StoryEditor

Definitívny rozkol Za ľudí: Kolíkovej frakcia prestupuje do klubu SaS

08.09.2021, 08:43
Šiesti poslanci Za ľudí z frakcie ministersky spravodlivosti Márie Kolíkovej prestupujú do poslaneckého klubu SaS.

Poslanecký klub Za ľudí sa rozpadá. Odchádzajú z neho šiesti poslanci z frakcie okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Predsedníčka strany Veronika Remišová sa tak v tejto chvíli môže spoľahnúť na podporu štyroch poslancov.

Kolíkovej frakcia bude vystupovať pod názvom Za spravodlivé Slovensko a jej poslanci vstupujú do klubu SaS. Nestávajú sa však členmi strany. 

"Svoj príbeh v strane Za ľudí dnes končíme," povedala na spoločnom brífingu Mária Kolíková s tým, že naďalej vyjadrujú podporu vláde.

Konkrétne prechádza týchto šesť poslancov - Marek Hattas, Vladimíra Marcinková, Vladimír Ledecký, Ján Benčík, Tomáš Lehotský a Michal Luciak.

Presunom poslancov sa menia aj pomery síl vo vládnej koalícii. Šéf SaS Richard Sulík povedal, že koaličnú zmluvu otvárať nechcú. 

Jeho strana má teraz s 19 poslancami druhý najsilnejší koaličný klub, na tretiu pozíciu odsunula hnutie Sme rodina. Ich jedinou požiadavkou však podľa Sulíka je, aby Mária Kolíková zostala ministerkou spravodlivosti. Iné funkcie, na ktoré by z tohto titulu podľa neho mali nárok, si nárokovať nebudú. 

Na brífingu sa tiež vyjadril, že ako druhá najsilnejšia strana by si napríklad mohli nárokovať kreslo predsedu parlamentu. 

Sulík potvrdil, že podporia aj zotrvanie Veroniky Remišovej v kresle ministerky pre informatizáciu a investície. 

Zmeny pomeru síl v koalícii

Ako sa však situácia v koalícii napokon vyvinie, zatiaľ nie je jasné. Minister obrany Jaroslav Naď sa v rozhovore pre Denník N vyjadril, že ak Kolíková odíde zo Za ľudí, nemala by zostať ministerkou.

Boris Kollár zase hovoril o tom, že o svoj post by mala prísť Remišová, nakoľko jej v parlamente zostala podpora len štyroch poslancov. 

Hovorí sa aj o tom, že do poslaneckého klubu Za ľudí by mali formálne prejsť niektorí poslanci OĽaNO, aby tak zostal klub najmenšej koaličnej strany zachovaný. 

Silnejšia pozícia pre SaS

Sulík potvrdil dnes iba toľko, že zmeny v rámci koalície má odkomunikované s premiérom Eduardom Hegerom, šéfom Sme rodina Borisom Kollárom aj Veronikou Remišovou. To či a ako sa budú pomery vo vládnej koalícii meniť, nevedel priblížiť.

Zdôraznil len, že zotrvanie Kolíkovej vo funkcii ministerky spravodlivosti je pre nich zásadné.

S 19 poslancami navyše získava SaS aj významnú vyjednávaciu pozíciu. Koalícia má v súčasnosti 92 poslancov. Ak by odišiel klub SaS, mala by ich už len 73, čím by stratila parlamentnú väčšinu.

Reakcia Remišovej

Veronika Remišová v stanovisku zaslanom médiám hovorí o zrade skupinky okolo Kolíkovej. "Prestup skupinky Márie Kolíkovej k SaS je zradou stoviek členov strany Za ľudí, vďaka ktorým má skupinka svoje funkcie vo vláde, aj v parlamente. Je to zrada voličov strany, ktorí im dali hlas na základe programu Za ľudí a hodnotovej orientácie stredopravej nepopulistickej politickej strany," tvrdí.

Poslanci okolo Kolíkovej podľa nej dlhšie hľadali cestu ako strane poškodiť a zároveň si zachovať svoje funkcie. 

Kritizuje ich aj za to, že budú spolupracovať so SaS. "Poslanci skupinky pani Kolíkovej dostali od ľudí mandát na presadzovanie programu strany Za ľudí, nie programu neoliberálnej ideológie do všetkých aspektov života spoločnosti. Práve naopak, ľuďom sme sľúbili, že nebudeme otvárať ideologické boje," dodala.

Za ľudí sa podľa Remišovej teraz budú sústrediť na to, aby stranu znovu postavili na nohy. 

Rokovanie vlády a dianie v koalícii 13:44 Od pána Matoviča to vnímam ako kolegiálne vyjadrenie vzhľadom na situáciu, v ktorej sa strana...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-08-30 15:48:46 - Feat.: 0 - Title: Remišová prechádza do útoku: Chce odstaviť ľudí z Kolíkovej frakcie 02 - Modified: 2021-09-04 06:49:53 - Feat.: 0 - Title: Kolíkovej frakcia o budúcnosti ešte nerozhodla. Podporu jej vyjadrujú aj ľudia v regiónoch 03 - Modified: 2021-09-05 12:27:16 - Feat.: 0 - Title: Ak Kolíková odíde do SaS, nie sú vylúčené zmeny v koalícii, tvrdí Kollár 04 - Modified: 2021-09-07 18:34:55 - Feat.: 0 - Title: SaS ohlásila brífing Sulíka a Kolíkovej. Riešiť budú aktuálnu politickú situáciu
01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:46