Premiér Robert Fico
StoryEditor

My nie sme na jednej úrovni. Nie sme v krčme, povedal Fico moderátorovi

26.11.2016, 13:35
Autor:
TASRTASRdlmdlm
Premiér Robert Fico v relácii RTVS odmietol odpovedať na konkrétne otázky týkajúce sa kauzy ministerstva zahraničných vecí.

Premiér Robert Fico je pripravený ísť na pohreb bývalého kubánskeho prezidenta Fidela Castra. "Ak bude organizovaný s účasťou zahraničných hostí, takéto pozvanie určite prijmem," povedal dnes Fico v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Premiérovi záleží na tom, aby boli vzťahy medzi Slovenskom a Kubou "priateľské, štandardné a vzájomne výhodné". Táto krajina podľa neho nikdy nikoho neohrozovala. "Len chcela žiť svojím vlastným životom a mnohí ju za túto odvahu nenávideli. Jej nositeľom bol práve Castro," uviedol premiér. Kubánskemu ľudu vyjadril úprimnú sústrasť.

Útoky na novinárov

Premiér opäť útočil na slovenských novinárov, moderátora Sobotných dialógov Braňa Dobšinského obvinil, že nie je neutrálny a odmietal odpovedať na konkrétne otázky týkajúce sa kauzy ministerstva zahraničných vecí v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ.

Obvinil ho, že je pod vplyvom opozície. "Je to komplexne vymyslený prípad," vyhlásil Fico. "Verejnoprávnosť by ste si mali stokrát vygumovať spred názvu." 

Premiér opakovane vyzýval redaktora, aby mu neskákal do reči, ten argumentoval tým, že sa len pýta v záujme všetkých koncesionárov. „Vy ste redaktor verejnoprávneho média a ja predseda vlády. Tak mi neskáčte do reči. My nie sme na jednej úrovni. Nie sme v krčme,“ povedal premiér Robert Fico redaktorovi, keď mu kládol otázky o predraženom galavečere k logu predsedníctva.

Podľa predsedu vlády médiá zneužívajú slobodu, ktorú majú k dispozícii, pritom Slovensko je v slobode médií 12. na svete. „Médiá zneužívajú slobodu, ktorú majú k dispozícii - vybrané médiá, nehovorím o všetkých, ale patrí bohužiaľ, medzi tieto médiá aj Slovenský rozhlas a Slovenská televízia, na cielené útoky proti vláde a slovenskému predsedníctvu."

Ako povedal, preukázateľne porušujú zákon tým, že neuverejňujú reakcie, ale len jednostranné pozície. Fico si stojí za vyjadrením na adresu novinárov, o ktorých na tlačovej besede v stredu 23. novembra po rokovaní vlády povedal "niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky".

"Ak chcete, tak ten výraz zopakujem ešte raz a budem tvrdiť, že je tu skupina novinárov a médií, ktorí cielene poškodzujú záujmy Slovenskej republiky a povedal som to úmyselne, povedal som to zreteľne, bez akéhokoľvek zaváhania, aby som poukázal na praktiky, ktoré médiá majú vo vzťahu k vláde, k Slovensku a k dobrým veciam, ktoré sa dnes na Slovensku dejú".

Konkretizoval, že môže hovoriť o novinároch "napríklad z bulváru, denníka SME, denníka N, Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu". Predseda vlády v diskusii ďalej povedal, že "sú tu médiá, niektorí vlastníci médií a časť novinárov, ktorí úmyselne idú proti vláde, proti Slovensku a poškodzujú záujmy tejto krajiny. A budem to opakovať dookola a mám právo na takéto opakovanie, pretože nikdy som nezasiahol do slobody médií a Slovensko patrí medzi najslobodnejšie krajiny na svete, pokiaľ ide o médiá". Klasické médiá by podľa Fica mali pracovať na tom, aby zlepšili svoju dôveryhodnosť u verejnosti.

Premiér nechce obmedzovať slobodu médií. „Nebudeme prijímať žiadne zákony, tak ako sme vytvárali slobodný priestor v rokoch 2012 - 2016, tento slobodný priestor budete mať. Slovensko bude jedna z najslobodnejších krajín, pokiaľ ide o médiá. Ale nebudem ticho, už nebudem ticho, po tomto všetko, čo predvádzate," dodal Robert Fico v relácii RTVS v súvislosti s medializovanou kritikou organizácie a finančných nákladov úvodných podujatí slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

"Čo sa prezident stará"

Smer-SD podľa Fica opätovne podporí v parlamente novelu Rokovacieho poriadku Národnej rady. Prezident Andrej Kiska novelu vetoval. Podľa Fica išlo zo strany hlavy štátu o nezmyselné veto.

„Nechápem, čo sa prezident stará do života Národnej rady. To je predsa vnútorný život Národnej rady. Verím, že tento zákon bude bezproblémovo schválený a že pomôže k väčšiemu poriadku v Národnej rade,“ dodal Fico. Veto by mal podľa neho prezident používať v iných prípadoch, nie v prípade vnútorného života parlamentu.

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) má podľa Fica jeho podporu pri zmenách. „V parlamente treba spraviť konečne poriadok. Hoci ja nesedím v parlamente, ale to, čo sa tam deje zo strany opozície, je neakceptovateľné. Odmietam, aby na vystúpenia ministrov a poslancov za vládnu koalíciu vykrikovali opoziční poslanci zabiť, obesiť, zavraždiť, utopiť,“ uviedol Fico. Smer-SD opätovne podporí novelu zákona v parlamente.

Fico pripomenul, že napríklad čas na diskusiu v parlamente sa obmedzoval za šéfovania Richarda Sulíka (SaS). „Bol doteraz platný rokovací poriadok. A v roku 2012 až 2016 ja si teda nepamätám situáciu, že by sme bránili opozičným poslancom čokoľvek hovoriť. Ak niekto niekomu bránil hovoriť, tak to bolo v rokoch 2010 až 2012, keď Smer-SD bol v opozícii a pamätám si, ako vytiahli tie staré čiernobiele televízory, tam nám ich položili do dvoch kútov parlamentu a takto nám odťukával čas, koľko môžeme hovoriť,“ dodal premiér.

Lajčák prezidentským kandidátom?

Premiér Robert Fico (Smer-SD) zatiaľ nepotvrdil, či bude súčasný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) kandidátom Smeru-SD na funkciu prezidenta. "Nechodím s klebetami do médií, keď to bude aktuálna vec, tak to povieme."

Predseda vlády poznamenal, že prezidentské voľby sú ešte ďaleko. Smer-SD má podľa neho "kopec času na takéto úvahy". Premiér teraz vidí priority inde. "Chceme úspešne dokončiť slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, na budúci rok plánujeme postaviť veľmi dobrého kandidáta na predsedu Valného zhromaždenia OSN. Aj v tejto veci konáme intenzívne," dodal Fico.

Za potenciálneho prezidentského kandidáta Smeru-SD označil Lajčáka poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD). Podľa neho "sa to tak hovorí". Pre médiá neskôr odmietol, že by prezentoval oficiálne stanovisko najsilnejšej vládnej strany. Takéto tvrdenie označil za jeho vlastný názor.

Funkčné obdobie súčasného prezidenta Andreja Kisku uplynie v roku 2019. Kiska zatiaľ neoznámil, že sa o post hlavy štátu bude uchádzať opakovane. V roku 2014 uspel v druhom kole prezidentských volieb pred súčasným premiérom Robertom Ficom. Z vládnej strany Smer-SD doteraz meno množného kandidáta pre voľby v roku 2019 nezaznelo.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:44