TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Poliačik otvorene skritizoval Sulíka: Rétorikou plní zadanie Islamského štátu

28.10.2016, 00:00
Autor:
chocho
Poslancovi SaS prekáža komentár jeho predsedu o prorokovi Mohamedovi.

Šéf SaS Richard Sulík svojou rétorikou plní zadanie Islamského štátu. Zarážajúce vyhlásenie umocňuje, že to o svojom predsedovi tvrdí poslanec SaS Martin Poliačik.

Sulík napísal pre Denník N komentár s názvom "Mohamedov život". Opisuje v ňom život proroka Mohameda. "Mohamed na dosiahnutie svojho cieľa zabíjal, lúpil, zotročoval a všeličo iné," tvrdí Sulík v komentári.

Problém podľa lídra SaS spočíva v tom, že Mohamed je pre islam dokonalým vzorom a kto chce byť dobrým moslimom, musí jeho život nasledovať.

Poliačik: Nebezpečné a nezodpovedné

Poliačik svojmu predsedovi kontruje obdobne. Tiež komentárom pre Denník N, tentokrát s názvom "Život Muhammadov". Opisuje v ňom život rôznych mužov, od významných učencov stredoveku, cez slávneho boxera až po teroristu. Spoločnú majú jednu vec - všetci sa volajú Muhammad.

Podľa Poliačika ide väčšinou o obyčajných ľudí, ktorých život formuje viac než život proroka ich okolie, médiá a rodina. "Je vrcholne nepoctivé posudzovať ich kompatibilitu ... so spoločnosťou ... na základe jednej fundamentalistickej tézy o slepom nasledovaní proroka," píše poslanec SaS.

Poliačik ďalej tvrdí, že považuje za nebezpečné a nezodpovedné brať za jedinú správnu interpretáciu islamu tú, ktorú vyznáva Islamský štát.

Na záver komentára poslal Poliačik odkaz svojmu predsedovi Sulíkovi. "Rétorikou, ktorú včera v svojom komentári načrtol Richard Sulík, bohužiaľ v plnej miere plní zadanie ISIS na šírenie strachu a nenávisti voči moslimom v slobodnom svete," uzavrel poslanec SaS.

Je to dlhodobý spor

Spor kvôli islamu medzi Sulíkom a Poliačikom pritom trvá už dlhšie. Začiatkom augusta to pre HNtelevíziu povedal Poliačik. 

Sulík totiž dlhodobo tvrdí, že islam nie je kompatibilný s našou kultúrou. Čo ale podľa Poliačika nie je pravda. "Je nesprávne a dokonca vôbec nepomáha tomu, aby sme jedného dňa dnešnú krízovú situáciu – aj na strane utečencov, aj na strane niektorých reakcií európskej verejnosti – vyriešili," vyhlásil poslanec SaS.

Pozrite si aj, čo povedal Sulík o rôznych názoroch vnútri SaS:

Nielen islam

Islam však nebol jediným problém v ich vzťahoch. Poliačik v septembri musel skončiť na poste tímlídra SaS pre školstvo. „Mrzí ma, že sa predseda Sulík uchyľuje k takýmto mocenským krokom na základe názorových nezhôd,“ okomentoval to vtedy.

​V máji Poliačik kritizoval svojho predsedu tiež. Vtedy bol príčinou Sulíkov ťah, ktorým skrátil obdobie deliace SaS od voľby nového lídra strany. Sulík krátko po tom, ako svoju ambíciu uchádzať sa o post lídra liberálov oznámil podpredseda strany Jozef Mihál, prišiel s nečakaným krokom.

Vzdal sa postu predsedu a presunul voľby. Pôvodne sa mali konať o rok, po novom sa uskutočnili nasledujúci mesiac. Sulík sa v nich stal opäť predsedom. Tvrdil, že tým chcel predísť pádu preferencií strany pre vnútrostranícke trenice, ktoré by mohli sprevádzať dlhý predvolebný súboj.

Tento ťah Poliačik skritizoval ako nedemokratický. Označil to za "veľmi nešťastnú situáciu" a dodal, že to nepovažuje za fair play.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:53