plsucany.sk
StoryEditor

Podozrivý tender. Vyhodili firmu, ktorá bola suverénne najlacnejšia

13.11.2016, 23:00

Psychiatrická liečebňa v Sučanoch každý rok hľadá nového dodávateľa pekárenských a cukrárenských výrobkov. Ako jediné kritérium v súťaži rozhoduje najnižšia ponúknutá cena. V októbrovom tendri štátneho ústavu patriaceho pod rezort zdravotníctva ju na stôl položili pekári z Liptova.

Napriek tomu neuspeli. „Ponúkli sme najnižšiu cenu a oni nás vylúčili zo súťaže. Nie sme pre nich neznáma firma, aby sa mohli obávať, že nedodržíme svoje záväzky. Už predtým sme im dodávali roky tovar a bez jedinej sťažnosti z ich strany,“ hovorí pre HN konateľ spoločnosti Liptovské pekárne a cukrárne Včela – Lippek Slavomír Moravčík.

Liptáci sa zaviazali piecť pre liečebňu počas 12 mesiacov za necelých 12-tisíc eur s daňou. Výberová komisia však túto ponuku vyradila. Dôvod? Cena ponúkaná pekármi z Liptova sa totiž liečebni v Sučanoch zdá ako „mimoriadne nízka“.

Tvrdí to v liste adresovanom tomuto neúspešnému uchádzačovi o zákazku, ktorý máme v redakcii HN. „Je o 38 percent nižšia ako priemer cien plnenia ostatných ponúk a o 29 percent nižšia, ako je cena plnenia podľa ponuky s druhou najnižšou cenou. Z tohto dôvodu Vašu cenovú ponuku vylučujeme,“ píše sa v odpovedi podpísanej riaditeľom Psychiatrickej liečebne Sučany Ľubomírom Strelkom.


Čo hovorí zákon
Zákon o verejnom obstarávaní hovorí, že ak boli predložené najmenej tri ponuky od uchádzačov spĺňajúce podmienky účasti v tendri, za mimoriadne nízku ponuku sa vždy považuje i ponuka, ktorá obsahuje cenu plnenia najmenej o 15 percent nižšiu ako je priemer cien plnenia podľa ostatných ponúk okrem ponuky s najnižšou cenou alebo o 10 percent nižšiu, ako je cena plnenia podľa ponuky s druhou najnižšou cenou plnenia. „Uvedené však nie je dôvod na okamžité vylúčenie uchádzača z dôvodu mimoriadne nízkej ceny. Komisia má povinnosť písomne požiadať uchádzača o vysvetlenie týkajúce sa tých častí ponuky, ktoré sú pre jej cenu podstatné,“ spresňuje hovorca Úradu pre verejné obstarávanie Ján Mažgút. Ústav takúto žiadosť o vysvetlenie cien skutočne do Liptovského Mikuláša poslal. A pekári mu svoju cenovú kalkuláciu i odôvodnili. „Argumentovali sme nižšími cenami našich výrobných vstupov. Podpísali sme nové dlhodobé zmluvy na lacnejší odber energií ako v minulosti, takisto klesla cena múky a v pekárňach sme pristúpili k ďalším racionalizačným opatreniam,“ vysvetľuje Moravčík. Rovnakou odpoveďou šéf pekárne Včela – Lippek vysvetľuje i fakt, prečo pred dvoma rokmi firma ako víťaz tej istej súťaže dodávala do liečebne pečivo za 16-tisíc eur.

Kontrola našla pochybenia
Mažgút pritom pripomína, že v súvislosti s mimoriadne nízkou cenou obstarávateľ vylúči ponuku v dvoch prípadoch. Ak uchádzač nedoručí písomné odôvodnenie mimoriadne nízkej ponuky do piatich pracovných dní odo dňa doručenia žiadosti alebo uchádzačom predložené vysvetlenie mimoriadne nízkej ponuky a dôkazy dostatočne neodôvodňujú nízku úroveň cien alebo nákladov. Na podnet HN pritom v stredu úradníci z rezortu zdravotníctva podozrivý tender v Sučanoch preverili. „O zistených nedostatkoch v rámci kontroly sme informovali vedenie Psychiatrickej liečebne Sučany,“ tvrdí hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková s tým, že do konca minulého týždňa si vyžiadali od vedenia zdravotníckeho zariadenia návrh nápravných opatrení.

V súťažných podkladoch zariadenie so špecializáciou na liečebno-preventívnu starostlivosť odhaduje hodnotu zákazky na 18-tisíc eur. Ak by odoberalo pečivo z Liptovského Mikuláša, napnutým verejným financiám by odľahčilo o šesťtisíc eur. „Po súťaži sme im potvrdili, že ponúknuté ceny sú reálne a dodržíme ich počas celého trvania zmluvného vzťahu. To má liečebňa toľko peňazí, že jej nebude chýbať nejakých šesťtisíc eur, ktoré zaplatí navyše za chlieb a pečivo? Ich vysvetlenia sú veľmi chabé,“ vraví Moravčík. Liečebňa operujúca vlani s rozpočtom vo výške 2,7 milióna eur tak za víťazný považuje návrh martinskej pekárne Turpek vo výške 17-tisíc eur s daňou, ktorý bol v poradí druhý najnižší. Psychiatri zo Sučian pritom s Martinčanmi podpísali kontrakt s platnosťou od 1. novembra. Ten sa už objavil v centrálnom registri zmlúv. Čo si majitelia Turpeku o priebehu obstarávania a svojom víťazstve v ňom myslia, sa HN nepodarilo zistiť. Ani opakovane totiž neboli vo firme zastihnuteľní. Turpek však informácie týkajúce sa dodávok pečiva do Sučian považuje za internú obchodnú záležitosť.


Liptovské pekárne a cukrárne Včela – Lippek

Tržby 2015: 7,9 milióna eur

Zisk 2015: 156 000 eur

Počet zamestnancov: 220

Turpek

Tržby 2015: 3,13 milióna eur

Zisk 2015: 35 670 eur

Počet zamestnancov: 85

01 - Modified: 2024-03-27 16:00:23 - Feat.: - Title: Budete kričať, ale potrebujeme rozostavať ekonomiku, hovorí Fico. Vláda schválila Rašiho návrh 02 - Modified: 2024-03-27 13:17:55 - Feat.: - Title: Hranica na podlimitné zákazky verejného obstarávania má vzrásť na 50-tisíc eur, novela upravuje aj výšku pokút 03 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 04 - Modified: 2024-03-15 15:07:06 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Slovenské kanóny Zuzany sú vo finále tendra v Brazílii. V hre je obrovská zmluva 05 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Kľúčový obchvat na západe Slovenska sa tendruje už päť rokov. Poliaci očakávajú, že sa začne súťažiť odznova
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:42