StoryEditor

Minister Lajčák v kauze klamal, zavádzal a utajoval. Stratil môju doveru, vyhlásil Beblavý

19.12.2016, 09:15
Autor:
TASRTASRlmlm
Miroslav Beblavý po poslaneckom prieskume na ministerstve zahraničných vecí zhodnotil, že akcia k predsedníctvu nebola pripravovaná v poriadku.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák stratil moju dôveru. V kauze podozrení z predražených nákupov klamal, zavádzal a utajoval," povedal poslanec Miroslav Beblavý pri hodnotení poslaneckého prieskumu, ktorí poslanci vykonali na ministerstve.

Podľa Beblavého ministerstvo odmietlo poskytnúť poslancom kľúčové dokumenty. "Akcia k predsedníctvu nebola pripravovaná a manažovaná v poriadku a ani vo verejnom záujme," skonštatoval Beblavý.

"Podklad obsahuje štyri riadky"

Podľa neho vedia poslanci preukázať, že akcia stála minimálne 247-tisíc eur.

"Ďalších 50-tisíc eur, ktoré spomínala Zuzana Hlávková vo svojom blogu, nebolo možné overiť, kvôli tomu, že nám ministerstvo odmietlo dodať potrebné dokumenty." Beblavý skonštatoval, že pre neho sa Lajčák zaradil do skupiny s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a žiadny fakt to nemôže vyvrátiť. Odvolávať sa však ministra zahraničných vecí nechystá.

"Ak by som bol lídrom opozície, tak by som odvolávanie zvažoval."

Beblavý tiež informoval, že poslanci mohli hovoriť len s tými zamestnancami ministerstva, ktorí nepovedia "nič nevhodné".

"Pri ostatných by to bolo porušenie ústavy," doplnil. Podľa Beblavého ministerstvo u agentúry Evka objednalo podujatie za 156-tisíc eur na základe podkladu, ktorý bol neúplný a zavádzajúci.

"Celý podklad obsahuje štyri riadky navrhovaného programu, šesť riadkov o obsahu vystúpení. Všetko ostatné v ňom obsiahnuté sú banality," podotkol Beblavý.

Zistenia predloží aj Ficovi

Poslanec je presvedčený, že ministerstvo nevyvrátilo žiadne z kľúčových tvrdení Zuzany Hlávkovej.

Pokiaľ ide o sumu podujatia, poslanci podľa Beblavého vedia preukázateľne, že na akciu "bolo vynaložených minimálne 247 041,44 eur, v čom je zahrnutá agentúra Evka, priestory v SND, honoráre a občerstvenie."

Svoje zistenia Beblavý postúpi ostatným členom parlamentného zahraničného výboru, predsedovi vlády Robertovi Ficovi, ministrovi zahraničia Miroslavovi Lajčákovi, ministrovi financií Petrovi Kažimírovi, Najvyššiemu kontrolnému úradu a Úradu pre verejné obstarávanie.

"Ide o subjektívnu a selektívnu interpretáciu"

"Ide o subjektívnu a selektívnu interpretáciu podkladov ministerstva jedným poslancom. My sme zahraničnému výboru poskytli všetko, čo sme mohli a podľa zákona mali. Navyše aktívne a z našej iniciatívy spolupracujeme aj s najvyššími kontrolnými orgánmi štátu, ktoré sme požiadali o preverenie predsedníckych podujatí," reagoval pre TASR hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

Ministerstvo doručilo výboru minulý týždeň 200-stranový materiál obsahujúci požadované podklady, odpovede, ako aj právne stanoviská k otázkam a požiadavkám, ktoré vzniesli počas poslaneckého prieskumu členovia výboru k niektorým podujatiam predsedníctva SR v Rade EÚ.

Poslanci chceli okrem iného hovoriť aj so zamestnancami ministerstva, ale tí s rozhovorom s poslancami nesúhlasili.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále 05 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:42