Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Fico si našiel staronového nepriateľa. Na sneme sa zameral na Rómov

11.12.2016, 23:00
Smer si na Rómov spomenie spravidla len pri mobilizácii voličov, a to podľa učebnice politického populizmu.

Vláda, ktorá mala vzniknúť ako hrádza proti extrémizmu, sama skĺzava k radikálnej rétorike. Najsilnejšia koaličná strana Smer na svojom sobotnom pracovnom sneme ústami predsedu Roberta Fica totiž ohlásila, že oficiálne končí s politicky korektnou rétorikou.

Premiér Fico aj minister vnútra Robert Kaliňák sa pustili do rómskych komunít. „Máme veľký problém s časťou rómskych osád a ak chce mať niekto práva, musí mať aj konkrétne povinnosti. Je obdobie na použitie väčšej represie voči týmto ľuďom, ktorí znechucujú a znepríjemňujú život ľuďom, ktorí dodržiavajú zákon,“ povedal Fico s tým, že policajný zbor spolu s Kaliňákom majú v tejto veci jeho plnú podporu.

Kaliňák prezradil, že v každej obci, ktorá má problém s vylúčenými komunitami, bude zriadenec, ktorý bude mať problematiku osobne na starosti. Aj šéf rezortu vnútra si myslí, že im ruky zväzovala práve politická korektnosť.

Pozrite si aj tlačovku Fica a podpredsedov Smeru po sneme:

Nejde o prepad
Pritvrdenie rétoriky prichádza po tom, čo preferencie Smeru od volieb postupne klesajú. Zároveň však mierne stúpa ĽSNS aj Sme rodina, ktorých predstavitelia sú známi radikálnou a extrémistickou rétorikou. Najnovší prieskum agentúry AKO nameral Smeru 26,8-percentnú podporu a agentúra Focus začiatkom decembra dokonca len 23,3 percenta.


Predstavitelia Smeru však odmietajú, že by boli ostré vyjadrenia smerom k Rómom pokusom zastaviť prepad preferencií či reakciou na Kotlebu. „Jednoducho, je tu problém s určitými ľuďmi, ktorí sú sociálne neprispôsobiví, ktorí majú aj určitý hendikep, za ktorý síce nemôžu, čo sú najmä mladí ľudia. Zároveň sa často dostávame do situácie, keď aj niečo zneužívajú. Je tu oprávnený nárok uplatňovať voči nim aj práva, aj povinnosti,“ hovorí podpredseda strany Marek Maďarič o dôvodoch, prečo Smer začal tvrdšie vystupovať voči Rómom.

Pomohlo by vzdelávanie
Napriek tvrdeniam predstaviteľov Smeru, že ide len o reakciu na aktuálny problém, analytici za tým vidia viac. „Smer si na Rómov spravidla spomenie len pri mobilizácii svojich voličov, a to podľa učebnice politického populizmu, keď hľadá v spoločnosti nepriateľa,“ myslí si politológ Radoslav Štefančík. Podľa neho Smer vie, že slovenská spoločnosť prechádza procesom radikalizácie a Smer sa na tejto vlne chce zviezť.

Napriek Ficovmu vyhláseniu, že končí s politickou korektnosťou, nevidia analytici radikálnejšiu zmenu v jeho rétorike. „Robert Fico s politickou korektnosťou prestal už dávnejšie, nie teraz. Nič dramatické sa v tomto smere nedeje a len avizoval to, že bude pokračovať v tom, čo robí doteraz,“ hovorí politológ Tomáš Koziak a poukazuje napríklad na Ficovo radikálne vystupovanie minulý rok počas utečeneckej krízy.

Politológovia spoločne poukazujú na dôležitý bod: bojovať proti extrémizmu extrémistickou rétorikou sa nedá. Dobrým začiatkom by bola podľa nich práca so žiakmi a študentmi na školách. Tí v poslednom prieskume PISA skončili pod priemerom krajín OECD. „Ideálnejším, a určite náročnejším a nákladnejším konceptom potláčania pravicového extrémizmu je politické vzdelávanie podľa vzoru nemeckého prístupu. Lenže vzdelávanie ľudí pád preferencií Smeru nezastaví, skôr naopak,“ dodáva Štefančík.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:24