Skóre: 3Reuters
StoryEditor

Štáty na polceste do EÚ

13.11.2016, 23:00

Aj napriek tomu, že sa medzi niektorými kritikmi už dlhšie hovorí o tzv. únave EÚ z rozširovania a polemizuje sa o tom, kde sú hranice a najmä kapacita Európskej únie, EÚ dnes vedie prístupové rokovania s viacerými krajinami. Kandidátsky status má momentálne päť štátov. Albánsko, Macedónsko, Čierna Hora, Srbsko a Turecko. Rokovania sa vedú aj s ďalšími balkánskymi štátmi, a to Bosnou a Hercegovinou a Kosovom. Tie však ešte nezískali kandidátsky status. Ten krajine udeľuje Rada Európskej únie po preskúmaní žiadosti o členstvo v EÚ. Nasledujú rokovania, ktoré sú pre všetky štáty rovnaké. Všetci kandidáti musia splniť rovnaké podmienky a kritériá, ktoré sú zhrnuté v tzv. negociačných kapitolách.

Súčasné kandidátske krajiny však čelia rôznym, často zaujímavým problémom. Macedónsko bolo napríklad prvou krajinou Balkánu, ktorá podpísala Stabilizačnú a asociačnú dohodu s EÚ. Dosiahlo veľký pokrok v oblasti ľudských práv, reforiem polície či boja proti korupcii. Jej návrh na členstvo bol však opakované zabrzdený Gréckom. Tieto dve krajiny totižto vedú dlhotrvajúci spor o názov Macedonia. Kvôli tomu sa Macedónsko musí na medzinárodnej pôde reprezentovať a vystupovať pod dlhým názvom Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko. Medzinárodný súd dokonca už uznal, že Grécko nemá právo takto blokovať Macedónsko, avšak postup v rokovaniach je v nedohľadne.

Väčšina kandidátskych krajín bojuje s korupciou, pašeráctvom či organizovaným zločinom, ktoré sú následkami vojen v 90. rokoch. Zaujímavý bude aj osud prístupových rokovaní s Kosovom, ktoré dodnes neuznáva niekoľko štátov, medzi nimi aj Slovensko. Počas prístupových rokovaní sa môže stať všeličo. Island bol napríklad už v procese vyjednávania s EÚ o členstvo, avšak vláda zvolená v roku 2013 zmenila smerovanie krajiny a odklonila sa od EÚ. Najzaujímavejší je asi prípad Turecka, ktoré žiada o vstup do EÚ už desaťročia a ktoré je dnes už viac ako dôležité z hľadiska migračnej krízy.

01 - Modified: 2024-04-16 20:12:41 - Feat.: - Title: Únia pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po útoku na Izrael, vyhlásil šéf európskej diplomacie Borrell 02 - Modified: 2024-04-16 17:16:54 - Feat.: - Title: Európska únia vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v tomto roku 03 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 04 - Modified: 2024-04-09 15:16:53 - Feat.: - Title: Západ podľa Borrella zlyháva pri dodávkach protivzdušnej obrany Ukrajine. Situácia je extrémne náročná, vraví 05 - Modified: 2024-04-08 13:29:37 - Feat.: - Title: Kotol náboženstiev, silné poľnohospodárstvo aj vzťah so zvyškom Európy. Aká je cesta Balkánu ako regiónu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:28