StoryEditor

Bugár: SaS a OĽaNO škodili ostatným pravicovým stranám, zobrali percentá aj Mostu

12.11.2016, 15:53
Autor:
TASRTASRvanvan
V Nových Zámkoch sa konal deviaty snem koaličnej strany Most-Híd.

Strana Most–Híd zostáva stabilnou, stredopravou občianskou stranou, ktorá bude naďalej vystupovať proti prejavom fašizmu, extrémizmu, xenofóbie, rasizmu i bezbrehého populizmu. Po dnešnom deviatom sneme strany v Nových Zámkoch to skonštatoval predseda strany Béla Bugár.

Globálne tendencie, ktorých sme svedkom v posledných mesiacoch, majú podľa Bugára spoločné znaky.

„Rýchle riešenia na ťažké otázky, pomenovanie lokálneho zla, krajné riešenia, útoky na slabších a menších a bezbrehý, skutočne bezbrehý populizmus. Musíme sa zamyslieť nad tým, ako je možné, že rôzni kandidáti víťazia naprieč svetom vďaka týmto postupom, čo robíme zle, čo je príčinou toho, že ľudia veria politikom – mesiášom, ako je možné, že vulgárna a krájateľná nenávisť v kampaniach víťazí.“

Po dvoch rokoch od posledného snemu hodnotili predstavitelia strany aj uplynulé obdobie z pohľadu plnenia politických cieľov a plnenia programu. Jedným z hlavných bodov programu bolo stanovenie konkrétnych cieľov strany na nasledujúce obdobie a to prijatím strategického programového dokumentu.

Nový podpredseda strany

Tento dokument podrobne rozpracováva tri priority strany na ďalšie troj- až štvorročné obdobie – právny štát a vymožiteľnosť práva, rozvinuté regióny, ochrana menšín a občianske práva. Každá z priorít má prideleného svojho garanta, ktorým je jeden z podpredsedov strany. Za prioritu právny štát a vymožiteľnosť práva zodpovedá Lucia Žitňanská, za prioritu rozvinuté regióny László Sólymos a za prioritu ochrana menšín a občianske práva Ábel Ravasz.

Práve Ravasza dnes zvolili účastníci snemu za štvrtého podpredsedu strany. Na uvoľnenú pozíciu podpredsedu, keď po parlamentných voľbách poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon odišiel zo strany pre nesúhlas s jej vstupom do vládnej koalície so stranou Smer-SD a SNS, ho navrhol predseda strany.

„Bolo logickým krokom, že som na uvoľnenú pozíciu navrhol práve Ábela Ravasza, ktorý sa prierezovo venuje občianskym a menšinovým otázkam,“ zdôvodnil svoj výber Bugár.

Počas snemu predseda strany Most–Híd zhodnotil aj parlamentné voľby, pričom vyjadril nespokojnosť s dosiahnutými výsledkami. Podľa jeho slov bola celá predvolebná kampaň postavená na hlavu, pravicové strany bojovali medzi sebou a postupne sa vytláčali z ringu.

Bugár: OĽaNO a SaS škodili ostatným pravicovým stranám

„Dve súčasné opozičné strany, ktoré boli vtedy tiež v opozícii, s nami bojovali tým spôsobom, že nám škodili. Prieskum verejnej mienky dva týždne pred voľbami ukazoval, že opozičné strany SaS, OĽANO-NOVA, KDH, Sieť a Most–Híd majú približne 40,8 percenta. Po voľbách získali 40,3 percenta, teda takmer tie isté percentá," povedal Bugár.

"Ale KDH sa do parlamentu nedostalo, od Siete zobrali obrovské množstvo hlasov a škodili aj nám. Preferencie ukazovali, že sme mohli získať cez osem percent, získali sme 6,5 percenta,“ zhodnotil Bugár. V súčasnosti podľa jeho slov, napriek útokom bezprostredne po voľbách a následne po vstupe strany do vlády, preferencie strany pomaly rastú. „Je dôležité, že sme po tých enormných útokoch neklesli, že strana bola zastabilizovaná," dodal predseda Mosta.

Podľa Bugára vstúpil Most–Híd do jedinej možnej vlády, ktorá z výsledkov volieb mohla vzniknúť. Súčasná vládna koalícia, nech už je akokoľvek nezvyčajná, pracuje efektívne, dohody prijíma pomerne rýchlo a dodržiava ich, tvrdí Bugár.

„Môžem porovnávať, som vo štvrtej vládnej koalícii. To, na čom sa dohodneme v tejto koalícii, to platí pre všetkých. V predchádzajúcich koalíciách to fungovalo tak, že aj keď sme sa dohodli na úrovni vlády, v parlamente sa vždy snažili koaliční poslanci čo najviac z toho zobrať. Rokovali sme na koaličných rokovaniach šesť hodín, na druhý deň sme hlasovali a potom s úžasom zistili, že sme zabili šesť hodín a aj tak to neplatí. Teraz všetky dohody platia a pre mňa je to satisfakcia. Naše priority neboli nikdy doteraz prijaté v takom rozsahu, ako teraz v tejto vládnej koalícii. Nemáme na všetko rovnaký názor, no uplatňuje sa princíp kompromisov a nebúcha sa ostentatívne dverami,“ povedal Bugár.

 Snem strany Most-Híd v Nových Zámkoch 14:40 Ďakujeme vám za pozornosť, náš online prenos zo snemu strany Most-Híd sa končí 14:39 Bugár na sneme Mosta: Celá volebná kampaň bola postavená na hlavu Pozrite si celý úvodný príhovor Bélu Bugára na sneme strany Most-Híd (video spustíte kliknutím na obrázok):

14:27 Kotleba, brexit a Trump ukazujú na bezbrehý populizmus  „Zvolenie Mariana Kotlebu do parlamentu, brexit či zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta ukazujú bezbrehý populizmus,“ vyhlásil na tlačovke po sneme strany predseda Mosta Béla Bugár. Most naopak podľa Bugára robí korektnú politiku a vylučuje z politiky nenávisť. Úlohou Mosta je podľa predsedu Bugára bojovať proti "týmto nešvárom na politickej scéne". 14:05 Začala sa tlačová konferencia po sneme strany
Zdroj: HN
Zdroj: HN
13:47 Časový sklz Od vyslanej redaktorky HN Lucie Vankovej: Na sneme Mosta sa ešte stále rokuje za zatvorenými dvermi, podľa pôvodného plánu sa tak snem "pretiahol" o štvrťhodinku. Zatiaľ. 12:51 Založiť stranu je veľmi jednoduché, tvrdí Bugár Od vyslanej redaktorky HN Lucie Vankovej: „Je veľmi jednoduché založiť stranu. Oveľa horšie je mať ťahúňa, ktorý bude stranu ťahať dopredu, odborné zázemie a čo je dôležité, musíte dať odpoveď na niektoré otázky. To sa nedá tak, ako to počúvam od niektorých opozičníkov stále hovoriť o korupcii, lebo narozdiel od nich, my aj niečo navrhujeme, ako obmedziť korupciu,“ povedal Bugár na margo novovznikajúcich politických subjektov. 12:49 Bugár pre HN: Kiska vstúpil na politickú pôdu. Nie je to dobré Od vyslanej redaktorky HN Lucie Vankovej: Béla Bugár nevníma nepodpísanie „horalkového“ zákona prezidentom ako konflikt medzi premiérom a prezidentským úradom. Ale skôr ako konflikt medzi prezidentom a SNS. „To, že má pán prezident tušenie, že zákon (novela rokovacieho poriadku v parlamente, pozn.red.) môže byť protiústavný v určitej časti, mohol iba navrhnúť vypustenie/opravu tej časti. On ale vrátil celý zákon a fakticky v tom odôvodnení vstúpil na politickú pôdu. Myslím, že toto nie je dobré,“ povedal Bugár pre HN. 12:15 Zimenová do klubu Mosta nevstúpi Od vyslanej redaktorky HN Lucie Vankovej: Zuzana Zimenová, ktorá má nastúpiť do parlamentu ako náhradníčka Siete za Radoslava Procházku, do poslaneckého klubu Mosta-Híd nevstúpi, potvrdil Bugár. "Podľa mojich informácií bude pôsobiť ako nezávislá a pokračovať naďalej v spolupráci s pánom Beblavým," povedal.
Zdroj: TASR
12:12 Bugár pripustil spoluprácu s SMK Od vyslanej redaktorky HN Lucie Vankovej: Predseda Mostu-Híd Béla Bugár na sneme strany pre HN pripustil, že do blížiacich sa župných volieb môže spojiť sily s SMK a postaviť spoločného kandidáta. „Je to možné. Oni sa musia rozhodnúť. Nedá sa to robiť tak, že vo voľbách idú proti nám a veľmi tvrdo na nás útočia a hovoria, že sme zradcovia. A potom pol roka pred voľbami chcú spolupracovať. S predsedom SMK som už hovoril a povedal som mu aj to, že ak chcú spoluprácu vo voľbách, musí sa to prejaviť aj vo voľbách do VÚC, aj do samospráv. Lebo iba tak sa dajú obrúsiť hrany, ktoré vznikali medzi nami posledných 5-6 rokov,“ povedal. 11:32 Žitňanská: Kauza Bašternák je aj o dôveryhodnosti inštitúcií Od vyslanej redaktorky HN Lucie Vankovej: „Kauza Bašternák a jej dlhé vyšetrovanie ma neteší. Naopak, vnímam, že to ľudí poburuje a je našim spoločným záujmom, aby bola čo najskôr vyšetrená. Kauza Bašternák je aj o dôveryhodnosti inštitúcií a preto potrebujeme, aby sme mali výsledky," povedala na sneme Mosta-Híd ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
Zdroj: TASR
11:31 Žitňanská: Zodpovednosťou polície je preukázať dôveryhodnosť Od vyslanej redaktorky HN Lucie Vankovej: "Vyšetrovanie podľa práva je nezávislé od ministra vnútra. Samotný fakt, že tomu neveríme, je zlou známkou pre dôveryhodnosť inštitúcií. Ja si myslím, že dnes je aj zodpovednosťou samotnej polície, aby preukázala, že si tú dôveryhodnosť zaslúži a položí na stôl výsledky vyšetrovania – tak, že bude buď vznesené obvinenie, respektíve obžaloba, ale aj pre prípad že nie, musí byť zdôvodnenie pochopiteľne uveriteľné," dodala Žitňanská. 10:54 Snem pokračuje za zavretými dverami Snem Mosta pokračuje za zavretými dverami. Novinárov poprosili, aby opustili miestnosť. 10:38 Bugár prešiel do maďarčiny Bugár poprosil účastníkov snemu, ktorí neovládajú maďarčinu, aby si nasadili slúchadlá, kde im bude jeho ďalší prejav prekladaný. Následne prešiel do maďarčiny.  10:33 Dobrá nálada a familiárne oslovenia Od vyslanej redaktorky HN Lucie Vankovej: Nálada je dobrá, štátnych tajomníkov Bugár oslovuje "chlapci", nového ministra dopravy familiárne Arpi. Sála tlieska po každej pochvale, ktorú Bugár smeruje na svojich ľudí. 10:27 Nejde o hrdelný zločin Vstup do vlády zo strany Mosta nebol podľa Bugára hrdelný zločin, ale podľa neho potvrdila predvolebné heslo strany: Správne riešenie nemusí byť populárne. 10:25 Most stratil kvôli koalícii so Smerom percentá, vyhlásil Bugár Od vyslanej redaktorky HN Lucie Vankovej: Bugár: "Cela volebná kampaň bola postavená na hlavu, pravicové strany sa vytlačili z ringu a aj mimo parlamentu. Aj Most stratil kvôli koalícii so Smerom 1 až 2 percentá." 10:20 Bugár sa zabáva Od vyslanej redaktorky HN Lucie Vankovej: Na úvod vedenie snemu privítalo poslancov, ktorí odišli zo Siete a pridali sa k Mostu. A doplnilo so smiechom, že aj tých, ktorí v poslaneckom klube zostali, Béla Bugár sa dobre pobavil. 10:18 Snem je uznášaniaschopný Zo 149 všetkých delegátov je 138 prítomných, snem je uznášaniaschopný. 10:17 Snem sa začal privítaním Od vyslanej redaktorky HN Lucie Vankovej: Snem sa začal privítaním v slovenčine, neskôr sa prešlo do maďarčiny. Za vrchstolom na pódiu je v strede tlmočník, po bokoch ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, predseda Béla Bugár. 10:15 Snem je pripravený
Zdroj: HN
10:11 Program snemu strany Most-Híd
Zdroj: HN
09:57 Deviaty snem Mosta Deviaty snem strany Most-Híd sa koná v Cisársko-kráľovskej jazdiarni na Kasárenskej ulici v Nových Zámkoch.

01 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 02 - Modified: 2024-02-03 14:30:06 - Feat.: - Title: Mimoparlamentné strany Šanca a Demokrati sa zlúčia, stane sa tak na sneme 03 - Modified: 2024-01-20 08:20:46 - Feat.: - Title: KDH usporiada snem 16. marca v Trenčíne, bude sa voliť predseda hnutia 04 - Modified: 2023-05-16 13:49:15 - Feat.: - Title: V OĽaNO sa nenápadne povyšovalo. V hnutí vzniká tlak na rozrastanie základne 05 - Modified: 2023-05-13 14:19:11 - Feat.: - Title: Kollár vylúčil Smer z povolebnej spolupráce. O voličov sa bije s Matovičom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:22