Prezident Andrej KiskaTASR/MTI
StoryEditor

Skutočný problém nemá únia, ale naše domáce politiky, vyhlásil Kiska v Berlíne

12.12.2016, 18:44
Autor:
TASRTASR

V dnešných dňoch je najdôležitejšie hľadať veci, ktoré ľudí spájajú, aby prezident alebo premiér v ktorejkoľvek krajine EÚ mohol predstaviť nové projekty s tým, že bude vedieť, že nevyvolajú kontroverziu, ale naopak, že sa k nim verejnosť postaví kladne.

Uviedol to dnes v Berlíne slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý prednášal v priestoroch Nadácie Konrada Adenauera na tému Ako obnoviť dôveru občanov v spoločný európsky projekt.

Prezident vyhlásil, že sme sa stali obeťami obrovského úspechu projektu EÚ. "Stratili sme pud sebazáchovy. Znie to ako rúhanie, ale akoby nám sloboda a mier v Európe zovšedneli. Ľudia ich považujú za samozrejmosť. Stali sa vzduchom, ktorý dýchame, a stratili sme zdravú obavu, ktorá núti človeka byť v strehu. Je to aj preto, lebo mnohým nepriateľom liberálnej demokracie a európskych hodnôt sa darí predstierať, že v prípade zavedenia ich poriadkov ľudia o svoju slobodu a demokraciu neprídu," povedal prezident Kiska.

Domnieva sa, že Slovensko ako demokratickú krajinu poznačili dva hriechy, a to pýcha a pohodlnosť, ba až lenivosť. "Pýcha spočíva v tom, že sa mnohí domnievajú, že sa dá beztrestne zahrávať s temnými stránkami ľudskej povahy, ako sú hnev a závisť. A lenivosť spočíva v tom, že sa mnohí politici radšej prispôsobia a pridajú k trendom populistických vyhlásení," vysvetlil.

Dôvera v európsky projekt podľa neho bude vždy iba taká silná, aká silná bude viera a zanietenosť pre hodnoty slobody a liberálnej demokracie. V skutočnosti sa odvíja na jednej strane od toho, ako pre ľudí fungujú veci v bezprostrednom okolí, teda v obci, meste, regióne a štáte, na druhej strane sa dnes odvíja aj od toho, do akej miery prenášajú politici v členských štátoch únie svoje zlyhania na Brusel.

"Povedal som to aj doma v parlamente a budem to opakovať - výraz 'Brusel' mnohí politici používajú ako synonymum nadávky a o Európskej únii, s výnimkou slávnostných príležitostí, zabudli povedať v každodennom živote pekné slovo. Myslím, že sa to netýka len Slovenska. Myslím si, že v skutočnosti nemá problém spoločný európsky projekt, ale problém majú naše domáce politiky," konštatoval prezident Kiska.

Vyjadril potrebu preklenúť spor o povinné kvóty na prerozdeľovanie utečencov, ktorému sme sa podľa neho mohli vyhnúť.

"Myslím, že budeme musieť pochopiť, že zástancovia solidarity nemôžu a nebudú súhlasiť s obmedzujúcimi prívlastkami tejto solidarity, s tým, že sa bude obmedzovať jej základný význam, ale aj to, že odporcovia povinných kvót neustúpia. A budeme sa musieť stretnúť niekde v strede. Chcem vás ubezpečiť, že som vždy bol a budem tým, kto bude hovoriť, že tak ako každý úspešný človek, tak aj každá úspešná moderná krajina má morálnu povinnosť pomáhať. A mám absolútne pochopenie pre gesto solidarity, ktoré od nás ostatných krajín očakávajú štáty zasiahnuté vysokým počtom utečencov," uviedol prezident.

Kiska si podľa vlastných slov uvedomuje, že časť krajín chce solidaritu jasnú a bez podmienok, avšak iné odmietajú kombináciu prívlastkov povinný a permanentný, pričom sa obávajú, aby solidarita pri poskytnutí útočiska pre skutočných utečencov na území EÚ neznamenala bianko šek pre akýkoľvek neobmedzený počet osôb v budúcnosti.

"Je fakt, že tento druh obavy tu je a treba ho rozptýliť. A som presvedčený, že by veci pomohlo vzájomné ubezpečenie aj pochopenie, že každá krajina únie, ako aj únia ako celok má svoje fyzické aj mentálne limity. Samozrejme, v ktorejkoľvek krajine sú tieto limity vyššie, ako je číslo nula," vysvetlil Kiska.

Zdôraznil, že politici musia prejaviť viac empatie voči sebe navzájom. "Spolu s empatiou musíme nájsť nástroje a odvahu pomenovať sebectvo. Sebectvo politikov, sebectvo a túžbu po vlastnej moci populistických politikov, ktorí v snahe získať hlasy voličov a politickú moc sú schopní ničiť základné hodnoty modernej a súcitnej Európy," uzavrel slovenský prezident svoj prejav.

Prezident je na jednodňovej pracovnej návšteve Nemecka. Navštívil Pamätník nemeckého odporu, kde okrem iného absolvoval prehliadku prvej výstavy o Slovenskom národnom povstaní vytvorenej v spolupráci s Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied. Spolu s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom sa dnes večer zúčastní na slávnostnom koncerte pri príležitosti záveru predsedníctva SR v Rade EÚ.

01 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:10