Najviac na odmeny pre svojich podriadených, napríklad hasičov či policajtov, vyčlenil minister vnútra Robert Kaliňák.TASR
StoryEditor

Rezorty rozdajú stovky tisíc eur. Takéto odmeny dajú zamestnancom ministerstvá

08.12.2016, 23:00
Na niektorých ministerstvách zamestnanci neuvidia navyše ani cent. Môžu za to aj škrty.

Blížiaci sa koniec roka sa niektorým spája aj s vianočnými odmenami. Okrem súkromných zamestnávateľov sa ich chystajú vyplácať aj ministerstvá. No nebudú sa z nich tešiť všetci. Väčšina rezortov vlády volí aj tento rok individuálny prístup, v ktorom zohľadňuje plnenie úloh zamestnancami.

Niektorým pomôžu aj výkony, ktoré podali počas polročného slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Jedným z takýchto úradov je napríklad ministerstvo hospodárstva. „V individuálnych prípadoch budú ohodnotení zamestnanci za výkony v rámci predsedníctva.

Odmenu dostane v novembrovej výplate vyplácanej v decembri 332 zamestnancov v celkovej výške 183 950 eur,“ povedal hovorca rezortu Maroš Stano. Podobne na tom budú aj zamestnanci rezortu zdravotníctva, kde sa nadriadení rozhodli pridať extra peniaze 178 ľuďom, ktorí si prilepšia v priemere o 378 eur.

Nehodnotiť plošne
Osobný prístup schvaľujú aj analytici. Takýto spôsob totiž umožňuje jednoduchšie monitorovanie splnených úloh a ich vyhodnotenie. „Na individuálnej úrovni sa výkon dá merať ľahšie ako na úrovni organizácie, prípadne sekcií a naprieč nimi,“ hovorí šéf Útvaru hodnoty za peniaze na ministerstve financií Štefan Kišš.

Hodnota za peniaze je projekt, vďaka ktorému by mal štát efektívnejšie nakladať s verejnými financiami. Kišš hovorí, že odmeňovanie štátnych úradníkov bude predmetom skúmania aj jeho útvaru.

„Prevádzka štátu vrátanie miezd v štáte je tiež témou hodnoty za peniaze. Komplexne sa jej zatiaľ nevenujeme. Pri hodnotení úradníkov, respektíve akýchkoľvek zamestnancov, je zvlášť ťažké a bude kľúčové pre relevantné odporúčania,“ dodáva Kišš.

Odmeny sú dôležité aj podľa riaditeľa inštitútu INEKO Petra Goliaša. Takýto mechanizmus totiž vytvára konkurenčné prostredie, ktoré môže v závere zlepšiť výkony jednotlivých zamestnancov.

„Kľúčové je, aby sa sledovala kvalita výkonov, aby boli spôsoby ich merania a aby preukázateľne mohli dostať odmeny najlepší ľudia. Inak je tam riziko zneužitia, že sa peniaze dajú blízkym osobám bez ohľadu na výsledok, a to by bola chyba,“ hovorí Goliaš.

Najviac na vnútre
Hoci celoplošne nebude vyplácať odmeny žiadny rezort a väčšinou ide len o niekoľko desiatok, maximálne stoviek odmenených zamestnancov, iný prístup má ministerstvo vnútra. To ešte v októbri odmenilo vyše dvoch tretín svojich zamestnancov, medzi ktorých patria okrem úradníkov aj hasiči, policajti či horská služba.

Takmer 37-tisíc zamestnancov si prilepší v priemere o 557 eur. „Ministerstvo vnútra má každý rok na odmeňovanie svojich zamestnancov vyčlenený balík na odmeny, ktorý sa pohybuje na úrovni do 20 miliónov eur v závislosti od úspor,“ odkázal tlačový odbor rezortu vnútra, ktoré má takmer 51-tisíc zamestnancov.

Celoplošne nebude koncoročné benefity vyplácať nikto. Ak niektoré rezorty volili taktiku vzťahujúcu sa na všetkých zamestnancov, tak len v prípadoch, že k platu nepridajú nikomu vôbec nič. Nakrátko tak výjdu zamestnanci ministerstva dopravy, životného prostredia či pôdohospodárstva, ktoré škrtli odmeny pre nižší rozpočet.

01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:58