TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kritizovaná výnimka nemá podporu ani v celej koalícii

22.11.2016, 23:00
Poslanci Smeru sú s výnimkou pre obstarávania počas predsedníctva spokojní.

Podujatia k slovenskému predsedníctvu v Rade Európskej únie mali pomôcť pozitívne reprezentovať Slovensko, niektoré však paradoxne čelia kritike pre podozrenie z predraženia. Bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničia Zuzana Hlávková upozornila na predražené nákupy cez výnimku v zákone o verejnom obstarávaní, opozičným útokom sa nevyhla ani zážitková večera organizovaná predsedom parlamentu Andrejom Dankom. Hoci ten sa odvoláva na iný zákon, cenu nastavoval podľa podujatí, ktoré kritizovala Hlávková.

Opozičný poslanec Igor Matovič hovorí o predražení, čo však Danko odmieta. Kancelária parlamentu vysvetľuje, že nepotrebovala ani výnimku. Stačil zákon o verejnom obstarávaní. „Agentúra Viva Musica bola vybraná v súlade s prílohou č. 1 k zákonu o verejnom obstarávaní a so smernicou o verejnom obstarávaní Kancelárie NR SR,“ odkázala hovorkyňa predsedu parlamentu Eva Kliská. Kancelária NR SR na základe zákona porovnala tri cenové ponuky z troch existujúcich podujatí a na ich základe vybrala najlacnejšieho organizátora. „Konkrétne išlo o podujatia ,Európa na Slovensku‘ – predstavenie loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré bolo organizované agentúrou EVKA, a podujatie slávnostný otvárací koncert slovenského predsedníctva v rade Európskej únie,“ hovorí Kliská. Paradoxne, práve dve spomínané podujatia čelia kritike z predraženia.

Predsednícka výnimka
Galavečer s predstavením loga aj koncert nakúpilo ministerstvo zahraničných vecí pomocou výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní. Tá umožňuje zákazkám do 161-tisíc eur obísť klasické súťaže a informácie o nich nemusia byť zverejnené vo vestníku verejného obstarávania. Takýto krok mal ušetriť čas pri nákupe služieb pre potreby predsedníctva. Rezort zahraničia obvinenia poprel. „Rozpočet predsedníctva sa dodržiava, k jeho zvyšovaniu nedochádza, práve naopak – podarí sa dosiahnuť úsporu,“ tvrdí hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

Autor výnimky a poslanec Smeru Maroš Kondrót, ktorý ju pred dvoma rokmi predkladal do parlamentu, to ani vo svetle podozrení nepovažuje za zlé. Výnimku zo zákona naďalej vníma pozitívne. Rovnako aj vtedajšia predsedníčka poslaneckého klubu Smer Jana Laššáková. „Bolo správne, že sme zaviedli výnimku špeciálne pre predsedníctvo. Nemali sme o tom pochybnosti,“ hovorí Laššáková.

Žitňanská má výhrady
Výhrady však prichádzajú z ministerstva spravodlivosti. Šéfka rezortu Lucia Žitňanská špeciálne ustanovenie kritizovala ešte ako opozičná poslankyňa. Nie je mu naklonená ani dnes. „Viaceré tvrdenia bývalej zamestnankyne ministerstva vyvolávajú pochybnosti o príprave niektorých akcií slovenského predsedníctva. Výnimky spravidla vytvárajú priestor pre pochybnosti, platilo to v roku 2015 a platí to aj dnes,“ hovorí Žitňanská.

Na riziko zneužitia výnimky upozorňuje aj analytik aliancie Fair-play Peter Kunder. Hrozí totiž nižšia možnosť verejnej kontroly, keďže zmluvy sa nezverejňujú vo vestníku pre verejné obstarávanie. „Ťažšie sa kontroluje aj to, či nákupy nie sú účelovo delené, aby sa tak vyhlo nadlimitnému obstarávaniu. K tomu prichádza možnosť relatívne veľmi jednoducho priklepnúť zákazku kamošom,“ myslí si Kunder, ktorý ustanovenie kritizoval už v čase, keď bolo prijaté parlamentom.

01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:15