Marian KotlebaTASR/M. Baumann
StoryEditor

Kotleba je buď klamár alebo porušuje zákon, tvrdí aktivista. Šéfovi ĽS NS hrozí pokuta

07.11.2016, 12:12
Autor:
TASRTASR

Politická strana Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu údajne porušuje platné zákony a slovenskú legislatívu.

Tvrdí to Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK) v súvislosti s rodinným domov, ktorý parlamentná strana kúpila v auguste tohto roka v Banskej Bystrici a má ho využívať ako svoje sídlo.

"Buď je Marian Kotleba klamár a rodinný dom využíva na bývanie, alebo porušuje zákon," uviedol na dnešnej tlačovej besede Miroslav Dragun, riaditeľ IRBK.

Majú vykonávať stavebné úpravy

Inštitút týmto reaguje na nedávne medializované vyjadrenia čelných predstaviteľov strany ohľadom stavby, ktorú strana kúpila za 200-tisíc eur a mala by slúžiť ako jej sídlo.

Podľa nich sa majú v objekte prestavovať miestnosti a vykonávať stavebné úpravy.

V tejto súvislosti sa inštitút obrátil na mesto Banská Bystrica so žiadosťou o informáciu, či strana požiadala o stavebné povolenie, prípade či podala ohlášku na vykonanie drobných stavebných prác v zmysle stavebného zákona.

"Mesto nám 25. 10. odpovedalo, že strana nič takéto nespravila a taktiež nepožiadala o zmenu využitia stavby rodinného domu," konštatuje Dragun.

Z toho teda podľa neho vyplýva, že strana má aj podľa údajov z listu vlastníctva zakúpený rodinný dom s troma bytovými jednotkami, ktorý je však podľa zákona určený výhradne na bývanie.

Chce sa obrátiť na Čižnára

Zároveň upozorňuje, že ak je stavba využívaná na iné, napr. kancelárske či administratívne priestory v rozpore s kolaudačným rozhodnutím alebo stavebným povolením, hrozí subjektu podľa zákona pokuta do 166-tisíc eur.

Preto inštitút požiadal o vykonanie stavebného dohľadu, ktorý banskobystrický primátor Ján Nosko nariadil na 23. novembra o 9.00 hod.

"Dovoľujeme si požiadať primátora, aby ak sa všetky veci potvrdia, že (strana) nepredloží projektovú dokumentáciu overenú stavebným úradom a doklad o zmene užívania stavby, žiadame, aby jej bola udelená pokuta v maximálnej výške," zdôrazňuje Dragun s tým, že parlamentná strana by mala byť prvá, ktorá dodržiava zákony.

Inštitút sa zároveň plánuje obrátiť aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Má totiž podozrenie aj v súvislosti s možného krátenia miestnej dane.

"Vyzerá to tak, že porušuje zákon"

Argumentuje tým, že podľa platného zákona sa v súvislosti s rodinným domom platí daň vo výške 0,3 eur za štvorcový meter, v prípade kancelárskych priestorov je to 3,6 eur za štvorcový meter. Strana podľa Draguna platí údajne nižšiu sumu, pričom by mala platiť tú vyššiu.

"Vyzerá to tak, že porušuje zákon, že okráda obyvateľov Banskobystrického kraja, ale aj obyvateľov celého Slovenska. Nie je možné, aby jedna strana bohapusto zneužívala legislatívu SR a okrádala ľudí," podotýka Dragun s tým, že nie je možné, aby "postavičky" ako Marian Kotleba, Milan Uhrík, Milan Mazurek a spol., na jednej strane hovorici o čestnosti, slušnosti a transparentnosti, porušujú zákon a okrádajú ľudí a daňových poplatníkov.

Ako dodal, územný plán mesta pritom v tejto lokalite povoľuje primárne bývanie a zeleň, čo by znamenalo, že zmena využitia stavby nemusí byť nakoniec ani povolená.

01 - Modified: 2024-01-17 13:19:45 - Feat.: - Title: My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente 02 - Modified: 2024-01-15 09:34:56 - Feat.: - Title: Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru, začína zbierať podpisy 03 - Modified: 2023-10-05 15:45:14 - Feat.: - Title: NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania etnickej nenávisti 04 - Modified: 2023-10-01 15:00:00 - Feat.: - Title: Matečná, Osuský a ďalší. Parlament ušiel expremiérovi, ministrom, ale aj dlhoročným bardom 05 - Modified: 2023-08-24 12:49:56 - Feat.: - Title: Kandidátka strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) pre parlamentné voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:53