TASR/Branislav Račko
StoryEditor

Mladí najviac veria Kotlebovi. Takto by dopadli voľby, ak by volili ľudia do 40 rokov

08.12.2016, 11:39
Autor:
chochoČTKČTK
Viac ako tretina ľudí vo veku od 18 do 39 rokov sympatizuje s kotlebovcami.

Najviac mladých Slovákov podporuje krajne pravicovú stranu Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Vysokej popularite sa teší aj jej líder a predseda Banskobystrického kraja Marian Kotleba. Vyplýva to z najnovšej štúdie bratislavského Inštitútu pre verejné otázky (IVO).

"V prostredí mladých ľudí viac ako tretina sympatizuje s aktivitami, konkrétnymi krokmi, programom a hodnotami Kotlebovej ĽSNS. Aj samotný líder strany Marian Kotleba má medzi mladými pomerne vysokú podporu (30 percent) ktorá prevyšuje súčasnú podporu strany," uviedol dnes inštitút.

Analytik IVO Marián Velšic novinárom povedal, že preferencie ĽSNS medzi Slovákmi vo veku 18 až 39 rokov dosahujú 23,5 percenta a že vzhľadom ku spomínaným sympatiám majú priestor k rastu.

IVO robil v septembri prieskum preferencií slovenských politických strán na vzorke 1 803 ľudí vo veku od 18 do 39 dokov. Opýtaní odpovedali, koho volili v marcových voľbách a koho by volili, ak by boli voľby v septembri 2016.

ĽSNS nečakane uspela v marcových parlamentných voľbách, v ktorých získala osem percent hlasov a v 150-člennom parlamente obsadila 14 kresiel. Strana napríklad presadzuje vystúpenie krajiny z EÚ a NATO a vo svojom programe okrem iného sľúbila nastolenie "poriadku s parazitmi v osadách" a ochranu ľudí pred "cigánskym terorom". ĽSNS sa tiež hlási k vojnovému slovenskému štátu, ktorý bol za 2. svetovej vojny spätý s nacistickým Nemeckom.

Podľa štúdie IVO sa mladšej generácii Slovákov pozdávajú najmä návrhy ĽSNS na zníženie počtu poslancov parlamentu, obmedzenie štátnych sociálnych dávok pre Rómov či kritika na adresu súčasného štátneho zriadenia na Slovensku.

S tesným odstupom za ĽSNS v rebríčku preferencií medzi mladšou generáciou Slovákov skončila s podporou 23,4 percenta liberálna strana Sloboda a solidarita (SaS), ktorá je najsilnejšou opozičnou stranou. Obľuba ĽSNS a SaS u mladých Slovákov tento rok na jeseň v porovnaní s poslednými parlamentnými voľbami stúpla.

​Výrazná väčšina opýtaných uviedla, že takzvané konšpiračné weby predstavujú alternatívu tradičných médií a že tieto weby majú vzhľadom na slobodu slova a prejavu právo na existenciu. Najviac sa mladá generácia obyvateľov päťmiliónovej krajiny zaujíma na internete o informácie o udalostiach vo svete, o problematiku životného prostredia a o tému migrácie. Nadpriemerne aktívny na internete a sociálnych sieťach sú prívrženci ĽSNS.

Kto za popularitu pravicových radikálov môže? Pozrite si rozhovor v HNtelevízii so psychiatrom a spisovateľom Péterom Hunčíkom, kde odpovedá aj na túto otázku:

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 04 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:51