StoryEditor

Sulík žaluje publicistu Havrana za "trápnučkého fašistu." Chce od neho 10-tisíc eur

19.12.2016, 19:04
Autor:
dlmdlm

"Mali sme v Európe takých liberálov, ako Jorg Haider, alebo Pim Fortuyn. Tiež začínali ako psychotickí libertariáni a skončili, rovnako ako Richard Sulík, ako trapnučkí fašisti." Tak sa začína status Michala Havrana na sociálnej sieti Facebook zo 7. novembra 2016, ktorým reagoval na komentár Richarda Sulíka v Hospodárskych novinách zo 7. novembra 2016:

Richard Sulík sa známeho publicistu pre prirovnanie k "trápnučkému fašistovi" rozhodol zažalovať. Konflikt vyvolala najmä pasáž, v ktorej Sulík hovorí o tom, že žijeme v pomýlenom svete politickej korektnosti, ktorej výsledkom podľa neho je, „že biely, pracujúci, heterosexuálny a dane platiaci americký muž je v Amerike najväčším chudákom“.

Havran v reakcii vo svojom príspevku na Facebooku pripomína, že „nie je nič podradnejšie a odpornejšie ako tvrdiť, že najprivilegovanejšia a takmer najpočetnejšia skupina ľudí v dejinách západného sveta, takzvaný biely, heterosexuálny muž je vlastne jednou z prenasledovaných menšín, vyvolávať v ľuďoch pocit, že biely heterosexuálny muž je rovnako ohrozený ako znásilňované a bité ženy, ako deti pracujúce v Ázii, ako popravovaní homosexuáli v Islamskom štáte,“ a dodáva, že vykrikovať takéto niečo je svinstvo.

havran koment havran koment FB/Havran Michal

​Sulík v žalobe na Havrana tvrdí, že vedeným konštatovaním prirovnal žalovaný žalobcu bez akéhokoľvek vecného základu k Jörgovi Haiderovi a Pimovi Fortuynovi a súčasne ho nazval „trapnučkým fašistom“. Nemožno taktiež opomenúť prirovnanie žalobcu k psychotickému libertariánovi, pre ktoré žalovaný nemá žiaden konkrétny a overiteľný dôvod, tvrdí Sulík.

Následne v žalobe ponúka obsiahly rozbor pojmu fašizmus. Sulík sa bráni tým, že nikdy neinklinoval k pravicovo – nacionalistickej ideológii, je zvoleným zástupcom občanov, pričom z jeho doterajšieho pôsobenia je zrejmé, že si ctí demokratické zriadenie, ľudské práva a slobody a je liberálny politik.

Po známom publicistovi žiada verejné ospravedlnenie na facebooku v nasledovnom znení: „Ospravedlňujem sa Ing. Richardovi Sulíkovi za to, že som ho označil vo svojom príspevku zo dňa 07.11.2016 za trapnučkého fašistu. Jedná sa o nepravdivé a ničím nepodložené tvrdenie zasahujúce do práva na občiansku česť Ing. Richarda Sulíka.“ 

Takisto po ňom žiada náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 10 000 eur a zaplatenie súdnych trov.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:23