Ľuboš BlahaTASR/J. Kotian
StoryEditor

Ľuboš Blaha: Chcel by som vidieť takéto lynče na Kisku, ktorý sa správa papalášisticky

24.11.2016, 09:34
Rozhovor s poslancom Smeru Ľubošom Blahom o obvineniach z predražených zákaziek na ministerstve zahraničných vecí.

Čo hovoríte na vysvetlenia ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka?
Pán minister Lajčák je absolútne vecný, racionálny a úplne transparentný. Zobral tím odborníkov, ktorí vysvetlili aj legálnu stránku vecí. Nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona, k žiadnym pochybnostiam, a toto je len jedna hysterická iracionálna hra médií, ktoré sa snažia očierňovať štát za každú cenu. Dokonca ministerstvo zahraničných vecí, o ktorých nikto nepochybuje, že to sú absolútne čistí ľudia. A vytvárať teraz z ľudí, ktorí robia veľmi úspešné slovenské predsedníctvo a robia pre Slovensko veľa a vytvárať tú ilúziu, že je tu skorumpovaný štát a proti nemu postavíme mladých morálnych hrdinov, ktorí bojujú s veternými mlynmi, je absurdné. Nič sa neporušilo, všetko je v poriadku. Obávam sa, že toto je len mediálna hra, ktorá ma niekoho zdiskreditovať, či už je to pani Ťapáková, alebo pán Lajčák alebo ktokoľvek, kto je nepohodlný.

V koho záujme je rozohrať takúto hru?
Nemám teraz vôbec chuť špekulovať na túto tému, ale očividne to nie je náhoda, že všetky médiá lynčujú ministra bez akéhokoľvek dôkazu, bez akejkoľvek indície, lebo tam nedošlo úplne k ničomu, čo by bolo aspoň náznakovo nečisté. Tam je len rozhodnutie ministra prijať poradkyňu, ktorá je odborníčka v danej oblasti. V blogu som si prečítal, že referenti chceli, aby bola lacná tlačovka, ale bolo väčšie podujatie, čo je absolútne legitímne rozhodnutie - spravme kultúrnu akciu a trošku ponúknime obraz o Slovensku v zahraničí. Z tejto strany mám pocit, že je to diletantizmus zo strany pani referentky a ona sa teraz snaží obhajovať cez prizmu nejakých blogov spojenectvo s pánom Šipošom. Pričom ich nezaujíma, keď hovorili o papalášizme, že prezident Slovenskej republiky jazdí do Popradu za 160-tisíc ročne podľa informácií médií. To je podobná suma, ktorá bola vynaložená na toto podujatie, ktoré pomohlo Slovensku prezentovať sa.

Prezidentovo lietanie bolo viackrát v médiách kritizované.
Ale nemám pocit, že by boli takéto lynče, že by teraz už tretí deň v médiách sa tu ukazovalo s titulkami, že Lajčák porušil zákon a podobne. Takéto titulky a lynče by som chcel vidieť na pána Kisku, ktorý sa správa reálne papalášisticky, keď sa vyváža lietadlom, keď môže ísť autom.

Je v poriadku rétorika, že kritika postupu pri konkrétnom podujatí, je útokom na predsedníctvo ako celok?
Samozrejme, že áno. Vidíte, že ten príbeh predsedníctva je veľmi úspešný.

To predsa nikto nespochybňuje.
Neviem, či sa pohybujete v diplomatickej oblasti, kde potrebujete vytvárať dojem, že na Slovensku je všetko v poriadku, lebo tak to reálne je. Je to úspešný príbeh, všetko je tak, ako má. A teraz, keď do sveta idú takéto správy, tieň ostáva. Hoci by teraz minister týždne vysvetľoval, že všetko je transparentné a správne, čo sa nakoniec ukáže, lebo tak to je, napriek tomu tieň ostane. A budú sa diplomati v zahraničí pýtať, že tam boli pochybnosti o transparentnosti a už ten tieň ostane na všetkých ľuďoch, ktorí pracujú na slovenskom predsedníctve. Preto si myslím, že to, čo spravili novinári, je cez čiaru.

Keď hovoríte o tieni, nevrhne ho aj včerajšie premiérovo vyjadrenie, že niektorí novinári sú protislovenské prostitútky?
Pán predseda vlády povedal úplne presne, čo spravili novinári a takýto prešľap ešte novinári nespravili.

O tomto vyjadrení včera písali viaceré zahraničné médiá.
Takýto prešľap ešte novinári nespravili. Očierniť bez akéhokoľvek základu ministerstvo zahraničných vecí a slovenské predsedníctvo, a tým pádom celú našu krajinu a vytvárať obraz o Slovensku v zahraničí, že sme morálne a skorumpované bahno, kde musia chodiť mladí infantilní hrdinovia, z ktorých vytvárame ilúzie, že sú to nejakí Forestovia Gumpovia, tak ak má byť toto práca slovenských médií, tak si presne zaslúžia to, čo im premiér povedal.

Takže jeho vyjadrenie nevrhne tieň?
Absolútne žiadny tieň nevrhne a myslím si, že to povedal veľmi presne.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:45