Jozef RajtárTASR/J. Kotian
StoryEditor

Prokurátor nariadil ďalšie vyšetrovanie podnetu poslanca SaS. Týka sa kontroverznej Bašternákovej bytovky

20.12.2016, 15:02
Autor:
TASRTASR

Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava II zrušil uznesenie policajného vyšetrovateľa, ktorý odmietol trestné oznámenie poslanca Národnej rady (NR) SR Jozefa Rajtára (SaS) a týka sa prevodov bytov v dome na ulici Na zlatej nohe v Bratislave. Polícia sa tak musí vecou opäť zaoberať.

Uznesenie vyšetrovateľa Policajného zboru (PZ) považuje prokurátor za predčasné a prikázal mu, aby vo veci opäť konal a rozhodol.

Predmetné uznesenie prokurátora zverejnil na svojej internetovej stránke portál aktuality.sk.

Vyplýva z neho, že Jozef Rajtár podal v júli tohto roka trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre (GP) SR v súvislosti s bytovkou na ulici na Zlatej nohe v Bratislave.

Rajtárovo podozrenie

Podľa poslanca dva byty v bytovke boli prevádzané medzi viacerými subjektmi, najmä právnickými osobami. Poukázal na neobvyklosť prevodov, keď deväť z nich bolo realizovaných v relatívne krátkom časovom období.

Rajtár vyjadril podozrenie, že tak mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu, najmä v súvislosti DPH. Oznamovateľ upozornil, že sporné prevody bytov boli realizované medzi personálne prepojenými spoločnosťami.

V októbri tohto roka vyšetrovateľ PZ trestné oznámenie odmietol, nakoľko podľa neho okrem iného nebol dôvod na začatie trestného stíhania vo veci.

Splnomocnenec Rajtára však podal voči uzneseniu vyšetrovateľa sťažnosť a prokurátor jej vyhovel. Polícia sa tak musí prípadom opäť zaoberať.

V danom konkrétnom prípade však nemožno prehliadnuť početnosť prevodov vlastníckeho práva k bytu číslo 44 nachádzajúcom sa v bytovom dome na ulici Na zlatej nohe 4/A v Bratislave, ktoré mali byť realizované v období od polovice roka 2008 do februára 2011. Za neštandardné možno považovať aj to, že niektoré osoby pôsobiace v dotknutých spoločnostiach vystupujú v pozícii predávajúceho a následne pri ďalších prevodoch aj v pozícii kupujúceho,“ uviedol okrem iného prokurátor v odôvodnení svojho rozhodnutia.

Je vidieť, že nie všetky zložky sú skorumpované

Ďalej poukázal na skutočnosť, že sporné byty mali byť vo väčšine prípadov prevádzané spoločne, čo iba umocňuje podozrenie z protiprávneho konania.

Podľa Rajtára a medializovaných informácií, v bytovke býva aj prokurátor, ktorý dozoroval prípad Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča, ktorý sa mal pozrieť na bankové účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a exministra za Smer-SD Jána Počiatka.

Je vidieť, že nie všetky zložky spravodlivosti sú skorumpované a v systéme sú aj ľudia, ktorí robia veci podľa zákona. Sú nádejou do budúcnosti, že spravodlivosť na Slovensku nie je mŕtva,“ reagoval Rajtár na rozhodnutie prokurátora.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-23 13:42:48 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu na exposlanca za OĽANO Jána Heráka 04 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 05 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:25