Tankovanie, nafta, benzínDreamstime
StoryEditor

Revolúcia na pumpách. Palivá označia po novom

28.12.2016, 23:00
Nové grafické prvky podľa Bruselu pribudnú na čerpacích staniciach už v priebehu budúceho roka.

Motoristov čaká zmena. Už čoskoro nájdu na pumpách benzín a naftu pod novým označením. Brusel sa totiž rozhodol zjednotiť označovania palív naprieč členskými krajinami Únie. Dôvodom je snaha o to, aby sa motoristom ľahšie tankovalo v zahraničí. „Čerpacie stanice dnes používajú vlastné značenia, hlavným cieľom novej normy je preto ich harmonizácia, aby v tom nemali spotrebitelia chaos,“ povedal Andrej Arvensis zo Slovenskej asociácie petrolejárskeho priemyslu a obchodu.

Pumpy sa pripravujú
V Bruseli novinku schválili ešte v októbri minulého roka, naše zákony sa musia novému nariadeniu prispôsobiť do konca apríla budúceho roka.

Následne majú čerpacie stanice dva roky na to, aby nové značenie zaviedli. Na novinku sa však pripravujú už dnes. „Dodatočné povinné označenie bude na čerpacích staniciach Skupiny MOL vrátane spoločnosti Slovnaft zapracované v priebehu roku 2017,“ uviedol hovorca spoločnosti Anton Molnár. Podobné očakávania majú aj naši susedia.

„Predpokladáme, že v Česku a na Slovensku budeme na pumpách prelepovať na jeseň budúceho roka. Čakáme, či Únia nevydá ešte nejaké dodatočné usmernenie,“ hovorí predseda predstavenstva českej Únie nezávislých petrolejárov Ivan Indráček.

Znaky, písmená aj čísla
Nové značenie bude pozostávať z geometrického prvku, ktorý sa bude líšiť v závislosti od typu motora. Benzín bude reprezentovať krúžok, naftu štvorec a alternatívne palivá ako LPG alebo CNG budú označené kosoštvorcom. Pribudne aj písmeno: benzín bude po novom „E“, nafta bude „B“. Pri písmenách bude uvedené číslo, ktoré bude zodpovedať hodnote biozložky v zmesi.

Prevádzkovatelia „čerpačiek“ ubezpečujú, že pre motoristov nebude novinka znamenať žiadnu zásadnú zmenu. „Ide totiž len o doplnkové značenie na čerpacích staniciach, nie o zmenu v zložení motorových palív,“ doplnil Molnár. Znamená to, že komerčné názvy ako V-Power či Optimal Diesel bude ponechané, po novom k nim iba pribudne nová jednotná grafická značka.
Dopravcovia sú spokojní
Rovnako bude na výrobcoch, akú farbu si pre jednotlivé palivá zvolia. Koľko bude novinka pumpárov celkovo stáť, nie je zatiaľ známe. Zrejme však nepôjde o malú sumu, keďže nové grafické značenie dostane každý jeden stojan a pištoľ na čerpacích staniciach v 28 členských krajinách EÚ. Iba na Slovensku máme pritom odhadom viac ako tisíc čerpacích staníc. Celkovo sa dnes v Únii nachádza viac ako 118-tisíc púmp. 

S tankovaním v zahraničí nemali dopravcovia problém ani doposiaľ, hovorí generálny tajomník združenia Česmad Pavol Reich. Oceňujú však snahu Únie zjednotiť značenia pri skvapalnenom plyne a ďalších alternatívnych palivách.

„Pokiaľ budú harmonizované aj značenia prímesí, ktoré sa do palív pridávajú, nikto by sa nemal sťažovať. Naopak, je to jeden z mála skutkov, čo Únia spraví a neublíži ním,“ dodal Reich. Práve podpora alternatívnych palív je jedným z dôvodov, prečo sa Komisia rozhodla zmeniť značky na pumpách. „Nové značenie vytvára priestor aj pre alternatívne palivá, ktoré dnes ešte nepoznáme,“ dodáva Indráček. 

Nové povinnosti pre výrobcov
Na novinku sa musia pripraviť aj výrobcovia a predajcovia vozidiel. Zmena sa dotkne aj ich. Po novom budú musieť na všetkých novovyrobených vozidlách označiť podobným grafickým znakom palivovú nádrž.

„Pokiaľ budete mať od výrobcu vozu pod viečkom nádrže napísané napríklad B30, budete vedieť, že naprieč Európou si môžete bez ohľadu na marketingový názov paliva natankovať akúkoľvek naftu označenú B30 alebo B s nižším číslom,“ povedal pre portál ihned.cz Damir Durakovič, generálny riaditeľ nákupnej aliancie Axigon, ktorá firmám poskytuje tankovacie karty EuroShella EuroOil.

Navyše, dodatočne budú musieť označiť aj vek palivovej nádrže. Kedy začnú automobilky označovať nádrže, dnes nie je jasné, rovnako ani to, o koľko im kvôli tomu stúpnu náklady na výrobu.

01 - Modified: 2024-04-26 07:56:47 - Feat.: - Title: Po týždňoch zdražovania prišla zmena. Ceny benzínov išli dole 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny akcií zdravotných poisťovní sa zosypali 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:07