StoryEditor

Polícia obvinila Matoviča z ohovárania Fica: Bolo cítiť, že Fico na to tlačí

23.11.2016, 10:13
Autor:
TASRTASRchocho
Matovič obvinil Fica, že má spolu s manželkou účty v daňovom raji.

Polícia začala stíhať poslanca a šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča. Dôvodom sú jeho výroky o účte premiéra Roberta Fica na Belize.

Informáciu priniesol portál Aktuality.sk, ktorému ju potvrdil aj Igor Matovič. Konkrétne šéf obyčajných čelí obvineniu z ohovárania.

Matovič v polovici augusta 2015 na svojom facebookovom profile a následne aj na tlačovke Fica obvinil, že spoločne s manželkou si v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize.

Pozrite si aj rozhovor s Igorom Matovičom v HNtelevízii z augusta 2015 o kauze Belize:

Stovky miliónov v daňovom raji

Podľa Matoviča si v deň vzniku tejto schránkovej spoločnosti predseda vlády založil dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Šéf OĽaNO ďalej napísal, že stav týchto účtov k 21. júlu 2015 bol 674 546 004,42 dolárov.

„Ak sa ukáže, že (informácie - pozn. red.) pravdivé boli, slovenská politika zažije Hirošimu a Nagasaki zároveň. Som presvedčený, že na 99 percent to pravda všetko bude, uvidíme,“ napísal vtedy Matovič v statuse na Facebooku.

​Slovenskej polícii poskytla údaje Financial Intelligence Unit (FIU) - finančná spravodajská jednotka v Belize.

Z nich vyplývalo, že on a jeho manželka nemajú žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách na Belize. Neboli ani signatármi na žiadnych účtoch, ktorých majiteľmi sú právnické osoby na Belize. Nemali ani účasť v žiadnych spoločnostiach s registrovaným sídlom na Belize a neboli majitelia ani štatutári v takýchto spoločnostiach.

Fico sa bránil

"Očakávam, že ten, kto takéto nepravdivé obvinenia šíri, prevezme aj politickú zodpovednosť. Pretože veľmi dôkladné policajné preverovanie v spolupráci s policajnými zložkami dotknutého štátu bez akýchkoľvek pochybností vyvrátilo tieto lživé obvinenia," vyhlásil Fico začiatkom septembra na adresu Matoviča.

Okrem toho podal na Matoviča trestné oznámenie zo spáchania zločinu krivého obvinenia.

Matovič hneď na to podal stanovisko. Šéf OĽaNO sa vyjadril, že ho „nezaujíma nejaký papierik z Belize, ktorým máva Robert Fico pred ľuďmi.“

„Stredoamerický štát Belize je smutne známy tým, že kryje medzinárodne hľadaných zločincov, ktorí si tam ukladajú svoje čierne peniaze. Belize je štát, kde je možné si za také peniaze, ktoré má Robert Fico k dispozícii, kúpiť úplne všetko,“ vyhlásil Matovič v reakcii na tvrdenia Fica.

„Samozrejme, ak sa ukáže, že na predmetnej manipulácii verejného obstarávania nie je slovami Roberta Fica ani jedno promile pravdy, nemám najmenší problém sa vzdať poslaneckého mandátu,“ zdôraznil ešte v septembri 2015 Matovič.

Reakcia Igora Matoviča

Matovič je presvedčený, že za jeho obvinením za ohováranie je osobne predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Matovič to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v reakcii na vznesenie obvinenia, ktorému čelí pre údajné ohováranie premiéra výrokmi o schránkovej firme a účte Fica a jeho manželky v Belize.

Matovič povedal, že v nedeľu (20.11.) večer v schránke našiel odkaz napísaný v duchu, že sa niečo v najbližších dňoch stane.

"Bolo tam, že Fico tlačí, aby som bol obvinený za Belize," povedal šéf OĽaNO-NOVA.

Tento odkaz ešte v nedeľu večer zverejnil na sociálnej sieti. "V pondelok (21.11.) ráno som si našiel v pošte vznesenie obvinenia za Belize evidentne na základe osobnej požiadavky Roberta Fica," vyhlásil Matovič.

Jeho obhajca Daniel Lipšic uviedol, že obvinenie Matoviča je založené na absolútne nezákonných dôkazoch a výmysloch. Podľa jeho slov je právne odfláknuté, preto podávajú voči obvineniu sťažnosť.

Lipšic, ktorý vychádzal zo spisu, uviedol, že Fico aj manželka vypovedali úplne rovnako napriek tomu, že medzi výsluchmi oboch prešiel mesiac.

Podľa Lipšica bola Ficova výpoveď skopírovaná a použitá aj v prípade manželky. Exposlanec tiež upozornil, že Trestný poriadok zakazuje sugestívne otázky, ale Ficovi a jeho manželke takéto vyšetrovateľ kládol.

"Podpásový vymyslený útok pána Matoviča"

Úrad vlády v stanovisku píše, že premiér priebeh vyšetrovania nekomentuje.

Predseda vlády nemá informácie o tomto prípade a vo všeobecnosti nikdy nekomentuje priebeh vyšetrovania orgánmi činnými v trestnom konaní. Verejnosť si však ešte dobre pamätá tento podpásový, vymyslený útok pána Matoviča na premiéra a jeho manželku."

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:04