StoryEditor

Na Slovensko udrie tvrdá zima. V Oravskej Lesnej vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.01.2017, 11:03
Autor:
redredTASRTASR

Mrazivé počasie a extrémne nízke teploty môžu spôsobiť lomy (praskanie) koľajníc. Od 1. decembra 2016 Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v rôznych úsekoch Slovenska celkom 29 lomov koľají. Našťastie žiadny z nich nespôsobil nehodu alebo inú vážnu mimoriadnosť v železničnej doprave. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

"Zvyčajne sa lomy koľají vyskytujú v skorých ranných hodinách, kedy sú mrazy najsilnejšie. Železničiari majú prepracovaný osobitný systém kontrol, tak v zime ako aj v lete, ktoré majú zistiť prípadné poškodenie koľajníc," dodala hovorkyňa ŽSR. Ako dodala, silné mrazy rovnako ako extrémne horúčavy vplývajú na to, že koľaje vplyvom extrémnych teplôt pracujú.

Takto to vyzeralo na Čertovici včera

"Pri vysokých teplotách sa koľajnice rozťahujú a majú tendenciu vybočovať zo svojej osi, pri mrazoch naopak dochádza k tzv. lomu koľaje. Takéto miesto môže byť nebezpečné pre plynulosť a bezpečnosť dopravy. Preto pri akomkoľvek zistení lomu koľaje je železničná doprava na danom úseku buď čiastočne obmedzená, alebo úplne vylúčená a železničiari okamžite riešia opravu - výmenu poškodenej časti koľaje," doplnila.

Lom koľajnice je trhlina v celom profile koľajnice a ohrozuje bezpečnosť prejazdu vlakov.

SHMÚ vydal výstrahy pred zimou takmer pre celé Slovensko. Mrazy majú najviac udrieť v sobotu.

SHMÚ.sk


Na cestách na takmer celom území Slovenska sa môžu počas dnešného dňa tvoriť snehové jazyky a záveje. SHMÚ v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Výnimku tvoria iba okresy Bratislava, Komárno a Dunajská Streda.

Meteorológovia taktiež upozorňujú na silný vietor, ktorý sa bude dnes vyskytovať jednak na západnom Slovensku, kde dosiahne v nárazoch rýchlosť 18 - 21 m/s. Na hrebeňoch hôr zas bude fúkať vietor v nárazoch rýchlosťou až 32 - 36 m/s. V okresoch Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice okolie sa zas ľudia musia pripraviť na vietor o sile 18 - 23 m/s.

Dnes v noci očakáva SHMÚ aj pokles teplôt. V okresoch na severe stredného a východného Slovenska miestami klesne teplota vzduchu na úroveň -15 až -18 stupňov Celzia.

SHMÚ.sk

Obecná samospráva Oravskej Lesnej v Námestovskom okrese, ležiaca v tradične najstudenšej slovenskej doline, vytrvalo bojuje už niekoľko dní so snehom. Starosta Marek Majdiš hovorí o živelnej pohrome, pre snehovú kalamitu vyhlásil preto mimoriadnu situáciu.

Vplyvom množstva napadnutého snehu došlo podľa neho k ochromeniu života v obci v súvislosti s možným zásobovaním potravinami, dochádzkou do zamestnania a škôl, zabezpečovaním zdravotnej služby, hasením požiarov a vykonávaním ekonomických činností. "Takisto existuje riziko vzniku škôd na majetku," skonštatoval Majdiš.

Ako ďalej pre TASR uviedol, v Oravskej Lesnej neustále sneží a fúka silný vietor, ktorý na cestách vytvára snehové jazyky. "Musíme ich doslova prerážať, aby tie cesty boli v rámci možností prejazdné. Najhoršie je, že toho snehu máme veľmi veľa a nie je ho kde dávať. Dnes ráno sme už dokonca museli použiť frézu," vysvetlil s tým, že v odľahlejších častiach obce sa stále nachádza množstvo dovolenkujúcich turistov. "Aj v týchto častiach sa snažíme udržiavať cesty zjazdné," doplnil starosta.

Nasadené mechanizmy pracujú podľa jeho slov nepretržite. "Najhoršie je, že keď vozovky odhrnieme, do hodiny už ani nevidieť, že tam odhŕňač vôbec bol," upozornil s tým, že dúfa v zlepšenie poveternostných podmienok. Mimoriadna situácia v obci platí až do odvolania.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 03 - Modified: 2024-04-21 16:50:17 - Feat.: - Title: Na väčšine Slovenska sa môže v noci tvoriť prízemný mráz 04 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 05 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:54