StoryEditor

Doprastav postaví privádzač bez súťaže

07.12.2016, 23:00
Doprava.

 Národná diaľničná spoločnosť nechá postaviť diaľničný privádzač Žilina za 23 miliónov bez verejnej súťaže.

„Výstavbu privádzača D1 Lietavská Lúčka – Žilina zabezpečí združenie spoločností Doprastav, Strabag, Váhostav a Metrostav uzatvorením dodatku k zmluve o dielo D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka,“ napísala hovorkyňa diaľničiarov Eva Žgravčáková.

Konzorcium stavia priľahlý úsek diaľnice D1, na ktorom sa nachádza tunel Ovčiarsko a tunel Žilina. Časť diaľnice má byť hotová do októbra 2018. Ak by sa privádzač dovtedy nepostavil, úsek by bol nefunkčný. NDS tvrdí, že novú súťaž by bolo náročné stihnúť, a navyše na stavbe by sa potom museli skoordinovať viaceré konzorciá.

Privádzač totiž súvisí tak s úsekom, ktorý stavia Doprastav, ako aj s úsekom, na ktorom leží tunel Višňové. Podľa Ondreja Mateja z Inštitútu dopravy a hospodárstva je dodatok v súčasnosti jediným možným riešením. Zároveň upozorňuje, že rezort dopravy si novú situáciu bude musieť obhájiť pri čerpaní eurofondov a tiež pred ostatnými staviteľmi. Viacerí dopravní odborníci sa pýtajú, prečo NDS nevypísala riadnu súťaž na privádzač, kým bol čas. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:59