StoryEditor

Naši lekári hromadne odchádzajú. V najhoršej chvíli

09.01.2017, 23:00
Za posledných 15 rokov odišlo do cudziny 300-tisíc Slovákov. Krajinu opúšťajú najmä vysokoškolsky vzdelaní.

Za posledných 15 rokov prišlo Slovensko o 300-tisíc obyvateľov. Tí totiž odišli do zahraničia. Vyplýva to z analýzy Inštitútu finančnej politiky, ktorá odhalila, že práca za hranicami láka najmä mladých lekárov.

Odchádzajú v najnevhodnejšej chvíli
Inštitút finančnej politiky poukázal na to, že do zahraničia odchádzajú najmä ľudia do 30 rokov. Tí tvoria vyše polovice odídencov. A práve to je podľa analytikov problém, pretože podľa prognóz Eurostatu bude Slovensko v roku 2040 najstaršou krajinou v Európskej únii. A mohutný odlev ľudí do cudziny spôsobí, že Slovensko bude starnúť omnoho rýchlejšie.

Zahraničie pritom láka najmä vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Podľa inštitútu smeruje za hranice až každý desiaty absolvent. Ak sa však pozrieme na tri najväčšie lekárske fakulty na Slovensku, z nich odchádza približne každý piaty človek. „Lekári chýbajú už v súčasnosti. Pri predpoklade, že starý človek využíva zdravotníctvo viac, je jasné, že spolu so starnutím obyvateľstva bude treba v budúcnosti ešte viac lekárov,“ povedal viceprezident Asociácie súkromných lekárov Mário Móro.

Uplatnenie v zahraničí hľadala aj Diana Kuchárová. Momentálne pracuje ako chirurgička vo Fakultnej nemocnici v Motole. „Hlavné dôvody sú jasné – lepšie finančné ohodnotenie a pracovné podmienky. Celkovo je však nutné dodať, že je tu lepší zdravotnícky systém,“ vysvetlila. Podobne rozmýšľal aj Gabriel Badida, ktorý pracuje tiež ako chirurg v českom Přerove. Domov sa už vrátiť neplánuje a jeho rozhodnutie by nezmenila ani prípadná dotácia od štátu.

Neefektívne školstvo
Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej rezort rieši kritickú situáciu rezidenčným programom. „Počas štúdia sa rezident zaväzuje, že nezmení odbor, ukončí štúdium a zostane pracovať na území Slovenska. Prví absolventi by mali vyjsť zo škôl v októbri alebo novembri 2017,“ dodala. Zapojení študenti majú garanciu nájdenia práce. Rezidentský program momentálne existuje v odbore všeobecné lekárstvo a pediatria, ministerstvo však uvažuje, že ich počet zvýši.

Analytik Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník však poukazuje na to, že vláda by mala nájsť komplexné riešenie, ktoré by dokázalo motivovať ľudí študovať všetky nedostatkové odbory. Podľa neho by mal štát poskytovať vo vybraných odboroch pôžičky. Tí, ktorí by zostali pracovať na Slovensku, by ich nemuseli splácať. Tí, ktorí by si však vybrali zahraničie, museli by do stanoveného času vrátiť peniaze.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:50