StoryEditor

Matovič vyzval Danka, aby sa vzdal hodnosti kapitána. Nikdy, odkázal šéf SNS a pobozkal výložky

19.01.2017, 13:01
Autor:
TASRTASR
Šéf OĽaNO-NOVA zdôraznil, že povýšenie napríklad nedostali vojaci, ktorí zahynuli pri páde vojenského lietadla v roku 2006 pri maďarskej obci Hejce.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) by sa mali verejne ospravedlniť za povýšenie Danka do vojenskej hodnosti kapitán. Vyzval ich na to dnes predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič s tým, že ak sa dá, hodnosť by mal Danko vrátiť.

"Vyzývame týchto dvoch pánov, aby uznali svoju chybu a verejne sa ospravedlnili, lebo napľuli všetkým statočným vojakom, ktorí si to musia odmakať, do tváre a demoralizujú armádu," uviedol dnes Matovič.

Čo urobil Andrej Danko?

Poukázal na to, že Danko sa z desiatnika stal hneď kapitánom. "V armáde je na takýto postup potrebných 30 až 35 rokov driny, aby sa z desiatnika stal kapitán," zdôraznil.

Šéf OĽaNO-NOVA zdôraznil, že povýšenie napríklad nedostali vojaci, ktorí zahynuli pri páde vojenského lietadla AN-24 v roku 2006 pri maďarskej obci Hejce.

Vojaci Edmund Makovník a Patrik Fraštia, ktorí v roku 2013 zahynuli v Afganistane, boli podľa jeho slov in memoriam povýšení iba o jednu hodnosť. Ďalším príkladom povýšenia o jednu hodnosť je olympijský víťaz Matej Tóth.

"Čo v porovnaní s nimi urobil Andrej Danko, keď si zaslúžil osem ráz rýchlejší postup, ako si zaslúžili títo ľudia," dodal Matovič.

Denník N informoval, že predseda parlamentu Andrej Danko sa stal v tichosti armádnym dôstojníkom. Do hodnosti kapitána v zálohe ho vymenoval minister obrany Gajdoš rozkazom z 21. septembra 2016. Gajdoš mal šéfa SNS oceniť aj za to, že sa prihováral za navýšenie rozpočtu pre armádu.

Nikdy, odkázal Danko

Kapitánsku hodnosť Danko podľa vlastných slov nevráti. „Nikdy, pretože je to Armáda SR, ja si tú hodnosť zaslúžim. Je to kapitán v zálohe, nemám z toho ani euro, nemám z toho žiadnu výhodu,“ uviedol dnes predseda parlamentu, ktorý zároveň pobozkal výložky.

Ako dodal, tieto výložky by v prípade vojnového konfliktu nosil. „Som hrdý na to, že som kapitán v zálohe slovenskej armády,“ zdôraznil. 

Danko pripomenul, že rok slúžil v armáde. Jeho nadriadeným bol terajší minister obrany Gajdoš.

Je zrejmé, že zvýšenie hodnosti z desiatnika pri vysokoškolskom vzdelaní je kapitán priamo úmerné môjmu veku a vzdelaniu a vzťahu k armáde,“ dodal Danko s tým, že málokto vie o jeho angažovanosti v armádnych otázkach. Podľa neho je taktiež rozdiel, keď človeka povýšia v zálohe a keď je to vo výkone služby.

Predseda parlamentu zároveň v reakcii poukázal na to, že Matovič neslúžil v armáde a má modrú knižku. „Dnes ho môžem verejne vyzvať, nech tento pán poslanec z Trnavy povie, akou diagnózou trpí, že mal modrú knižku,“ povedal Danko. Ten zároveň pripravuje trestné oznámenie na Matoviča.

Denník N informoval, že Danko sa stal v tichosti armádnym dôstojníkom. Do hodnosti kapitána v zálohe ho vymenoval minister obrany Gajdoš rozkazom z 21. septembra 2016. Gajdoš mal šéfa SNS oceniť aj za to, že sa prihováral za zvýšenie rozpočtu pre armádu.. "Nikdy," apobozkal svoje výložky.

Danko vyzval Matoviča, aby preukázal, za čo dostal modrú knižku. "Nech povie, akou diagnózou trpí, keď ju dostal. „Ja som hrdý na to, že som kapitán armády v zálohe. Rok som slúžil v armáde Slovenskej republiky," dodal Danko.

01 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 03 - Modified: 2024-02-02 11:34:08 - Feat.: - Title: Danko vyjadril plnú podporu Šimkovičovej. Som rád, že peniaze nedáva na dúhové pochody, povedal 04 - Modified: 2024-01-15 16:36:51 - Feat.: - Title: Polícia kryje Danka, každý iný vodič by fúkal hneď po nehode, znie z SaS 05 - Modified: 2024-01-14 14:35:42 - Feat.: - Title: KDH chce dôkaz. Vyzýva rezort vnútra, aby zverejnil, či sa Danko podrobil skúške na alkohol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:49