HN/Peter Mayer
StoryEditor

Smer reagoval na Hlávkovej obvinenia. Poprel prepojenie na agentúru Evka

22.11.2016, 12:27
Hlávková tvrdí, že agentúra Evka sa rovnako ako na kampaniach Smeru podieľala aj na organizácii podujatia k predstaveniu loga predsedníctva.

Smer v stanovisku poprel, že by sa agentúra Evka podieľala na predvolebných kampaniach strany: "Agentúra Evka sa nikdy nepodieľala na predvolebných kampaniach, ani na programe snemov strany SMER – sociálna demokracia."

Bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí (MZV) Zuzana Hlávková tvrdí, že agentúra Evka sa rovnako ako na kampaniach Smeru podieľala aj na organizácii podujatia k predstaveniu loga predsedníctva, ktoré bolo predražené a Evke ušité na mieru. Ide o jedno z viacerých obvinení, ktoré Hlávková vzniesla.

Blog o predražených kultúrnych podujatiach

V nedeľu 20. novembra mimovládna organizácia Transparency International Slovensko zverejnila na portáli Sme blog, v ktorom Hlávková vznáša závažné obvinenia.

Ako bývalá pracovníčka MZV podieľajúca sa na príprave kultúrnych akcií k príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie tvrdí, že viaceré z týchto akcií boli predražené.

Konkrétne menuje predstavenie loga predsedníctva a dva otváracie koncerty.

Na pôvodne skromnejšie pripravované akcie mal narastať rozpočet po príchode bývalej riaditeľky TV Markíza Zuzany Ťapákovej. Tá pôsobila ako poradkyňa ministra Miroslava Lajčáka.

Pri organizácii koncertov agentúrou Viva Musica! mal pôvodne plánovaný rozpočet 20-tisíc eur narásť až na 230-tisíc.

Pozrite si aj tlačovku z pondelka, na ktorej Hlávková spolu s riaditeľom Transparency International Slovensko Gabrielom Šípošom svoje obvinenia z blogu zopakovala:

​Pri predstavovaní loga, ktoré mala podľa Hlávkovej organizovať agentúra Evka, hovorí o 156-tisícoch eur, pričom ale išlo podľa nej o mrhanie peňazí, pretože iné predsedníctva to v minulosti zvládli „obyčajnou tlačovou správou alebo tlačovou konferenciou.“  Prieskumu trhu, ktorý predchádzal výberu agentúry Evka, dala Hlávková prívlastok "akože" a zároveň tvrdí, že "podľa všetkého" bola zákazka ušitá na mieru tejto agentúre.

V oboch prípadoch mala byť podľa Hlávkovej uplatnená výnimka. V blogu vysvetľuje, že ide o výnimku z verejného obstarávania, ktorá umožňuje uskutočniť nákupy na aktivity predsedníctva do sumy 162-tisíc eur vrátane DPH bez usporiadania verejnej súťaže.

Ozval sa ďalší bývalý zamestnanec

Na záver si v blogu berie slovo riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. Píše, že s Hlávkovou je v kontakte od začiatku júla 2016 a že v organizácii jej tvrdenia preverovali. Prikladá zistenia, ktoré majú podporiť Hlávkovej obvinenia.

Na ich základe Transparency International v nedeľu poslala oficiálne podnety na kontrolu na Najvyššom kontrolnom úrade, Protimonopolnom úrade aj na Úrade pre verejné obstarávanie.

Tvrdenia hlávkovej potvrdil aj ďalší bývalý zamestnanec MZV Pavol Szalai. „Potvrdzujem, čo povedala, zvlášť čo sa týka podujatia, kde sa predstavilo logo slovenského predsedníctva,“ cituje ho Denník N.

Subjektívne dojmy a z kontextu vytrhnuté informácie

MZV tieto obvinenia jednoznačne odmieta.

„Bývalá zamestnankyňa sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie nemohla mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jej pracovnou náplňou a presahujú trvanie jej pracovného pomeru, keďže odišla v prvej fáze príprav,“ píše sa v stanovisku MZV, ktoré HNonline.sk poskytol jeho hovorca Peter Stano.

Zároveň sú v stanovisku tvrdenia Hlávkovej označené za nepravdivé a opierajúce sa o subjektívne dojmy a čiastkové z kontextu vytrhnuté informácie.

Externá poradkyňa ministra Lajčáka Zuzana Ťapáková na ministerstve nemá výkonné právomoci, píše sa v stanovisku. Kvôli obvineniam jej osoby zvažuje právne kroky.

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 03 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 04 - Modified: 2023-10-13 07:07:22 - Feat.: - Title: Smer prehovára na šéfa diplomacie Lajčáka, kultúre má šéfovať bývalý moderátor a exposlanec SNS 05 - Modified: 2023-10-02 16:50:43 - Feat.: - Title: Fico ukazuje v zahraničnej politike dve tváre. Jednu stelesňuje Blaha, druhú Lajčák a spol.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:44