HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Bugár ide proti postoju Fica. V parlamente podporí opozičný návrh

06.12.2016, 12:19
Autor:
chochoTASRTASR
Parlament sa bude zaoberať amnestiami Vladimíra Mečiara.

Líder koaličnej strany Most-Híd a podpredseda Národnej rady (NR) SR Béla Bugár podporí v pléne nielen deklaráciu odsudzujúcu amnestie Vladimíra Mečiara z roku 1998, ale aj opozičný návrh na ich zrušenie. Uviedol to dnes v stanovisku, ktoré poskytla tlačová tajomníčka strany Františka Dušíková.

Amnestie udelené Vladimírom Mečiarom podľa Bugára jednoznačne zabránili nastoleniu spravodlivosti v prípade zavlečenia občana SR, prezidentovho syna, do cudziny.

"Toto rozhodnutie zostalo ranou, s ktorou sa Slovensko doteraz nedokázalo vyrovnať. Vždy budem za každý krok, ktorý nás priblíži k dosiahnutiu spravodlivosti. Som rád, že sa tejto vláde ako prvej podarilo schváliť deklaráciu odsudzujúcu udelenie amnestií. Preto podporím prijatie uznesenia Národnej rady, ako aj návrh na ich zrušenie," deklaroval Bugár.

O amnestiách bude parlament rokovať aj dnes popoludní. Na základe vládneho návrhu deklarácie by mal parlament odsúdiť akt zavlečenia občana SR do cudziny dňa 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno Slovenskej republiky. Parlament má tiež odsúdiť amnestie vtedajšieho predsedu vlády Vladimíra Mečiara, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov.

"Slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia občana Ing. Michala Kováča ml. do cudziny. Spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády Vladimíra Mečiara," píše sa v dokumente. Opozícia chce do textu doplniť vetu, že "NR SR vyjadruje vôľu vyrovnať sa s dôsledkami týchto hanebných činov schválením ústavného zákona o zrušení niektorých rozhodnutí o amnestii."

Pozrite si aj tlačovku poslanca OĽaNO Jána Budaja z 12. októbra, na ktorej vyzýva na zrušenie amnestií:

​Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) zároveň ústavným zákonom navrhuje zrušenie Mečiarových amnestií. Opozícii totiž deklarácia nestačí. Chce, aby bolo možné súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Premiér Robert Fico sa k opozičnému návrhu, ktorý chce podporiť aj Bugár, vyjadril koncom novembra. „Amnestie sú nezrušiteľné, to predsa každý vie, kto má základné právnické vzdelanie,“ argumentoval predseda vlády.

01 - Modified: 2022-09-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Nová Ústava je nereálna. Úroveň politickej diskusie je mizerná, v parlamente chýba odbornosť, tvrdí Kresák 02 - Modified: 2022-09-01 17:30:00 - Feat.: - Title: Známi slovenskí právnici, ktorí sa vysmievali ústave 03 - Modified: 2022-05-23 11:52:29 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie únosu Kováča mladšieho brzdia dva problémy, ktoré na seba nadväzujú, tvrdí Kolíková 04 - Modified: 2022-05-22 08:55:28 - Feat.: - Title: Šeliga požiadal o mimoriadne zasadnutie výboru k Mečiarovým amnestiám. Ten zasadne už zajtra 05 - Modified: 2022-05-13 12:19:30 - Feat.: - Title: Šeliga žiada zvolať mimoriadne zasadnutie výboru k Mečiarovým amnestiám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:27