Nemocnica v Starej ĽubovniTASR/Oliver Ondráš
StoryEditor

Toto sú najlepšie nemocnice na Slovensku. Ako je na tom vaše mesto? (prehľad)

02.11.2016, 10:45
Autor:
hašhašTASRTASR
Najlepšie hospodárenie spomedzi fakultných nemocníc má tá, ktorá ako jediná spláca faktúry načas.

Ocenenie Nemocnica roka 2016 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala Fakultná nemocnica (FN) Nitra. V kategórii všeobecných nemocníc sa laureátom ocenenia stala opätovne po roku Ľubovnianska nemocnica, n.o. Vyplynulo to z hodnotenia nemocníc, ktoré zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

„Chceme vzájomným porovnávaním nemocníc motivovať nemocnice k tomu, aby sa zlepšovali a aby dosahovali lepšie výsledky, z čoho budú mať prospech nakoniec aj pacienti,“ uviedol dnes riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

Podľa jeho slov by nemocnice pod takýmto pozitívnym tlakom mohli byť motivované poskytovať vyššiu hodnotu za verejné zdroje, ktoré do nemocníc každý rok prúdia. Tento rok zverejnil inštitút kompletné poradie nemocníc. Výsledky sú dostupné na webovej stránke nemocnice.ineko.sk.

Nemocnica v Nitre má podľa INEKO suverénne najlepšie hospodárske čísla spomedzi štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. V tejto skupine zariadení uhrádza ako jediná svoje faktúry načas. Môže sa tiež pochváliť nízkou nutnosťou opakovať operácie a úmrtnosťou na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Víťazná nemocnica však nemá príliš dobré čísla pri úmrtnosti na akútnu mozgovo-cievnu príhodu a jej výraznou slabinou je predovšetkým relatívne nízka otvorenosť voči verejnosti. Na druhom mieste sa v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc umiestnila Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a na treťom mieste skončila Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku.

Nemocnica zo Starej Ľubovne podľa INEKO dosiahla vo všetkých štyroch hodnotených kategóriách ukazovateľov vysoko nadpriemerné skóre, čo sa nepodarilo žiadnej zo všeobecných nemocníc. Táto nemocnica má taktiež veľmi spokojných pacientov, ktorí takmer nepodávajú sťažnosti, a je najtransparentnejšou nemocnicou vo svojej kategórii. Má nízku rehospitalizovanosť pacientov, ako aj nízke úmrtnosti po operačných výkonoch a na oddelení po preložení z JIS. „Slabšou stránkou víťaznej nemocnice je relatívne vysoká úmrtnosť na JIS,“ konštatuje INEKO. Na druhom mieste v tejto kategórii skončila Nemocnica Košice-Šaca, a. s., 1. súkromná nemocnica a za ňou Nemocnica Poprad, a. s.

Ocenené nemocnice museli prejsť kvalifikačnými kritériami komplexnosti a dostatočnej veľkosti vzorky pri sledovaných ukazovateľoch a získať pri nich sumárne najvyšší počet bodov. Posudzované bolo obdobie rokov 2012 až 2015, pričom so vzdialenejším rokom sa váha hodnôt ukazovateľov znižovala. INEKO porovnával nemocnice v štyroch hlavných oblastiach: spokojnosť pacientov, kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti, hospodárenie a transparentnosť.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:33