TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Lajčákov rezort neposkytol informácie o podozrivých zákazkách, pretože Transparency zahlcuje úradníkov

03.01.2017, 18:30
Autor:
chocho
Takýto typ obštrukcií sa nazýva informačný filibustering.

Ministerstvo zahraničných vecí Miroslava Lajčáka obvinilo neziskovú organizáciu Transparency International Slovensko zo zahlcovania jeho úradníkov žiadosťami. Tí potom majú mať problémy pri plnení ich základnej agendy.

Dva nové argumenty

„Nenechajme sa arogantnými úradníkmi a politikmi obrať o naše základné práva!“ Vyzýva na svojom Facebooku nezisková organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

Dôvodom je, že ministerstvo zahraničných vecí (MZV) „napriek opakovaným žiadostiam odmieta sprístupniť všetky informácie o podozrivých zákazkách predsedníctva,“ na ktoré upozornila bývalá zamestnankyňa rezortu zahraničia Zuzana Hlávková.

Podľa Transparency si MZV „vymyslelo dva nové argumenty, ako informácie utajovať.“

Jedným má byť začatie kontrol Úradu pre verejné obstarávanie či Najvyššieho kontrolného úradu na ministerstve.

Informačný filibustering

Druhým argumentom je, že množiace sa žiadosti od TIS o sprístupnenie informácií úradníkov ministerstva zahlcujú a tí potom nestíhajú robiť ani základnú agendu, tvrdí mimovládka.

Neziskovka zverejnila aj časť vyjadrenia z MZV, ktorá sa týka práve obvinenia zo zahlcovania úradníkov žiadosťami. Takýto typ obštrukcií sa nazýva informačný filibustering.

V stanovisku MZV sa píše, že ide o obštrukčnú metódu, „pri ktorej nie je dôležitý obsah žiadosti, ale zahltenie a zamestnanie orgánu verejnej správy.“

Vo vyjadrení sa ďalej píše, že „žiadateľ žiada všetky informácie, v akejkoľvek forme, nevynímajúc interné dokumenty vrátane poštovej a emailovej komunikácie ... Nešlo o jedinú žiadosť zo strany žiadateľa takéhoto typu v krátkom časovom intervale, čo výrazne ovplyvňuje schopnosť ministerstva plniť základné činnosti.“

Podľa Transparency je to MZV, ktoré porušuje zákon a neumožňuje občanom prístup k informáciám o tom, ako sa narába s ich daňami.

Oslovili sme aj hovorcu MZV Petra Stana. „Nevidíme dôvod reagovať na pokračujúce bezdôvodné obviňovanie TIS,“ vyhlásil. Minister Lajčák sa podľa Stana včera na tlačovke s premiérom Robertom Ficom k nedávno ukončenému predsedníctvu vyjadril jasne.

Pozrite si tlačovku ministra Lajčáka, premiéra Fica a štátneho tajomníka Ivana Korčoka z pondelka 2. januára k nedávno ukončenému slovenskému predsedníctvu:

Hlávková vzniesla vážne obvinenia

Hlávková v blogu, ktorý vyšiel 20. novembra 2016 na portáli Sme, vzniesla závažné obvinenia.

Ako bývalá pracovníčka MZV podieľajúca sa na príprave kultúrnych akcií k príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie tvrdí, že viaceré z týchto akcií boli predražené.

Konkrétne menovala predstavenie loga predsedníctva a dva otváracie koncerty (Viac si o prípade prečítajte TU).

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-03-18 12:00:00 - Feat.: - Title: Najmenej transparentnú prezidentskú kampaň má Pellegrini, mlčí o väčšine výdajov. Najlepšie sú na tom Korčok a Harabin 03 - Modified: 2024-02-01 15:15:00 - Feat.: - Title: Nevyrušujte s faktmi. Čo vám vláda o korupcii nepovie 04 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 05 - Modified: 2024-01-30 10:57:43 - Feat.: - Title: Slovensko sa v Indexe vnímania korupcie umiestnilo na historicky najlepšom mieste. Za európskym priemerom však zaostávame
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:39