StoryEditor

Máme vypracované reformy. Vieme úplne presne, ako zlepšiť život na Slovensku, vyhlásil Sulík

12.11.2016, 15:01
Autor:
TASRTASRbohboh
Členovia opozičnej SaS sa stretli na programovej konferencii.

Všetko úsilie predstaviteľov SaS smeruje k tomu, aby boli liberáli po najbližších parlamentných voľbách súčasťou novej vlády. Na dnešnom brífingu po programovej konferencii SaS to vyhlásil predseda strany Richard Sulík.

"Je to náš hlavný cieľ. Podstata existencie politickej strany je vládnuť, meniť pravidlá a zlepšovať život ľudí. Toto budeme robiť. Máme riešenia, vypracované reformy a vieme úplne presne, ako zlepšiť život na Slovensku," deklaroval Sulík s tým, že aj dnešná programová konferencia potvrdila, že SaS je hodnotovo ukotvená strana a má jasno v tom, čo a ako chce robiť.

"Potrpíme si na to, že sme strana odborníkov," uviedol. Podľa Sulíka SaS nesúhlasí s tvrdeniami, že programy politických strán aj tak nikto nečíta.

"Naopak, volič musí presne vedieť, čo môže od koho očakávať. Samozrejme dôležitú rolu hrajú aj ďalšie veci, ako schopnosť držať slovo a napĺňať predvolebné sľuby. V tomto nemusíme už nič dokazovať," uistil.

Pripravení na skoršie voľby

Napriek tomu, že oficiálne budú parlamentné voľby až o tri roky, podľa Sulíka môžu byť aj skôr. "Chceme byť pripravení, aby sme neboli prekvapení," konštatoval.

Predstavitelia SaS si na konferencii vypočuli od svojich hostí aj kritické názory. Napríklad novinár Štefan Hríb liberálom vytkol, že sú málo empatickí, málo štátnickí a málo tolerantní k iným názorom.

"Tľapkať sa po pleciach môžme pri iných príležitostiach. Pri Štefanovi Hríbovi som vedel, že nám niečo také povie, ale o to ide. Chceme nájsť najlepšie riešenia, preto som rád za kritické slová," priznal Sulík.

Odmietol však tvrdenia, že poslanec Martin Poliačik, s ktorým majú diametrálne odlišné názory na prijímanie utečencov, bol odvolaním z postu tímlídra pre školstvo odstavený na druhú koľaj.

Rôznorodosť názorov v strane

"Snažím sa garantovať, aby Poliačik mohol v rámci SaS svoje názory zverejňovať. Došlo len k výmene tímlídra, tých meníme často, nie je to žiadna novina. Napríklad Peter Osuský už nebude tímlíder pre zdravotníctvo. Je to pomerne bežná vec. Ide o to zostaviť čím lepší a kvalitnejší tím," vysvetlil.

Sulík potvrdil, že v rámci SaS boli odjakživa rozdielne názory. "Je to dobré, majme ich. Tak je šanca, že nakoniec nájdeme ten najviac správny názor. Áno, v SaS sú rozdielne názory, je to dobré a ja to podporujem," podčiarkol.

Šéf SaS zopakoval, že už začiatkom roka predstaví tím na prípravu komplexnej reformy zdravotníctva. V prvej fáze ho povedie on a časom by sa mal vykryštalizovať vhodný líder.

Reformu chce SaS uviesť do praxe, ak bude súčasťou budúcej vlády. Sulík zatiaľ menovať nechcel, ale avizoval, že do tímu osloví aj šéfa Health Policy Institute Tomáša Szalaya. Na otázku, prečo chce strana riešiť zdravotníctvo až teraz, odvetil, že až teraz na to dozrel čas.

Programová konferencia SaS v Modre 15:16 Ďakujeme vám za pozornosť, náš online prenos z konferencie strany SaS sa končí 15:15 Sulík chce do tímu aj Druckerovho poradcu Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: Sulík osloví do toho tímu aj Tomáša Szalaya, poradcu ministra Druckera a riaditeľa Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku. 15:09 Do konca roka 2017 má byť reforma hotová Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: Koncom roka 2017 chce SaS reformu zdravotníctva predstaviť. 15:08 Tím, ktorý pripraví reformu zdravotníctva Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: "Najneskôr začiatkom roka chcem predstaviť tím, ktorý pripraví zásadnú reformu zdravotníctva," vyhlásil Sulík s tým, že najprv by ho mal viesť on, neskôr by sa mal vykryštalizovať líder 15:04 Tlačovka sa začala, slovo má Sulík Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: Záverečná tlačovka sa začala. Slovo má predseda SaS Richard Sulík: "SaS je hodnotovo ukotvená strana a máte v tom úplne jasno, čo chceme robiť a ako to chceme robiť." 15:00 Zakrátko začne tlačovka, ktorá uzatvára program konferencie 14:55 Skupinová fotka pred hotelom sprevádzaná pokrikom

Zdroj: HN/Pavol Funtál
13:49 Poslanec SaS Peter Osuský a podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová
Zdroj: HN/Pavol Funtál
11:58 Prvý blok programovej konferencie SaS sa skončil 11:57 Hríb nepovažuje pád Radičovej vlády za dielo SaS Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: Novinár Štefan Hríb vraj SaS volil, lebo pád Radičovej vlády nepovažuje za dielo SaS, ale za Dzurindovo dielo. A aj preto, lebo ich považoval za jedinú stranu, ktorá nepôjde so Smerom. 11:49 Podľa Drobu je strach z priveľkého množstva migrantov opodstatnený Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: Podľa poslanca SaS Juraja Drobu ak do akéhokoľvek systému pridáme priveľa cudzorodých prvkov, tak ten systém skolabuje. Strach z priveľkého množstva migrantov je teda opodstatnený. 11:45 Naša spoločnosť sa pomaly zatvára, tvrdí Orlovský Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: Podľa Jána Orlovského z Nadácie otvorenej spoločnosti sa naša spoločnosť pomaly zatvára. Za posledné dva roky vraj máme problémy s migrantmi, ale pritom sme udelili len 15 azylov, pričom predtým k nám prúdili tisíce ľudí. 11:32 Halgašová: Vyvážame produkty bez pridanej hodnoty Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: Od roku 2009 klesla výroba pečiva o 20 percent, syrov o 21 percent a masa o 13, tvrdí Halgašová. "Vyvážame produkty bez pridanej hodnoty, ale pritom máme potenciál na to, aby sme ich spracovali u nás," dodala. 11:30 "Potravinársky priemysel na Slovensku dostal do veľmi zlej kondície" Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: Podla riaditeľky Potravinovej komory Slovenska Jarmily Halgašovej sa potravinársky priemysel na Slovensku dostal do veľmi zlej kondície. V prvom rade je problémom to, ze tento priemysel nie je zaradený medzi priority vlády. 11:11 Mihál: Odvodový systém je zle nastavený a zhoršuje sa to Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: Podla podpredsedu SaS Jozefa Mihála je odvodový systém teraz nastavený zle a nezrozumiteľne a za posledné tri Ficove vlády sa to lem zhoršuje. Ako odborného hosťa si pozval daňovú poradkyňu Jaroslavu Lukačovičovú, podľa ktorej je problém, že úspešné slovenské firmy sú len tie, ktoré nemajú žiadnych zamestnancov, ale kopec štátnych zákaziek, zatiaľ čo poctiví podnikatelia majú naozaj zlé podmienky a prostredie a oni sami už neveria, že sa situácia zlepší. 10:52 Podpredseda SaS Ľubomír Galko a bezpečnostný analytik Jaroslav Naď na pódiu
Zdroj: HN
10:39 SaS chce prevziať zodpovednosť za štát Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: Všetko, čo bude SaS od dnes až do volieb robiť, bude robiť tak, aby po voľbách prevzala zodpovednosť za tento štát, vyhlásil Sulík. 10:24 Rečníci sa na pódiu striedajú
Zdroj: HN
10:19 Odborný tím pre zdravotníctvo Začiatkom budúceho roka chce šéf liberálov predstaviť silný odborný tím pre zdravotníctvo a koncom roka 2017 aj komplexnú reformu zdravotníctva. "Je to oblasť, kde vážne treba riešiť veci," myslí si. 10:17 Sulík: Dôrazne odmietame hranice na čísla "Dôrazne odmietame hranice na čísla. Je to silný zásah do demokratického zriadenia. Pre nás je dôležitejšia kvalita ako kvantita," povedal Sulík na margo úvah niektorých koaličných poslancov, aby politické strany mali určený minimálny počet členov. 10:15 Sulík sa chce pripraviť na predčasné voľby Od vyslanej redaktorky HN Kristíny Böhmer: Sulík na úvod vyhlásil, ze tento programový snem majú aj preto, lebo voľby môžu byt skôr a treba byt pripravený. 09:59 Medzi Hosťami Zajac, Naď či Karpiš Medzi hosťami sa na programovej konferencii objavia aj spoluzakladateľ spoločnosti Eset Anton Zajac, ekonóm Juraj Karpiš, občiansky aktivista a politický analytik Pavol Demeš, výkonný riaditeľ Health Policy Institute Tomáš Szalay či odborník na bezpečnosť Jaroslav Naď. 09:55 Sulík: Po dlhšej dobe sa ideme stretnúť "Nie sme v stave, že musíme akútne niečo riešiť. Je to naša každoročná programová konferencia. Máme len 170 členov a po dlhšej dobe sa ideme stretnúť. Pozvali sme všetkých, 80 percent z nich príde," povedal pre TASR predseda strany Richard Sulík.
Richard Sulík
Zdroj: TASR/D. Veselský
09:53 Problémy a ich riešenia Pomenovanie problémov v jednotlivých oblastiach a predstavenie riešení. To dnes čaká na tímlídrov opozičnej strany SaS v rámci programovej konferencie liberálov, ktorá sa uskutoční v Modre.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:43