SaSPavol Funtál
StoryEditor

SaS má plán na predčasné voľby

13.11.2016, 23:00
Štátnu dávku by mali dostávať aj zamestnanci, ktorí majú na výplatnej páske príliš nízku sumu.

Hoci do volieb ostávajú ešte tri roky, niektoré strany už predstavujú svoje programy. Pred pár týždňami tak urobil vládny Smer, uplynulú sobotu sa k nemu pridala aj opozičná SaS, ktorej hlavným ťahúňom bude odvodový bonus.

Koalícia nemusí vydržať
Strany väčšinou predstavujú svoje programy pred voľbami, predseda SaS Richard Sulík na programovej konferencii priznal, že podľa neho do volieb nemusia prejsť tri roky a je lepšie byť pripravený. „Všetko, čo budeme oddnes až do dňa volieb robiť, bude podriadené tomu, aby sme po ďalších voľbách prevzali zodpovednosť za chod Slovenska,“ dodal počas úvodného prejavu.

Podľa politického analytika Jána Baránka je tento postoj dobrý a predvídavý, pričom politici pravdepodobne s alternatívou predčasných volieb naozaj rátajú. „Zrejme sú vážne úvahy o tom, že súčasná vládna koalícia nemusí naplniť celé funkčné obdobie,“ myslí si Baránek, podľa ktorého by v prípade predčasných volieb mala SaS šancu získať viac percent ako v marci. „Ešte ale uvidíme, aké nové strany povznikajú, ktoré by im tie hlasy mohli vziať,“ dodal analytik.

Okrem toho chce Sulík začiatkom budúceho roka predstaviť nový tím zaoberajúci sa zdravotníctvom, ktoré doteraz nehralo v ich volebných programoch významnú rolu. Hoci konkrétne mená ešte povedať nechcel, nevylúčil, že osloví aj poradcu ministra zdravotníctva Tomáša Druckera a riaditeľa Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politika Tomáša Szalaya.

Jedna štátna dávka
Hlavným ťahúňom programu SaS bude reforma nazývaná ako odvodový bonus. Podľa Jozefa Mihála ide v prvom rade o súbeh vyplácania štátnej dávky a vlastného príjmu zo zamestnania alebo z podnikania. Znamená to, že pracujúci, ktorí majú nižšie príjmy, by popri nich dostávali ešte štátnu sociálnu dávku, vďaka čomu bude podľa Mihála ich výsledný čistý príjem vyšší.

„Namiesto rôznych príspevkov a stoviek alternatív, ako si niekto môže niečo niekde nárokovať, by bola zavedená jednotná štátna dávka pre každého občana,“ povedal Mihál s tým, že k tomu by boli zavedené ešte dávky na deti. Týka sa to aj zdravotne postihnutých, ktorí majú nárok na rôzne dávky a musia obehnúť niekoľko úradov. Na zjednodušenie celého procesu by zdravotne ťažko postihnutá osoba podľa odvodového bonusu mala namiesto toho dostať jednu dávku navyše, a to v hodnote 500 eur v čistom mesačne.

Odstránilo by sa tým aj množstvo byrokracie, či už na strane zamestnanca a zamestnávateľa, alebo aj na strane štátu. „Nehovorí sa to ľahko, ale tisíce úradníkov prídu o prácu, pretože nebudú potrební, a môžu sa venovať niečomu efektívnejšiemu,“ dodal Mihál.

Privyrábanie na rodičovskej
Reforma má za cieľ aj zjednodušiť podmienky pre matky na rodičovskej dovolenke. Podľa Mihála by mali poberať vyššie dávky počas celej doby až do troch rokov veku dieťaťa. Zároveň by im nemalo byť nijakým spôsobom zabránené si popri materskej privyrábať, ak by o to mali záujem.

V súčasnosti to majú podľa daňovej poradkyne Jaroslavy Lukačovičovej ťažké. Ak sa podľa nej rozhodnú privyrobiť si a neskôr sa vrátia do práce, kde ich v niektorých prípadoch už čaká výpoveď na stole, tak potom dostanú podporu v nezamestnanosti 100 eur, pretože sa im vypočíta z toho, čo si privyrobili.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:12