baránekMAFRA/Pavol Funtál
StoryEditor

Ako prvý ústavný činiteľ pomenoval riziká internetu. Politológ hodnotí prezidentov prejav

01.01.2017, 14:13
Autor:
TASRTASR
Baránek si myslí, že je najvyšší čas, aby ústavní činitelia začali o probléme hovoriť.

Novoročný príhovor prezidenta Andreja Kisku bol neštandardný, ale v tom pozitívnom slova zmysle. Kľúčovú časť totiž venoval téme rizík súvisiacich s bezbrehou slobodou vo virtuálnom priestore. Na margo dnešného prejavu hlavy štátu to uviedol politológ Ján Baránek.

​Kiska hovoril o nenávistných prejavoch na internete a sociálnych sieťach. "V tomto smere bol prejav dobrý a neštandardný, ale v tom pozitívnom zmysle," zhodnotil politológ. Priestor, ktorý tomu venoval, bol adekvátny a bolo dobre, že s tým začal a že to aj vyznelo ako najzávažnejší bod prejavu," doplnil.

Baránek si myslí, že je najvyšší čas, aby ústavní činitelia začali o probléme hovoriť. "Je to veľmi závažná téma. Na Slovensku je stále podceňovaná, ale vo svete sú napríklad schopní sa cez sociálne siete organizovať teroristi," upozornil.

Politológ bol podľa jeho slov do istej miery prekvapený, že Kiska počas prejavu trikrát pochválil vládu, a to za ekonomický stav Slovenska, pripravovanú reformu školstva a za zvládnutie predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. "Teraz sa nebavíme, či je trojnásobná pochvala zaslúžená, ale myslím si, že to je snaha o zmazanie kritík z minulosti a možno aj snaha o nadviazanie nejakého zmysluplného dialógu s vládou," vysvetlil.

V prejave prezidenta Baránek postrehol aj kritické tóny voči vláde, a to najmä vtedy, keď Kiska uviedol, že rok 2017 bude dôležitý, lebo sa ukáže, či jedinou a hlavnou odpoveďou štátu na problémy sociálne odkázaných rómskych občanov bude iba represia. Podľa politológa tak zrejme reagoval na vyhlásenia premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktoré odzneli na decembrovom sneme strany Smer-SD.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:16