StoryEditor

Kaliňák otočil Gorilu na Sulíka: Mohol tlačiť na Lipšica, aby to vyšetril

28.10.2016, 13:27
Autor:
TASRTASR

Policajný prezident Tibor Gašpar podal tento týždeň trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za prekážky, ktoré boli údajne kladené šéfovi vyšetrovacieho tímu Gorila Marekovi Gajdošovi.

Gašpar to dnes povedal novinárom po mimoriadnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť iniciovanom opozíciou, ktorá chcela hovoriť o Gajdošom odchode do civilu.

Gašpar podáva trestné oznámenie

Keď Gajdoš pre médiá vysvetľoval svoju žiadosť o odchod z polície, naznačil, že mu v práci boli kladené prekážky. Jeho spor mal byť najmä so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorý kauzu Gorila dozoruje.

"Prácu vyšetrovateľa som vždy mal a stále mám rád, avšak podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj na jej výsledky ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné. Úprimne, aj bez týchto dôvodov, po 17 rokoch štátnej služby cítim potrebu zmeny pracovného prostredia," uviedol Gajdoš.

Gašpar tvrdí, že ak došlo k nejakým prekážkam zo strany osôb, ktoré na to majú vplyv, čo môžu byť aj policajti, treba to preveriť. "Aby pán Gajdoš konkretizoval, či došlo alebo nedošlo k nejakému ovplyvňovaniu," vysvetlil šéf policajtov.

Či bude ku kauze Gorila vypočutý aj premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý podľa údajného spisu SIS navštívil konšpiračný byt na Vazovovej ulici, Gašpar nevie. "O tom môže rozhodnúť vyšetrovateľ, je to otázka na neho," odkázal.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko je presvedčený, že kým bude ministrom vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), verejnosť sa nikdy nedozvie, či Fico bol v byte na Vazovovej a nedozvieme sa, či boli Smeru-SD ponúknuté milióny a či sa kšeftovalo so štátnymi funkciami.

"Týmto smerom sa to vyšetrovanie vôbec neuberá," zdôraznil opozičný poslanec.

Kaliňák: Prečo Sulík netlačil na Lipšica?

Kaliňák na kritiku reagoval, že opozícia má takéto pocity už osem rokov, čo je ministrom vnútra. "Keď to hovoria predstavitelia SaS, poďme dozadu. Richard Sulík mal Gorilu k dispozícii od roku 2010 a ja som nevidel ani pána Galka, ani Sulíka, že by po vstupe do vlády mali ako jednu z hlavných úloh vyšetrenie tejto kauzy. Ich vyjadrenia sú absolútne nedôveryhodné. Mohli tlačiť na vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica, aby to vyšetril," povedal Kaliňák.

Zároveň deklaroval, že Smer-SD nikdy žiadne peniaze od skupiny Penta nedostal a počas svojho vládnutia konal v neprospech tejto finančnej skupiny.

Výbor napokon zobral na vedomie informáciu, ktorú ku kauze podal Kaliňák. Vďaka opozícii a poslancom Mosta-Híd prešlo aj uznesenie, aby Ústavnoprávny výbor NR SR posúdil, či je možné na pôdu parlamentného výboru pozvať Gajdoša.

Opozícia na jeho prítomnosti trvá s tým, že nechce počuť žiadne tajné informácie, koalícia aj Kaliňák však tvrdia, že to nie je možné, pretože Gajdoš je viazaný mlčanlivosťou.

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-02-28 13:46:07 - Feat.: - Title: Haščák vypovedal ako poškodený pre raziu v sídle Penty: V tomto prípade sa už neuspokojím s ospravedlnením 03 - Modified: 2024-02-12 16:05:44 - Feat.: - Title: Ústavný súd prijal sťažnosť Jaroslava Haščáka na postup SIS v kauze Gorila 04 - Modified: 2023-12-19 10:28:17 - Feat.: - Title: Odpočúvaný žiada vymazanie nahrávok SIS. Ústavný súd rozhodne v kauze Gorila 05 - Modified: 2023-07-26 06:55:00 - Feat.: - Title: O sťažnosti Haščáka proti obvineniu rozhodne prokurátor do niekoľkých mesiacov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:57