StoryEditor

Na východe Slovenska intenzívne sneží, vyhlásili druhý kalamitný stupeň

14.01.2017, 11:10
Autor:
TASRTASR
Cestári boli počas uplynulej noci v Košickom kraji v plnom nasadení. Na viacerých miestach sú vyhlásené kalamitné stupne.

Meteorológovia upozorňujú na intenzívne sneženie. To dnes zasiahne najmä východné Slovensko. Na krajnom východe a v Košiciach podľa SHMÚ môže padnúť 35 až 50 centimetrov nového snehu.

V ďalších okresoch východného Slovenska to môže byť 20 až 40 centimetrov snehu. Intenzívne sneženie zasiahne počas dnešného dňa aj Bratislavu. Tu očakávajú meteorológovia tri až šesť centimetrov nového snehu.

"V Trebišove bol v noci vyhlásený druhý situačný stupeň. V okrese Košice-okolie bol ráno vyhlásený prvý stupeň. Situácia na cestách je adekvátna počasiu. Všetky mechanizmy máme vonku, zjazdnosť ciest je zabezpečená. Na cestách je troj- až päťcentimetrová utlačená vrstva snehu," uviedol pre TASR riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zoltán Bartoš.

SHMÚ medzitým vyhlásila pre východné Slovensko druhý kalamitný stupeň.

kalamita kalamita SHMÚ

​Podľa primátora Trebišova Mareka Čižmára vzhľadom na poveternostnú situáciu a neustále sneženie dnes ráno zasadal krízový štáb mesta, ktorý vyhlásil mimoriadnu situáciu. "Hlavnou úlohou je spriechodniť všetky trasy, ktoré sú dôležité pre záchranné zložky a potom sa venovať aj ďalším úsekom. Zatiaľ sa nám podarilo zabezpečiť prejazdnosť hlavnej ulice a priľahlých ulíc. Teraz nasleduje postupné čistenie sídliskových častí, priechodov pre chodcov a autobusových zástavok," priblížil pre TASR Čižmár.

V uliciach mesta bolo od piatka (13.1.) šesť odhŕňačov technických služieb a do práce boli povolaní aj pracovníci aktivačného strediska, ktorí pomáhajú s čistením chodníkov a ciest.

Prvý kalamitný stupeň je vyhlásený aj v Michalovciach. Práve tam bola podľa Bartoša v noci najkritickejšia situácia. "V celom okrese sa tvorili snehové jazyky. V rámci našich možností, ktoré máme, sme zabezpečovali zjazdnosť ciest," vysvetlil.

Zároveň apeluje na vodičov, aby nejazdili rýchlo. "Nie je situácia, že sú čierne cesty, to sa zabezpečiť nedá. My zmierňujeme následky. Prepluhujeme, ohrnieme, a keď sú teploty okolo nuly, tak solíme, aby sa sneh roztopil," skonštatoval Bartoš.

Na cestách západného a severného Slovenska sa počas dnešného dňa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. V okresoch Brezno, Revúca, Rimavská Sobota, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa zas počas dnešnej noci môžu teploty vzduchu klesnúť na -15 až -16 stupňov Celzia.

01 - Modified: 2024-03-15 10:58:04 - Feat.: - Title: Lykožrúty na Horehroní: Kalamita sa spracuje intenzívne, tvrdí rezort pôdohospodárstva. Ohrozuje Poľanu 02 - Modified: 2024-02-06 11:40:35 - Feat.: - Title: Husté sneženie v Číne komplikuje dopravu, na diaľniciach uviazli tisíce ľudí 03 - Modified: 2024-01-31 10:32:51 - Feat.: - Title: Predpoveď počasia naznačuje, že príchodom februára sa situácia so snehom nezmení 04 - Modified: 2024-01-03 07:01:32 - Feat.: - Title: Na viacerých úsekoch silno sneží, Donovaly sú uzavreté pre nákladné autá 05 - Modified: 2023-12-23 13:37:48 - Feat.: - Title: Vianoce pri sviečkach. Kvôli zlému počasiu budú niektoré domácnosti na Štedrý deň bez elektriny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:35