Skúsený diplomat sa na čelo rezortu zahraničia dostal z funkcie vysokého predstaviteľa pre Bosnu a Hercegovinu ešte v roku 2009, keď vystriedal Jána Kubiša. Túto funkciu zastával aj počas druhej vlády Roberta Fica a teraz plynulo prechádza do ďalšieho volebného obdobia.TASR
StoryEditor

Ficov poslanec prekvapil: V kuloároch Smeru sa hovorí, že Lajčák bude naším kandidátom na prezidenta

25.11.2016, 13:54
Poslanec Kéry to vyhlásil na zasadnutí zahraničného výboru, kde vypočúvali Zuzanu Hlávkovú.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák by mohol byť kandidátom Smeru na prezidenta. Na dnešnom zasadnutí zahraničného výboru to pripustil poslanec Smeru a okresný predseda strany v Zlatých Moravciach Marián Kéry. Smer reagoval vyhlásením, že na túto tému je ešte priskoro.

Lajčáka považuje za dobrého kandidáta

„Na oficiálnej pôde nie, ale hovorí sa v kuloároch,“ odpovedal Kéry na otázku, či sa o Lajčákovi bavia aj na oficiálnych podujatiach.

O svojich zdrojoch hovoriť nechcel a pýtal sa novinárov, či prezrádzajú tie svoje. Zároveň ho prekvapilo, že to médiá zaujíma. „A týka sa to štátu toto?“ povedal Kéry s tým, že ide len o možnú kandidatúru, čo nie je vecou štátu.

Lajčáka považuje za vhodného kandidáta. „Má medzinárodné skúsenosti, dokázal to aj teraz, sme stále úspešní,“ dodal.

O iných kandidátoch vraj nevie a považuje diskusiu za predčasnú. „Toto, čo ja hovorím, vôbec nebolo na nejakých oficiálnych podujatiach strany Smer, berte to ako môj názor,“ zakončil Kéry.

V čase, keď ministerstvom zmieta kauza

Kandidátom Smeru v minulých prezidentských voľbách bol premiér Robert Fico. Hoci prvé kolo vyhral, v druhom utrpel porážku.

S takmer 20-percentným náskokom ho prekonal nezávislý kandidát a podnikateľ Andrej Kiska. Jeho funkčné obdobie sa končí v roku 2019 a otázkou bolo, či sa Fico pokúsi dostať do prezidentského paláca opäť.

Informácia je o to prekvapujúcejšia, že Lajčákovým ministerstvom aktuálne zmieta kauza údajne predražených kultúrnych podujatí k slovenskému predsedníctvu v Rade Európskej únie. Obvinenia vzniesla bývalá zamestnankyňa ministerstva Zuzana Hlávková.

O reakciu sme požiadali aj stranu Smer: "Prezidentské voľby sú ešte ďaleko, strana sa touto otázkou ešte nezaoberala."

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:24