TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Saková kritizuje výber Hamrana: S Lučanským sme naňho riešili viaceré sťažnosti

09.09.2021, 15:23
Autor:
TASRTASR
Podľa bývalej ministerky má mať policajný prezident prirodzený rešpekt.

Kandidát na policajného prezidenta nemôže byť úzko špecializovaný ako Štefan Hamran, ktorého minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poveril riadením polície. Na tlačovej konferencii to uviedla nezaradená poslankyňa parlamentu Denisa Saková.

Riešili sťažnosti na Hamrana

Policajným prezidentom by podľa Sakovej mal byť človek, ktorý má prirodzený rešpekt a nepotrebuje si ho budovať svojím neprístupným správaním.

Mal by tiež mať širokospektrálne skúsenosti v práci polície, pretože Policajný zbor je rôznorodý a úlohy, ktoré plní, sú veľké.

"Hamran sa za svoju profesionálnu kariéru venoval zásahovému komandu. Očakávala by som, že policajný prezident prejde jednotlivými útvarmi Policajného zboru, aby poznal činnosti, ktoré vykonávajú, a rozumel tým ľuďom," tvrdí Saková.

Podotkla, že s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským riešili viaceré sťažnosti na Hamrana od zásahového tímu.

Reakcia Mikulca a Pčolinského

Mikulec reagoval, že počas svojho pôsobenia na ministerstve rieši množstvo sťažností od policajtov aj hasičov. "Je to asi prirodzené, že nikdy nevyhoviete všetkým a ľudia sa sťažujú," poznamenal.

Výhrady k menovaniu Hamrana má aj koaličný poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský.

"Tento výber je dosť neštandardný v zmysle interných predpisov. Pri neprítomnosti policajného prezidenta by ho mal zastupovať jeden z viceprezidentov. Pán Hamran nie je viceprezident, ale je to rozhodnutie ministra vnútra," povedal Pčolinský.

Podľa Mikulca nie je povinnosťou, aby bol riadením polície poverený viceprezident Policajného zboru. Tvrdí, že ak by bol Kovařík postavený mimo službu, tak v takom prípade by to bol štandardný postup. Keďže Kovařík z funkcie odstúpil, pripadlo do úvahy poveriť riadením niekoho iného ako viceprezidenta. "Snažili sme sa vo vedení ministerstva vybrať človeka, ktorý bude kontinuálne pokračovať vo veciach, ktoré sme začali," povedal Mikulec.

Hamran kandidoval na policajného prezidenta spolu s Petrom Kovaříkom. Pčolinský vtedy za neho nehlasoval, pretože ho na vypočúvaní nepresvedčil. Na túto pozíciu by Pčolinský hľadal človeka so širokými manažérskymi a komunikačnými zručnosťami. "Hamran je človek, ktorý dlhé roky riadi, ľudovo povedané, kukláčov, čiže na tú funkciu sa treba pozerať komplexnejšie," podotkol Pčolinský.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po tom, ako sa funkcie vzdal k 15. septembru Kovařík. Mikulec vo štvrtok informoval, že dočasným policajným prezidentom bude Hamran. Do funkcie nastúpi 16. septembra. Riadne výberové konanie na nového policajného prezidenta má byť vyhlásené do 30 dní od zániku funkcie.

01 - Modified: 2023-12-21 11:38:40 - Feat.: - Title: Hamran sa rozhodol. Za prezidenta kandidovať nebude, zvažuje, že sa stiahne z verejného života 02 - Modified: 2023-12-14 16:30:00 - Feat.: - Title: Jasné výhody kandidáta Hamrana 03 - Modified: 2023-12-13 12:53:28 - Feat.: - Title: Zaznie čistá fantázia na hrade? Prezidentské ambície ohlásil kontroverzný influencer, sľubuje "zrušenie" covidu 04 - Modified: 2023-12-13 10:59:20 - Feat.: - Title: Bývalý šéf polície Štefan Hamran rozmýšľa nad kandidatúrou na prezidenta 05 - Modified: 2023-12-01 13:51:37 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok vymenoval nového šéfa polície. Solák pomenoval najväčšie výzvy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:36