StoryEditor

Kaliňák vehementne obhajoval Lajčáka: Dobre, dajme si párky s horčicou a zrušme ministerstvo

23.11.2016, 18:22

Ako vnímate celú situáciu okolo ministra Miroslava Lajčáka?
Ako absolútne absurdnú. Vy s nami necestujete a nevypočujete si, čo všetko dokázali slovenskí diplomati. Chodím na rady ministrov od roku 2006. Zažil som rôzne predsedníctva. Takisto som si predstavoval, aká náročná bude tá práca. Tri dni z týždňa sme preč a podieľame sa na rôznych podujatiach, ktoré slovenské predsedníctvo musí viesť. Absolvovali sme niekoľko ostrých výmen. Ale prípravu a rokovania na expertných úrovniach, to robia diplomati z ministerstva zahraničných vecí, sú na takej úrovni, z ktorej naozaj naši zahraniční partneri odpadávajú a neustále chvália ministra zahraničných vecí.

Za môj rezort môžem povedať, že tá hlavná úloha, aby sme v priebehu tohto pol roka zabránili prijatiu povinných kvót, pretože ten návrh je na stole, sa podaril aj vďaka expertom ministerstva zahraničných vecí. Nie je teda ministerstvo zahraničných vecí o tom, či sme urobili dobrý alebo zlý koncert, alebo či sme mali urobiť veľkorysejší koncert, alebo sme mali podávať zahraničným hosťom párky s horčicou a objednať si dychovku zo železničného depa. To si myslím, že takýto prístup je malý.

Je to skôr o tom, či sme potrebovali také veľké podujatie. Malta predstavila logo tlačovou konferenciou.
Dajme párky, dajme dychovku železničného depa a poďme takýmto spôsobom. Zrušme ministerstvo kultúry, veď kultúra nemusí byť.

To už zachádzame pomerne ďaleko.
To je také isté absurdné, ako je vaša otázka.

Dobre, poďme cestou Malty, aký rast má Malta, akým spôsobom sa napríklad pasujú s migračnou krízou, aké iné veci Malta urobila, v ktorých veciach Slovensko predčí Maltu a v ktorých naopak. A poďme sa porovnávať, keď vy si vyberáte príklad, ktorý sa vám hodí. Máme cestu, ktorá je úspešná. A predsedníctvo je úspešné aj vďaka tomu, že keď sem prišli jednotliví ministri do Bratislavy, mnohí prvýkrát. Ako chcete Slovensko predstaviť lepšie ako adekvátnym kultúrnym podujatím? Všetci už asi boli v Berlíne, v Paríži, v Londýne a ja som rád, že dnes európska, ale aj svetová diplomacia objavili, že Slovensko je na politickej mape. Ak sa za to hanbíte, že sme chceli predstaviť Slovensko adekvátnou mierou, tak potom nerozumiem, či ste si náhodou nezabudli vymeniť pas.

Kritizovaná je aj výnimka z verejného obstarávania pre potreby predsedníctva. Bol to dobrý nápad?
Absolútne. Ak na záver toho účtu bude mať ministerstvo zahraničných vecí menší rozpočet, ako plánovalo, to je podľa mňa svetový unikát. Všetky olympiády, všetky obrovské medzinárodné veci sa vždy predražia. Tu minister Miroslav Lajčák dokázal ušetriť. Už ste to niekde videli, čítali? Čo myslíte, ako to bolo v ostatných krajinách? Bol rozpočet väčší, menší? Mali sme jeden z najmenších rozpočtov na predsedníctvo v porovnaní napríklad s Českou republikou? Bol dvakrát menší? Prečo niekedy nedokážete povedať, že toto bolo dobre urobené?

Slovensko má ale oproti Česku polovičný počet obyvateľov.
Ako počet obyvateľov vplýva na medzinárodnú prezentáciu danej krajiny? O čo viac v tom pol roku mali akcií ako my? Len preto, že sú väčší? Tak Malta potom pochopiteľne nesmie urobiť nič. Malta by podľa porovnania počtu obyvateľov mala minúť na predsedníctvo tisíc eur podľa tohto výpočtu.

01 - Modified: 2024-02-13 21:12:25 - Feat.: - Title: Šéf maďarskej diplomacie Szijjártó rokoval v Madride o príprave krajiny na európske predsedníctvo 02 - Modified: 2023-10-21 14:41:23 - Feat.: - Title: Slovenský diplomat Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na pokračovanie v dialógu, v opačnom prípade by útoky mohli eskalovať 03 - Modified: 2022-06-15 19:48:10 - Feat.: - Title: Česká vláda predstavila priority predsedníctva v EÚ. Chce summit so Zelenským 04 - Modified: 2022-04-23 15:08:29 - Feat.: - Title: Exminister Kaliňák ide do väzby 05 - Modified: 2021-08-10 08:29:13 - Feat.: - Title: Exposlankyňa Za ľudí, ktorú vytlačili z parlamentu, kritizuje Kolíkovú: Má inú politickú DNA ako Remišová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:45