských národov, ktorý by ste spoločne mali zachovať, je kontemplatívna črta, ktorá ide nad rámec filozofických a teologických konceptualizácií, vychádzajúc zo skúsenostnej viery, ktorá vie prijať tajomstvo," povedala hlava katolíckej cirkvi.

Druhá rada sa týka akcie. Jednota sa podľa pápeža nedosahuje natoľko dobrými úmyslami a dodržiavaním nejakej spoločnej hodnoty, ako skôr tým, že robíme niečo pre tých, ktorí nás väčšmi približujú k Pánovi. Poukázal na to, že ide o chudobných, lebo v nich je prítomný Ježiš.

Muž lásky a pokory 

Po ekumenickom stretnutí sa pápež František súkromne stretol s členmi Spoločnosti Ježišovej zo Slovenska.

Predseda parlamentu Boris Kollár verí, že pápež František na svojej návšteve Slovenska upokojí spoločnosť, ktorá je veľmi rozoštvaná. Premiér Eduard Heger označil Svätého Otca za muža lásky, pokory, úcty a ľudskej dôstojnosti. Pápežovu návštevu považuje za významnú udalosť pre Slovensko a chcel by, aby tu Svätý Otec zanechal pokoj.

Bratislavská polícia nezaznamenala v súvislosti s príchodom pápeža Františka na Slovensko žiadne narušenie verejného poriadku ani výrazné obmedzenia v premávke.

V pondelok čaká pápeža oficiálny program, počas ktorého pôjde do Prezidentského paláca, kde sa stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a ďalšími predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru.

Stretne sa s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Pápež pôjde aj na súkromnú návštevu centra "Betlehem" v Bratislave, stretne sa so židovskou komunitou, s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a premiérom Eduardom Hegerom.​

Pápež na Slovensku 18:52 Polícia nezaznamenala pri príchode pápeža žiadne narušenie verejného poriadku Bratislavská polícia nezaznamenala v súvislosti s príchodom pápeža Františka na Slovensko žiadne narušenie verejného poriadku a ani výrazné obmedzenia v premávke. Informovala o tom Veronika Martiniaková z oddelenia komunikácie a prevencie Policajného zboru v Bratislave. "V súvislosti s pobytom Svätého Otca na Slovensku na celý dnešný deň, ako aj na tie nadchádzajúce pripravila bratislavská polícia bezpečnostné opatrenie zamerané na zabezpečenie verejného poriadku, bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ako aj ochrany osôb a ich majetku," uviedla Martiniaková.  18:07 17:58

17:20 Pápež ekumenickú radu cirkví povzbudil, aby pokračovala v ceste Svätý Otec František povzbudil členov Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike, aby pokračovali v ekumenickej ceste, ktorá je vzácnym pokladom, ktorého sa netreba vzdať. Zároveň im adresoval dve bratské rady pre šírenie evanjelia slobody a jednoty. Uviedol to vo svojom príhovore na pôde Apoštolskej nunciatúry v Bratislave. 17:08 16:55 16:55 Svätý Otec sa zúčastňuje na ekumenickom stretnutí na nunciatúre Svätý Otec František sa po prílete na Letisko M. R. Štefánika v Bratislave presunul na Apoštolskú nunciatúru, kde sa koná ekumenické stretnutie. Na úvod hlavu katolíckej cirkvi privítal predseda Ekumenickej rady cirkví Ivan Eľko. Katolícka biskupská konferencia má v Ekumenickej rade cirkví v Slovenskej republike štatút pozorovateľa. "Predsedom orgánu je Ivan Eľko, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, podpredsedom Ján Szőllős z Bratskej jednoty baptistov v Slovenskej republike," priblížili z tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska. Súčasťou nedeľného popoludňajšieho stretnutia v priestoroch apoštolskej nunciatúry je aj príhovor pápeža, modlitba Žalmu 103, skupinová fotografia a osobný pozdrav účastníkov. 16:46 Čaputová: V dobe,v ktorej žijeme, môže byť príchod pápeža nápomocný V decembri ste ma pozvali na Slovensko a dnes plním tento sľub, to boli prvé slová pápeža Františka po príchode na Slovensko, ktoré adresoval prezidentke Zuzane Čaputovej. Uviedla to vo svojom vyhlásení na bratislavskom letisku. Prezidentke bolo cťou a potešením, že mohla na Slovensku privítať Svätého Otca. "V dobe, v ktorej žijeme, je poznačená bolesťou, smútkom, rozdeľovaním spoločnosti, môže byť jeho príchod naozaj nápomocný k stmeleniu, zmiereniu a pokoju," povedala Čaputová. Hlava štátu sa s pápežom po prílete stretla v salóniku na bratislavskom letisku, kde sa ho opýtala, ako sa má. On jej podľa Čaputovej slov odpovedal, že sa cíti, akoby omladol, a táto cesta mu vlieva energiu.
16:15 Heger: Svätý Otec je mužom lásky, pokory a úcty Svätý Otec je mužom lásky, pokory, úcty a ľudskej dôstojnosti. Pred príletom pápeža Františka na bratislavské letisko to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). "To, čo chcem, aby pápež zanechal na Slovensku, je pokoj a verím, že ho prinesie aj do politiky, a hlavne nám to pomôže odraziť sa a pozerať dopredu," hovorí Heger. Dodal, že od návštevy pápeža má veľké očakávania a je to významná udalosť pre Slovensko. 16:15 Kollár: Verím, že pápež prinesie na Slovensko pokoj Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že pápež František na svojej návšteve Slovenska upokojí spoločnosť, ktorá je veľmi rozoštvaná. Uviedol to pred príletom pápeža na bratislavskom letisku. "Bol by som rád, keby sme upokojili situáciu, a som presvedčený, že návšteva Svätého Otca ju môže upokojiť," povedal Kollár. 15:25 Na bratislavské letisko prišiel pápeža privítať dav ľudí
15:21 Pápež s Orbánom hovoril o úlohe cirkvi v krajine i ochrane rodiny Pápež František v nedeľu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom hovoril o úlohe cirkvi v krajine, ochrane životného prostredia a rodiny. Informovali o tom v nedeľu agentúry AP a MTI. František sa s Orbánom stretol v nedeľu predpoludním. Stretnutie sa podľa vyhlásenia Vatikánu uskutočnilo v priateľskej atmosfére a trvalo dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo - až 40 minút. "Medzi témami, o ktorých sa hovorilo, bola úloha cirkvi v krajine, záväzok k ochrane životného prostredia a ochrana a podpora rodiny," uviedol Vatikán vo vyhlásení.

11:59 11:59 11:59 11:58 11:57 Nezabudnite si vstupenku, pripomína polícia Polícia odporúča návštevníkom podujatí s pápežom Františkom na Slovensku vytlačiť si vstupenku. Zároveň upozorňuje, že na vstup je potrebný aj občiansky preukaz. Kovové predmety treba mať na jednom mieste. "Vstupenku na podujatie majte pripravenú, odporúčame vám ju mať vytlačenú. Mobil sa vám môže vybiť alebo pokaziť. Na vstup na podujatie budete potrebovať aj občiansky preukaz, v žiadnom prípade si ho nezabudnite doma," uviedla vo videu na sociálnej sieti hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Návštevníkov upozornila, aby si nebrali so sebou zakázané predmety. Podľa stránky Konferencie biskupov Slovenska ide napríklad o nože, zbrane, repliky zbraní, ostré predmety či sklenené fľaše.

01 - Modified: 2021-09-10 16:56:17 - Feat.: 0 - Title: Od pápeža sa dočkáme prekvapenia, tvrdí kňaz Gavenda. Prečo na Slovensku zotrvá dni a v Maďarsku len hodiny? 02 - Modified: 2021-09-12 18:37:13 - Feat.: 0 - Title: Pápež František, milovník ušpinenej cirkvi 03 - Modified: 2021-09-11 21:51:58 - Feat.: 0 - Title: Označujú ho za liberála. Pápež František je však v otázke rodiny konzervatívny
01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:29