StoryEditor

Hlina ponúkol Rybníčkovi post vo vedení KDH. Primátor Trenčína ho odmietol

16.01.2017, 11:45
Šéf KDH si myslí, že zakladanie novej strany nie je dobrý krok. Rybníček ňou chce osloviť široký okruh voličov.

Šéf KDH Alojz Hlina ponúka miesto v predsedníctve strany Richardovi Rybníčkovi. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii. "Nie je potrebné vytvárať ďalšiu konzervatívnu stranu," vyhlásil Hlina. 

"KDH je forma a tá forma je silná. My sme kresťanskí demokrati, my sme konzervatívci. Keď sa chce niekto pohybovať v konzervatívnom priestore, sme pripravení spolupracovať," popisuje šéf KDH. 

Nová strana nie je dobrý krok
"Chceme poprosiť a požiadať pána Rybníčka, aby zvážil ponuku, ktorú mu teraz dáme. KDH je pripravené a stále má voľné miesto v predsedníctve, ponúknuť mu toto miesto a poďme pracovať. Ponuka platí, sme na to pripravení, podlieha to zvoleniu, ale atmosféra je, že sme naklonení tomu, aby bol pán Rybníček u nás," povedal Hlina. 

Založenie vlastnej strany pre Rybníčka nepovažuje Hlina za dobrý krok. "Ak sa pán Rybníček rozhodne stranu založiť, nebudeme to považovať za konštruktívny prístup. My sme pripravení byť konštruktívni a očakávame to," zakončil Hlina.

Rybníček Hlinovi za ponuku ďakuje a považuje ju za kompliment, ale založenia svojej strany sa nevzdáva.

"Pánovi Hlinovi som napísal, že ho obdivujem za jeho snahu zmeniť KDH a držím mu päste. Rovnako som mu však napísal, že napriek tomu som sa rozhodol ísť svojou vlastnou cestou, pretože pripravujeme veľmi zásadnú reformu Slovenska a program strany TOSKA ako proreformnej strany bude mať snahu osloviť čo najširší okruh voličov," reagoval na Hlinovu ponuku Rybníček. Nevylúčil, že sa jeho cesty s KDH v budúcnosti stretnú.

Nové KDH
Hlinovi sa nedávno na sneme v Poprade podarilo presadiť nové stanovy, vďaka ktorým získalo väčšiu moc centrálne vedenie strany. Dovtedy ťahalo oproti regiónom za kratší koniec. Okresní a krajskí šéfovia kresťanských demokratov mohli napríklad vytvárať na regionálnej úrovni rôzne koalície a vedenie s tým nedokázalo nič urobiť. V župných voľbách v Banskobystrickom kraji sa tak KDH ocitlo v jednej koalícii so Smerom.

Podľa Hlinu sa však po Popradskom sneme ukončila prvá fáza stabilizácie hnutia. Zároveň povedal, že hnutie prechádza k ďalšiemu kroku. „Teraz sme vo fáze dva - vytesňovanie priestoru. Tento proces bude trochu škrípať, bude lietať perie, ale priestor budeme vytesnovať, aby bolo zrejmé, kto predstavuje konzervatívnu politiku na Slovensku,“ hovorí Hlina. Podľa neho nie je žiaden dôvod na zakladanie novej konzervatívnej strany.

Od zakladania nových strán odrádzal aj podpredseda kresťanských demokratov Peter Bobula: „Nie sme sebeckí v tom, že by sme videli len seba. Naopak, budeme hľadať všetky spôsoby, aby sme zbytočne mnohými subjektmi neplietli hlavu voličom.“

01 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 02 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-12 12:35:05 - Feat.: - Title: KDH podporí odvolávanie Dolinkovej, ak sa potvrdia problémy s plánom obnovy 05 - Modified: 2024-04-11 16:20:27 - Feat.: - Title: KDH a Kresťanská únia odsúdili považovať "právo na potrat" za základné ľudské právo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:45