Zuzana Hlávková a Gabriel ŠipošTASR/J. Kotian
StoryEditor

Maďarič bráni Lajčáka: Obvinenia Zuzany Hlávkovej nie sú veľkou kauzou, nepodliehajme emóciám

22.11.2016, 15:53
Autor:
TASRTASR
Minister kultúry Marek Maďarič uviedol, že v Bruseli počul opakovane, vrátane dneška, chválu na adresu slovenského predsedníctva.

Nehovoril by som o žiadnej veľkej kauze a netreba podliehať emóciám, uviedol dnes v Bruseli minister kultúry Marek Maďarič (Smer) na margo vyhlásení Zuzany Hlávkovej, ktorá obvinila slovenský rezort diplomacie z predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ.

"Treba sa pozrieť na to, ako si Slovensko počína v rámci predsedníctva, s akým celkovým rozpočtom Slovensko narába, a aká bola celkovo jeho kultúrna prezentácia a potom by som vyslovoval až súdy," skonštatoval Maďarič.

Pozitívne odozvy

Minister uviedol, že v Bruseli počul opakovane, vrátane dneška, chválu na adresu slovenského predsedníctva.

"Odozvy na naše predsedníctvo sú len pozitívne a toto nemôže žiadnym spôsobom zásadným túto vec zatieniť," uviedol podpredseda strany Smer-SD.

Tvrdenia bývalej zamestnankyne slovenského ministerstva zahraničných vecí Zuzany Hlávkovej navrhuje dôkladne preveriť. 

V súvislosti s otváracím koncertom slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktorý označila Hlávková za predražený, Maďarič vyhlásil, že tento program si zabezpečovalo ministerstvo zahraničných vecí samo, bez spolupráce s ministerstvom kultúry.

Na otázku, aký je vzťah medzi Agentúrou Evka a stranou Smer-SD, Maďarič uviedol:

"Ja neviem o tomto vzťahu, ja môžem povedať, že táto agentúra; a viem, čo hovorím, pretože som stál na čele niekoľkých kampaní strany Smer; neorganizovala žiadne podujatie strany Smer, ani žiadne propagačné aktivity."

Maďarič odmieta spoluprácu s Ťapákovou

Spoluprácu ministerstva kultúry so Zuzanou Ťapákovou pri organizácii kultúrnych podujatí v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ Maďarič jednoznačne odmietol.

Bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková uviedla, že k podujatiu predstavenia loga slovenského predsedníctva bol z troch zaslaných návrhov agentúr, ktoré mali zastrešovať podujatie, automaticky vybratý práve návrh Agentúry Evka za 156-tisíc eur.

Rovnaká agentúra sa podľa Hlávkovej mala podieľať i na príprave slávnostného snemu strany Smer-SD z decembra 2015 v Nitre.

Zároveň upozornila na to, že rozpočty viacerých projektov sa po príchode externej poradkyne Zuzany Ťapákovej začali zvyšovať.

Podľa Hlávkovej Lajčák nekonal

Hlávková o tom údajne listom informovala priamo ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Podľa jej slov Lajčák v tejto veci nekonal. Ponúkol jej na ministerstve iné miesto, ona odmietla.

Bývalá zamestnankyňa sa obrátila na Transparency International Slovensko (TIS), ktorá podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, Protimonopolný úrad SR a Najvyšší kontrolný úrad SR.

Ministerstvo zahraničných vecí jednoznačne odmietlo tvrdenia Hlávkovej a TIS o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s predsedníctvom.

Hovorca ministerstva Peter Stano uviedol, že rozpočet predsedníctva sa dodržiava, a nielenže k jeho zvyšovaniu nedochádza, ale podarí sa mu dokonca dosiahnuť úsporu.

Reakcia premiéra Roberta Fica na obvinenia z predražených zákazok počas predsedníctva:

01 - Modified: 2024-02-13 21:12:25 - Feat.: - Title: Šéf maďarskej diplomacie Szijjártó rokoval v Madride o príprave krajiny na európske predsedníctvo 02 - Modified: 2022-06-15 19:48:10 - Feat.: - Title: Česká vláda predstavila priority predsedníctva v EÚ. Chce summit so Zelenským 03 - Modified: 2021-08-10 08:29:13 - Feat.: - Title: Exposlankyňa Za ľudí, ktorú vytlačili z parlamentu, kritizuje Kolíkovú: Má inú politickú DNA ako Remišová 04 - Modified: 2020-06-29 08:50:52 - Feat.: - Title: Biháriová v HNtelevízii: So súčasným OĽaNO si neviem predstaviť spoluprácu 05 - Modified: 2019-03-18 13:36:31 - Feat.: - Title: Šéf OECD pre HN: Štvrtina Slovákov je digitálne negramotná
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:48