TASR
StoryEditor

Slovenskí politici spomínali na november 89. Fico obvinil médiá z nárastu extrémizmu

17.11.2016, 15:30
Autor:
ČTKČTK
Spomienkových akcií sa zúčastnili Kiska, Bugár, ale aj komunisti.

Stretnutím so študentmi aj spomienkovými akciami si dnes slovenskí politici pripomenuli výročie takzvanej zamatovej revolúcie, ktorá v roku 1989 viedla vo vtedajšom Československu k pádu komunistického režimu. Opozícia aj krajná ľavica zvolali vlastné zhromaždenie.

"Dnešný deň, 17. november, je najvýznamnejším dňom v našich novodobých dejinách. Uzavrel sa oblúk našej kľukatej cesty k slobode, demokracii a neskôr k našej vlastnej demokratickej štátnosti," povedal Kiska na stretnutí so študentmi pri príležitosti dnešného štátneho sviatku.

Fico obvinil médiá

Získaná sloboda a demokracia podľa Kisku boli len príležitosťou, ktorých obsah formujú ľudia každým dňom. "Nespokojnosť môžeme vyjadriť, môžeme kritizovať a nespokojnosť môžeme pretaviť do nápadov, ako veci zmeniť. Môžeme politikov alebo vládu, ktorá sa nám nepáči, vo voľbách slobodne vymeniť," uviedol Kiska.

Slovenský premiér Robert Fico, ktorého predchádzajúca jednofarebná vláda pred dvoma rokmi zaviedla bezplatné cestovanie detí, študentov a seniorov v štátom dotovaných vlakoch, zase obedoval so študentmi v jedálnom vagóne na bratislavskom stanici.

Predseda vlády potom pred novinármi nepriamo obvinil médiá, že sú zodpovedné za nárast extrémizmu. "Pravicový extrémizmus je na takom vzostupe, aký priestor mu dáva (verejnoprávny rozhlas a televízia) RTVS a iné médiá," odpovedal Fico na otázku, čo je podľa neho najväčšou výzvou pre slobodu a demokraciu v čase narastajúcej popularity extrémistov.

Spomienka na železnú oponu

Slovenskí politici a verejnosť sa zúčastnili aj ďalších spomienkových akcií, ako napríklad kladenie vencov k pamätníku popraveným a umučenými politickým väzňom za komunizmu na jednom z bratislavských cintorínov.

Predseda koaličnej strany Most-Híd na inej pripomienkovej akcii zdôraznil hodnoty demokracie. "Práve v období, kedy narastá extrémizmus a populizmus, nesmieme zabudnúť, že demokracia nie je jednorazovou záležitosťou, že sme si ju raz vybojovali a že už nie je potrebné nič robiť. Práve naopak, musíme ju obhajovať," povedal Bugár.

Na okraji Bratislavy pri hraniciach s Rakúskom sa zase uskutočnil ďalší ročník spomienkovej akcie na takzvanú železnú oponu, teda prísne stráženú hranicu, ktorá v období komunizmu oddeľovala vtedajšie Československo od Rakúska.

Protestovali aj komunisti

Len niekoľko desiatok ľudí prišlo popoludní k prezidentskému palácu na demonštráciu, ktorú s heslom "November 1989: Podvod storočia" zorganizovala mimoparlamentná Komunistická strana Slovenska a iné ľavicové združenia.

Vlastný míting ohlásila tiež opozícia čoby vyjadrenie nespokojnosti so súčasnou slovenskou vládou. "Dnes, po viac ako štvrťstoročí, opäť voláme po zmene. Chceme si svoj štát vziať späť, pretože nám záleží na hodnotách slobodnej a férovej ​​spoločnosti. Chceme, aby v našom štáte opäť zavládlo právo a spravodlivosť," uviedla ešte pred konaním zhromaždenia poslankyňa Veronika Remišová.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:54