TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Fico má nezákonnú imunitu, dlhodobo sa vyhýba súdu, obvinil premiéra Kollárov poslanec

04.11.2016, 10:08
Autor:
TASRTASR
Poslanec Milan Krajniak chce zákonom uložiť premiérovi povinnosť dodržiavať zákony.

Slovensko má právny štandard banánovej republiky, keďže predseda vlády požíva od niektorých orgánov štátu imunitu, ktorá je nezákonná. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec NR SR Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý na novembrovú schôdzu pléna predložil návrh zákona o zrovnoprávnení povinností občanov SR s povinnosťami predsedu vlády SR.

Krajniak uviedol, že premiér Robert Fico (Smer-SD) sa dlhodobo a opakovane vyhýba súdu s tým, že sa mu nepodarilo doručiť predvolanie ako svedka. "Sudca, ktorý má nástroje na jeho predvolanie, to však odmieta s vysvetlením, že premiérovi a ani poslancovi NR SR by takéto niečo neurobil," povedal.

Pripomenul, že súdy nevedeli doručiť Ficovi zásielku napríklad pri kauze Osrblie, keď polícia povedala, že premiéra nevie nájsť. Fica nezastihli, ani keď mal svedčiť v kauze Počiatek a kokaín. "Sudkyňa vtedy povedala, že políciu nepožiada o súčinnosť pri premiérovi, lebo by to neurobila ani pri poslancovi NR SR," podčiarkol.

Opozičný poslanec je presvedčený, že takýmto konaním sudcu a predsedu vlády dochádza k znemožneniu zákonných prostriedkov zabezpečenia účasti premiéra v konaní pred súdom, čím sa vytvára nerovnosť zákona. "V prípade občana sudcovia konajú ihneď, napríklad jeho predvedením pred súd.Predsedovi vlády je tak de facto poskytovaná imunita na porušovanie zákona, ktorá je v našom právnom poriadku neodôvodnená a neprípustná," konštatoval Krajniak.

Zákonom chce preto Krajniak uložiť predsedovi vlády SR povinnosť dodržiavať zákony ako každý občan v súlade so sľubom, ktorý skladá do rúk prezidenta. Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života". Ak nebude premiér zásielky preberať, podľa nového zákona nebude mať takúto povinnosť ani bežný občan.

01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 04 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:57