StoryEditor

Matovič kritizuje šéfa polície: Prečo nerieši volebnú korupciu?

15.11.2016, 13:35
Autor:
TASRTASR

Ak chce policajný prezident Tibor Gašpar prinavrátiť polícii dôveru, mala by si Národná kriminálna agentúra (NAKA) zriadiť pobočku v obci Lomnička a vypočuť všetkých voličov, ktorí odovzdali hlas v marcových parlamentných voľbách.

Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič v reakcii na kauzu údajného kupovania rómskych hlasov poslancami Smeru-SD Stanislavom Kubánkom a Petrom Chudíkom.

Matovič: NAKA nech si zriadi pobočku v Lomničke

Matovič, aj bývalý vládny splnomocnenec pre rómske menšiny Peter Pollák, dnes dopoludnia vypovedali na NAKA.

"Na otázku vyšetrovateľky, či poznám ďalších svedkov, som povedal, že tých svedkov je 395 (toľko preferenčných hlasov získal v Lomničke Kubánek, pozn. TASR) a sú koncentrovaní v rómskej obci. Sú nezamestnaní a majú celý deň čas vypovedať. Nech si zriadia dočasnú pobočku NAKA v obci Lomnička a nech prípad vyšetrujú. Môžu osloviť obecný úrad a požiadať o zoznam voličov, ktorí boli voliť," načrtol Matovič spôsob, ako získať v prípade ďalších svedkov.

Ak toto polícia urobí, môže sa Gašpar podľa Matoviča postaviť pred mikrofón a hovoriť, že urobil všetko pre to, aby bol tento volebný podvod vyšetrený.

Matovič tiež pripomenul, že keď sa Peter Chudík stal prvý raz šéfom prešovského VÚC, vyhral len o 242 hlasov. "To je len polovica toho, čo získal v Lomničke a v Rakúsoch. Možno odvtedy si zapamätal, že každý hlas rozhoduje a takto sa chcel poistiť," podotkol.

Kritika na šéfa polície

Záver pondelkovej tlačovky Gašpara označil Matovič za typicky slovenský.

"Skutok sa nestal. Policajný prezident v tomto jednoznačnom podvode povie, že skutok sa nestal a chce od nás, aby sme tomu všetci uverili, lebo to hovorí v uniforme. Pýtam sa Gašpara, prečo polícia vypočula iba piatich ľudí z tých 395 páchateľov? Prečo Gašpar nekoná aspoň štandardne, že by prišiel do dediny a snažil sa získať čo najviac svedkov? Prečo polícia oslovila len ľudí z reportáže RTVS? Prečo agilne nejde a nepátra?" pýtal sa šéf OĽaNO-NOVA.

Gašpar v pondelok povedal, že polícia dôsledne vyšetrila prípad volebnej korupcie v obci Lomnička (okres Stará Ľubovňa) a odmietol kritiku Polláka a Matoviča.

"Vyšetrovateľ vyšetril prípad samostatne, bez akéhokoľvek ovplyvňovania," uviedol s tým, že vyšetrovanie bolo pod dozorom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

Na podozrenie z kupovania voličských hlasov v rómskych osadách počas tohtoročných parlamentných volieb upozornil dávnejšie RTVS.

Gašpar: K volebnej korupcii nedošlo

Podozriví boli poslanci Smeru-SD Stanislav Kubánek a Peter Chudík. Gašpar objasnil, že k volebnej korupcii nedošlo.

"Neobhajujem to, ako kto v rámci volebnej kampane získal a koľko hlasov. Ja chcem povedať, že sa nestal trestný čin korupcie tak, ako bol oznámený a ako sme sa ním zaoberali my," vysvetlil.

Vyšetrovateľ podľa Gašpara v prípade vypočul celkom 13 svedkov, vykonal šesť konfrontácií a následne sa zaoberal rozpormi vo výpovediach.

Piati Rómovia, ktorí najprv svedčili o tom, že si ich hlas kúpili za krabičku cigariet, neskôr výpoveď zmenili.

Policajný prezident pritom odmietol dnešné obvinenie opozičných politikov, že nijako neriešili zmenu výpovede.

Vyšetrovateľ podľa Gašpara odstúpil vec na okresné policajné riaditeľstvo do Starej Ľubovne a Rómovia boli obvinení z trestného činu krivej výpovede a krivej prísahy. Štyria z nich pristúpili na uzatvorenie dohody o vine a treste, piaty je stále vyšetrovaný.

Poslancov Smeru-SD Kubáneka a Chudíka podľa Gašpara polícia nemohla obviniť, nakoľko nikto netvrdil, žeby o kupovaní hlasov komunikoval s nimi. Fakt, že v rómskej osade poslanci dokázali prekrúžkovať aj premiéra Roberta Fica, policajný prezident nekomentoval.

"Opozícia už zjavne spustila predvolebnú kampaň do VÚC. Nie po prvý raz vykonštruovanou témou, ktorú už aj polícia oficiálne uzavrela ako nepravdivú, útočí na regionálnych politikov. Strana Smer-SD sa do tejto neférovej hry nenechá vtiahnuť a jej kandidáti budú voličov oslovovať programom," reagovala na vyjadrenia opozičných politikov hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová.

01 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 02 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 03 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 04 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 05 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:33