Neprešiel ani mesiac od tohtoročných parlamentných volieb a nová vláda už musela čeliť jednej z najväčších doterajších káuz. V polovici marca informoval týždenník Trend a Denník N o vratkách DPH pre podnikateľa Ladislava Bašternáka. Za kúpu siedmich bytov v hodnote 12 miliónov eur si vypýtal od štátu vratku dva milióny eur. Byty sa nachádzajú v komplexe Five Star Residence, ktorý postavila firma kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera. Finančná správa však zistila, že celková hodnota bytov mala byť len 1,5 milióna eur, a vratka bola teda neoprávnená. Celý prípad sa udial pred štyrmi rokmi. Vyšetrovanie bolo vtedy zastavené a znovu sa obnovilo až po medializácii. Vzniklo podozrenie, že Bašternáka môže kryť aj samotný bývalý a súčasný minister vnútra Robert Kaliňák. Ten všetky podozrenia odmieta. Priznal však, že od Bašternáka kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Opozícia zároveň cez leto začala organizovať protesty pred komplexom Bonaparte, ktorý postavila Bašternákova firma a prenajíma si v ňom byt aj premiér Robert Fico. Cieľom protestov bolo odstúpenie Kaliňáka a odsťahovanie sa Fica z bytovky. Nestalo sa ani jedno.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Robo so "strapatým" a daňové podvody. Tieto kauzy najviac hýbali Slovenskom

27.12.2016, 23:00
Aj v tomto roku sa u nás vyskytli prípady, ktoré sa dotkli politických špičiek a ich vyšetrovanie je problematické.

Vznikli s tvrdením, že budú hrádzou proti extrémizmu, no zatiaľ sa im nedarí. Nová vláda, ktorá vzišla z marcových volieb, neriadi krajinu ani rok, a už musela čeliť viacerým kauzám. Práve ich neriešenie však môže napomáhať nie zahradeniu, ale nárastu extrémizmu.

„Vodu na mlyn dáva extrémistom práve to, že sa neriešia kauzy a nie to, že si niekto zadefinuje, že je hrádzou proti extrémizmu. Práve takéto konanie rast pravicového extrémizmu ešte posilní,“ myslí si politológ Radoslav Štefančík.

V neprospech hovoria aj čísla v prieskumoch. Podľa prieskumu agentúry Polis získala ĽSNS až 11-percentnú podporu a podarilo sa jej preskočiť aj SNS. HN vám prinášajú prehľad piatich káuz roka 2016, ktoré hýbali Slovenskom. Pozrite si ich v galérii:

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 17:18