StoryEditor

Medzi voličmi OĽaNO a SaS je prepojenosť. Hrozí súboj Matoviča so Sulíkom?

20.11.2016, 23:00
Prieskum ukázal na prepojenosť voličov medzi stranami OĽaNO a SaS. Ich zástupcovia konflikt odmietajú.

Z dvoch opozičných partnerov sa môžu stať rivali. Z októbrového prieskumu agentúry AKO totiž vyplynulo, že pre takmer 40 percent respondentov, ktorí by svoj hlas dali strane SaS, je druhou voľbou OĽaNO-NOVA a pre viac ako tretinu podporovateľov OĽaNO-NOVA sú druhou možnosťou liberáli. V oboch stranách tak drieme pomerne veľký potenciál pre toho druhého. „Vzájomné prieniky elektorátov avizujú, že medzi týmito dvoma stranami začína byť zrejme aktuálny súboj o ,uchmatnutie‘ voličov medzi sebou,“ hovorí riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích. Poukazuje však na to, že strany nie sú celkom prepojenými nádobami. Voliči liberálov sú podľa Hřícha skôr mladší muži z mesta s vyšším vzdelaním a voliči OĽaNO-NOVA sú starší a častejšie pochádzajú z vidieka.

Zdvihnutý prst
Možné pokusy o odoberanie potenciálnych voličov odmietajú zástupcovia oboch strán. V súčasnosti sa pripravujú na spoluprácu pri blížiacich sa voľbách do vyšších územných celkov. Predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič však istú mieru súperenia nevníma ako negatívny faktor. „Ono je to vlastne taký zdvihnutý prst, na ktorý treba pozerať, že ak ako súčasť toho zoskupenia budeš zaostávať, tak ti voliči utečú hoci k milej, ale konkurencii,“ hovorí Matovič. Podpredseda SaS Ľubomír Galko si myslí, že voličský prienik priniesla práve vzájomná spolupráca. „Keby sme si teraz začali uberať voličov, poškodilo by to obom,“ hovorí Galko.

Takmer žiadne konflikty
Počet konfliktov medzi týmito dvoma subjektmi sa v súčasnosti rovná takmer nule. Za výnimku by sa dalo považovať vystúpenie Matoviča začiatkom novembra, keď tvrdil, že poslanci naprieč celým parlamentom sa spojili, aby po piatich rokoch dosiahli rozmrazenie platov. Šéf liberálov Richard Sulík sa vtedy ohradil, že SaS sa s nikým na ničom nedohodla a s Matovičom si to chcel vydiskutovať na stretnutí Opozičnej rady.

Konflikt medzi dvoma spolupracujúcimi subjektmi by bol kontraproduktívny aj podľa politológa Radoslava Štefančíka. „Igor Matovič má množstvo súperov v politike, zaradiť do tejto skupiny aj Richarda Sulíka by bolo pre neho politickým hazardom,“ myslí si Štefančík.



Časť voličov SNS akceptuje aj Most-Híd
Okrem blízkosti medzi voličmi SaS a OĽaNO-NOVA poukázal októbrový prieskum agentúry AKO aj na jednu kuriozitu. Pre takmer desať percent respondentov, ktorí by volili SNS, by bol druhou voľbou koaličný partner národniarov – Most-Híd. Politológ Radoslav Štefančík za tým vidí aj dobré vzťahy medzi predsedom SNS Andrejom Dankom a šéfom Mosta Bélom Bugárom, ako aj spoločné pôsobenie v koalícii. Zároveň poukazuje na to, že Most-Híd nie je čisto etnická strana, vďaka čomu môže byť prijateľná pre širšie spektrum. „Vnímam to ako naštartovanie určitého trendu, keď to etnické a národnostné sa posúva kdesi na okraj,“ hovorí Štefančík.

Pre zväčšenie infografiky kliknite sem.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-25 09:41:32 - Feat.: - Title: Najpočúvanejším rádiom je Expres. Má aj najväčší podiel na trhu, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 05 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:39