TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Kiska: Vláda funguje v bludnom kruhu. Kvôli Ficovi zažil prezident na pôde OSN hanbu

02.11.2016, 14:30
Autor:
chocho
Podľa prezidenta sme na tom teraz horšie, ako pred vymenovaním tretej vlády Roberta Fica.

Súčasná vláda funguje v bludnom kruhu, aktuálne sme na tom horšie, ako pred vymenovaním tretieho kabinetu Roberta Fica a za viaceré premiérove vyhlásenia sa na pôde OSN hanbil. Prezident Andrej Kiska poskytol rozhovor pre týždenník Trend.

"Sami seba presvedčili, že konajú správne"

„Viacerí ľudia vo verejnom živote … sami seba presvedčili ... že tak, ako oni konajú, je to správne,“ vyhlásil Kiska. Následne podľa prezidenta kritizujú novinárov, opozíciu či mimovládne organizácie. Tým vzniká bludný kruh, v ktorom už táto vláda funguje, zdá sa Kiskovi.

V rozhovore sa Kiska vyjadril aj ku kauze Bašternák. „Nedá sa rozumieť tomu, prečo zatiaľ nie je nikto stíhaný,“ povedal. Okrem toho je podľa prezidenta „elementárna slušnosť“, aby verejný činiteľ garantujúci vyšetrenie prípadu odstúpil, keď sa objaví len „hypotetická otázka, či nemá na prípad priame prepojenie“.

Kým nezačne fungovať vyšetrovanie, dokazovanie a obviňovanie ľudí kvôli podvodom a korupcii, sme na tom podľa Kisku horšie, ako pred vymenovaním tretej Ficovej vlády.

Hanba na pôde OSN

„Bola to hanba,“ tak prezident zhodnotil, že na valnom zhromaždení OSN negatívne rezonovali vyjadrenia najvyšších slovenských ústavných činiteľov. Menoval tvrdé vyhlásenia na adresu Británie či výroky o ukrajinskej kríze.

„Jeden prezident moslimskej krajiny, ktorá je členom bezpečnostnej rady, sa ma zasa spýtal, či skutočne nenávidíme moslimov,“ povedal Kiska.

Výroky premiéra Fica, že na Slovensku nedopustí vytvorenie „ucelenej moslimskej komunity,“ citovali mnohé zahraničné médiá. Ide pritom o jedno z mnohých vyhlásení premiéra na adresu moslimov, ktoré sa stretli s negatívnou medzinárodnou odozvou.

Kiska v rozhovore v súvislosti s krízou u nášho východného suseda aj konkrétne spomenul problematický výrok. Ide o Ficove slová, že Rusko urobilo pre mier viac ako Ukrajina.

„Pre Britániu to bude veľmi zložité. EÚ využije túto príležitosť, aby verejnosti ukázala: pozerajte sa, teraz uvidíte, prečo je dôležité zostať v EÚ,“ vyhlásil Fico v súvislosti s brexitom na adresu Veľkej Británie.

Pozrite si aj Správu o stave republiky, ktorú Kiska predniesol v parlamente 16. júna:

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:40