Reuters
StoryEditor

Bigotný starec na čele USA i spochybnenie demokracie. Slovenskí politici reagujú na americké voľby

09.11.2016, 09:12
Autor:
rdurduTASRTASR
Pozrite si, ako reagujú slovenskí politici na víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

Andrej Kiska, prezident SR: Blahoželám Donaldovi Trumpovi k vítazstvu vo voľbách. Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti.

Robert Fico, premiér SR: Svet aj Slovensko sú úplne iné, ako ich popisujú médiá. A toto potvrdili aj voľby v USA. Všetci musíme počúvať ľudí a táto pravda sa absolútne v Spojených štátoch ukázala. Chcem zablahoželať novému americkému prezidentovi a ako predseda vlády SR plne rešpektujem vôľu občanov Spojených štátov.

Richard Sulík, SaS: Víťazovi volieb gratulujem a dúfam, že rýchlo pochopí, že už nie je v kampani a že teraz musí byť štátnik, že musí stmeliť rozpoltenú krajinu. Dúfam, že dokáže byť štátnikom.

Martin Poliačik, SaS: Donald Trump nevyhral predstavením vízie, aj keď 'America great again' by mohlo budiť ten dojem. Vyhral vymedzením sa voči menšinám, vzbudzovaním nenávisti a sľubmi silnej ruky, spochybňujúcej základy liberálnej demokracie.

Ľuboš Blaha, Smer-SD: Dvaja bigotní starci na čele USA - Trump a Pence. Akurát mali príhovor a ľudia fanaticky ručali "juesej, jeusej". Vždy ma desil ultranacionalizmus. Ale toto je pravá tvár Ameriky. Neviem, čo sa všetci toľko čudujú. Včera brexit, dnes Trump... A zajtra Hofer a Le Pénová... Ak sa Európa nespamätá... Trump teraz odhodí všetky svoje sľuby a začne slúžiť establišmentu. Jeho frázovitý príhovor je prvý dôkaz. Všetko to bola len šou pre masy. Bude taký istý ako Bush. Ak nie horší.

Béla Bugár, Most-Híd: Len budúcnosť ukáže, či novozvolený prezident dokáže prekonať tieň populizmu, ktorý sprevádzal celú jeho predvolebnú kampaň, a v novom úrade dokáže zvládnuť aj ťarchu skutočnej zodpovednosti nielen za to, ako budú vyzerať USA, ale aj celý svet, o štyri roky

Mikuláš Dzurinda, bývalý premiér SR: Keby som tvrdil, že ma ten vývoj prekvapil, nebol by som celkom pravdivý. No iste nie som sám, ktorý sledoval celé mesiace jednak primárky, potom predvolebnú kampaň. V júni som sám v Amerike týždeň bol, mal som možnosti hovoriť so senátorom McCainom, ale aj taxikármi, voličmi a bolo mi jasné, že sa schyľuje k dráme a k veľmi zásadnému súboju. Dokonca by som povedal, že som to vnímal v oveľa širšom kontexte, než iba ako prezidentské voľby v Spojených štátoch 2016.

Veronika Remišová, OĽaNO: Je dobojované. Volebná kampaň v Spojených štátoch politiku významne posunula smerom k šoubiznisu a marketingu založenému viac na emóciách, ako na vecných argumentoch. V týchto voľbách neexistovalo dobré riešenie, len zlá a najhoršia voľba. Zvolenie Donalda Trumpa nie je dobrou správou ani pre Spojené štáty, ani pre svet. Bude vládnuť polarizovanej spoločnosti, ktorej rozdelenie sám cielene podporoval, apelujúc na najnižšie ľudské pudy.

Milan Uhrík, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko: Ako veľmi bili mainstreamové médiá do Trumpa? Že je rasista, xenofób, primitív, hlupák a neviem čo ešte. A kde je dnes?! A ako veľmi sa systém a veľké médiá snažia za každú cenu zdiskreditovať nás a našu prácu?! Len aby zostali vládnuť tí istí zabehnutí zapredanci... Nič im to však nepomôže. Svet sa mení, lebo sa zmeniť musí. Čoskoro začne aj na Slovensku fúkať nový vietor!

Marek Krajčí, OĽaNO-NOVA: Vyhral Donald Trump. Mal veľa skrytých voličov. Znechutenie zo štandartnej, skorumpovanej politiky, nielen na Slovensku, ale aj v USA je veľké! Čo nás vlastne v budúcnosti čaká? Jedna vec ma určite teší. Bude vedľa neho stáť Mike Pence, jednoznačný Pro-Life politik.

Peter Pčolinský, Sme Rodina: Gratulujem, Donald J. Trump, k víťazstvu nad skorumpovanými elitami USA.

Jozef Viskupič, OĽaNO-NOVA: Cítiť vzburu voči nepomenovávaniu vecí vlastnými menami. Je absolútne nečitateľný, jeho vyjadrenia sú rozporuplné.

Boris Kollár, Sme Rodina: Držal som mu palce. Ľudia chceli zmenu a som rád, že sa to podarilo. Vysmievali sa z Trumpa, ale zmýlili sa. Svet sa mení a bude sa meniť aj Európa. Ľudia chcú zmenu, štandardní politici v nej nemajú miesto, prichádzajú noví, iní politici.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:10