Richard RybníčekTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Rybníček sa odmlčal, teraz je späť. Vyráža po Slovensku, v pätách má však konkurenciu

06.01.2017, 23:00

V októbri predstavil založenie strany Toska a na niekoľko mesiacov ostal ticho.

Podľa informácií HN však chce už vo februári alebo marci vyraziť primátor Trenčína Richard Rybníček do regiónov a s pomocou siete ľudí, s ktorými momentálne vedie rozhovory, začať zbierať podpisy na založenie strany.

"Máte pomerne dobré informácie," reagoval pre HN Rybníček.

Popritom začne predstavovať svoj program. Šéf trenčianskej radnice ešte na októbrovej tlačovej besede spresnil, že sa sústredia na decentralizáciu, teda silnejšie regióny, zmenu volebného systému, ale aj členenie krajov po novom.


V regiónoch bude plno
Rybníčkova Toska však nebude obchádzať Slovensko jediná. Prednedávnom rovnaký zámer predstavil aj think tank Progresívne Slovensko na čele s podnikateľom Ivanom Štefunkom.

O projekte sa zároveň dlhšie hovorí ako o možnej platforme pre vznik politickej strany. Ľudia z Progresívneho Slovenska plánujú začať s diskusiami mimo Bratislavy v predposledný januárový deň. „Cieľom bude predstaviť projekt aj v regiónoch a predovšetkým čo najviac počúvať ľudí,“ vysvetľuje jeden z členov správnej rady iniciatívy Martin Dubéci.


Na problémy ľudí žijúcich mimo Bratislavy sa zameriavajú aj členovia iniciatívy Nová Generácia, čo je bývalá mládežnícka organizácia SDKÚ, ktorá pred časom opustila štruktúry strany.

Podľa predsedu združenia Tomáša Smutného obišli v minulom roku s festivalom Move takmer dve desiatky miest po Slovensku a tento rok budú pokračovať. Zatiaľ však nevedia, čo s nahromadenými podnetmi budú robiť. „Na konci roka 2017 uvidíme, ako to vyhodnotíme. V tejto chvíli nie sme pripravení povedať, že zakladáme politickú stranu,“ dodáva Smutný.

Pragmatickejšie ciele
Analytici výjazdy do regiónov vítajú. Otázne však je, či deklarovaný zámer počúvať problémy ľudí nie je len dobre znejúcim sloganom, za ktorým sa skrýva sondovanie možnej podpory pre potenciálne politické subjekty.

Pre verejnú mienku znie lepšie, keď povedia, že ľudia, ideme sa vás pýtať, ale z odborného hľadiska to neobstojí. Podľa mňa sú skutočné ciele pragmatickejšie,“ myslí si politológ Tomáš Koziak.

Podľa politológa Jozefa Lenča je dobrý aj prístup, keď problémy ľudí z regiónov zakomponuje politický subjekt do programu, ale aj keď im predstaví vlastnú víziu.

Problém Tosky aj ostatných potenciálnych politických subjektov vidí v niečom inom. „Považujem za nesprávne, ak niekto ohlasuje vznik politickej strany alebo sa špekuluje o politickej strane, ktorá je postavená len na jednom človeku, prípadne málo charizmatických ľuďoch, ktorí sú bytostne viazaní na hlavné mesto,“ dodal Lenč.

Financovanie politickej strany:
Do predvolebnej kampane zvyknú strany investovať stovky tisíc eur. Problém majú najmä novovznikajúce strany, ktorí si často musia zohnať peniaze inými spôsobmi. Členské príspevky väčšinou nepostačujú.

Ďalšou možnosťou býva úver od banky. Nie všetky ich však poskytujú. Najväčšia Slovenská sporiteľňa politikom nepožičiava. „Je to naša interná úverová politika,“ spresňuje hovorkyňa banky Marta Cesnaková.

Ústretovejšia je Fio Banka, ktorá dala pôžičku aj strane Sieť. Prihliada pritom na kredibilitu subjektu, možné budúce príjmy, ale aj na riziká. „Aké zaisťovacie nástroje a v akom rozsahu budú požadované, je vždy výsledkom individuálneho posúdenia,“ povedal hovorca Zdeněk Kovář.

Úverom pre strany sa nebráni ani Privat banka, ktorá patrí investičnej skupine Penta. Strana však podľa marketingkovej manažérky banky Zuzany Mészárosovej musí spĺňať štandardné podmienky pre poskytnutie úveru.

Primátor Trenčína Richard Rybníček predstavil svoju stranu Toska:

01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 04 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati 05 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:24