StoryEditor

Koaličná kríza - ANO hrozí odchodom z vlády

19.01.2003, 23:00

Aliancia nového občana (ANO) pohrozila svojim partnerom odchodom z koalície. Svoju predstavu o tom, ako vzniknutú "koaličnú krízu" riešiť chce vypracovať na dnešnom rokovaní Výkonná rada ANO. Už v utorok sa problémom bude zaoberať koaličná rada.
Predseda ANO Pavol Rusko na víkendovom rokovaní Republikovej rady vyhlásil, že stratil dôveru voči dvom koaličným partnerom.
Republiková rada ANO požaduje od partnerov, aby urýchlene riešili neprehľadnú situáciu v Slovenskej informačnej službe (SIS). Požiadavka súvisí s údajným odpočúvaním mobilného telefónu predsedu ANO. V rámci SIS bude aliancia žiadať aj určité personálne zmeny. Podľa Ruska SDKÚ pred šiestimi týždňami sľúbila, že nájde kandidáta na nového riaditeľa SIS. ANO vraj chcelo ponúknuť vlastného kandidáta, partneri im to však neumožnili. Určite však budú chcieť mať vo vedení SIS svojho zástupcu.
Ďalším problémovým bodom je udalosť z Tatranskej Polianky na prelome rokov. V hoteli Hubert dovolenkujúceho Ruska a ministra hospodárstva Roberta Nemcsicsa navštívil Dzurinda. Po ich odchode z hotela sa tam mali objaviť pracovníci kriminálnej polície. Podľa Ruska akcia smerovala k získaniu diskreditačných dokumentov o ňom a Nemcsicsovi. KDH vraj od premiérovej ochranky dostalo informáciu, že dvaja ústavní činitelia sa v hoteli stretli s hľadaným Mikulášom Černákom. Predseda Národnej rady SR a šéf KDH Pavol Hrušovský chce požiadať branno-bezpečnostný výbor a osobitný výbor na kontrolu činnosti SIS, aby prešetril okolnosti, kvôli ktorým ANO vyvolala krízu vo vládnej koalícii.
M. Dzurinda (predseda vlády, SDKÚ): K vyhláseniam ANO sa nechce vyjadrovať. Riešenie problémov vo vnútri koalície podľa neho patrí na rokovanie koaličnej rady.
B. Bugár (podpredseda NR SR, SMK): Stanovisko ANO o strate dôvery označil ako nie veľmi vhodné. V čase vrcholiacich integračných snáh nepokladá spochybňovanie stability koalície za dobrý signál do zahraničia. Odchod ANO z koalície by ho mrzel. Verí, že situácia sa po utorkovom zasadnutí Koaličnej rady vysvetlí.
V. Palko (minister vnútra, KDH): K problému sa chce vyjadriť až po utorňajšom rokovaní koaličnej rady.
Ďalšie udalosti v koalícii za posledné týždne:
SPP
Nesúhlas zástupcov KDH vo Fonde národného majetku (FNM) so zvolaním valného zhromaždenia Slovenského plynárenského priemyslu (VZ SPP) spôsobil na minulej schôdzi prerušenie rokovania parlamentu. Podľa Ruska personálne nominácie, ktoré predložil minister hospodárstva R. Nemcsics a ktoré by mali byť predmetom rokovania VZ SPP nik z koaličných partnerov nespochybnil.
Slovenské elektrárne
Kresťanskí demokrati mali výhrady voči skutočnosti, že KDH nemá zástupcov v orgánoch Slovenských elektrární. Dôsledkom bola nepodpora novely zákona o verejnej službe, ktorú predložil minister zdravotníctva Zajac (ANO). V tom čase sa hovorilo aj o záujme ANO dosadiť na post riaditeľa finančnej polície svojho nominanta.
SIS
Predseda ANO označil situáciu v SIS za neprehľadnú, naznačil, že ANO bude požadovať personálne zmeny. Renomovaný britský magazín Jane´s Intelligence Digest nedávno publikoval obvinenie, že SIS používa nedemokratické metódy, nadmieru spolupracuje s ruskou tajnou službou a obchoduje so zbraňami. Riaditeľ SIS Vladimír Mitro tieto informácie odmietol s tým, že ide o hrubú urážku a ohováranie štátneho orgánu pri výkone jeho právomocí. Pre Slovenský rozhlas naznačil, že za materiálom môžu byť lobistické kruhy, ktorým "SIS prekáža pri ich nelegálnych aktivitách, pri obchodovaní so zbraňami". ANO chce mať vo vedení SIS svojho nominanta.
Interrupcie
Rusko kritizoval predsedu parlamentu Pavla Hrušovského (KDH) za to, že na základe jeho rozhodnutia bude parlament pred Ústavným súdom SR v prípade interrupčného zákona zastupovať poslanec HZDS Miroslav Abelovský. Ústavnoprávny výbor Hrušovskému odporučil, aby parlament zastupoval Ján Drgonec (ANO). Hrušovský svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že rozhodnutie výboru má len odporúčací charakter. Podanie na ústavný súd iniciovala ešte v minulom volebnom období skupina poslancov KDH. Ústavný súd sa bude podnetom zaoberať 6. februára, pričom navrhovateľa bude zastupovať minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH).
Voľba prezidenta
Podpredseda ANO Ľubomír Lintner podrobil ostrej kritike skutočnosť, že SDKÚ zverejnila meno svojho kandidáta na post prezidenta republiky, ktorým je E. Kukan. Postup SDKÚ označil za šokujúci a nekultúrny. "Domnieval som sa, že sa o tejto otázke bude najprv hovoriť na pôde Koaličnej rady," povedal s tým, že za vhodný termín začiatku diskusie o budúcom prezidentovi pokladá tohoročnú jeseň.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:24