TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Ani tretí pokus nevyšiel. Odvolávanie Mikulca presunuli na riadnu schôdzu

10.09.2021, 08:54
Autor:
TASRTASR
Koalícia hovorí, že sa nechce zúčastňovať na divadle organizovanom Smerom-SD

Aj tretí pokus opozičného Smeru-SD odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) presunuli poslanci na riadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá sa začína 16. septembra. Pri piatkovom otvorení mimoriadnej schôdze o Mikulcovom odvolávaní sa neprezentoval dostatok poslancov, plénum nebolo uznášaniaschopné.

​Koalícia takýto postup avizovala už vopred. Rovnako postupovali poslanci aj v predchádzajúcich dvoch pokusoch v júli a auguste, keď opozícia podala návrh na ministrovo odvolanie. Návrhy sa pre neuznášaniaschopnosť poslancov presunuli na najbližšiu riadnu schôdzu. Smer-SD takúto obštrukciu kritizuje. Koalícia hovorí, že sa nechce zúčastňovať na divadle organizovanom Smerom-SD.

Okrem poslancov Smeru-SD sa pod návrh podpísali nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a aj Martin Čepček, ktorý nedávno odišiel z klubu OĽANO.

Opozícia Mikulcovi pri pokusoch o jeho odvolanie vyčíta situáciu v rezorte a polícii, podozrenia z poberania úplatkov i to, že sa mal údajne stretávať s členom bratislavskej skupiny takáčovcov Matejom Zemanom v jeho byte, kde mali preberať koordinovanie výpovedí. Dôvodom na jeho odvolanie má byť podľa opozície aj to, že mal prerušiť policajný zásah voči Matejovi Z. a ďalším dvom svedkom.

Opoziční poslanci tiež v návrhu na odvolanie Mikulca tvrdia, že rozhodnutie Generálnej prokuratúry o zrušení obvinení pre exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského je dôkazom manipulácie trestného konania. Politickú zodpovednosť za postup orgánov musí podľa opozície znášať minister vnútra. Predkladatelia tvrdia, že Mikulec koordinoval zadržanie a obvinenie Pčolinského na politický pokyn.

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha považuje odsunutie odvolávania za pošliapavanie ústavného priadku na Slovensku a za obrovský precedens, keďže ďalšia vláda bude môcť používať tie isté nástroje a sabotovať mimoriadne schôdze. Pokiaľ koalícia odďaľuje odvolávanie, snaží sa podľa Blahu problému vyhnúť. Diskusia sa podľa neho odsúva, aby už témy neboli aktuálne.

Hnutie OĽANO hovorí o cirkusovom predstavení. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš kritizoval, že viacerí poslanci opozície neprišli v piatok na schôdzu, ktorú iniciovali. Je to podľa neho dôkaz, že to nemyslia vážne a potrebujú sa len prezentovať. Zopakoval, že neexistuje žiaden relevantný dôvod na odvolanie Mikulca a celý klub za ním stojí.

Odvolávanie Romana Mikulca 10:12 Boris Kollár ukončil mimoriadnu schôdzu, parlament nebol uznášaniaschopný. Ďalšia schôdza je naplánovaná na 16. septembra. 09:07 Parlament nebol uznášaniaschopný, ďalší pokus o zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca bude o 10.00 hod.

01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:38