StoryEditor

Ekologická politika EÚ

28.10.2016, 00:00

Spomedzi všetkých medzinárodných inštitúcií je Európska únia považovaná za tú, ktorá má najprísnejšie environmentálne štandardy. Environmentálna, inak nazývaná aj ekologická politika, spočíva na zásadách zachovávania, chránenia a zlepšovania kvality životného prostredia a rozumného zaobchádzania s prírodnými zdrojmi. Táto politika je založená na fakte, že vysoké environmentálne štandardy majú úzky súvis s podnikateľskými príležitosťami a inováciami. Environmentálnou politikou Európskej únie sa zaoberajú inštitúcie, vládne a mimovládne organizácie, verejná správa a výrobné organizácie.

Environmentálnou politikou sa zaoberajú články 11 a 191 – 193 Zmluvy o fungovaní Európskej únie. Je oprávnená konať vo všetkých oblastiach životného prostredia, ako sú znečistenie vzduchu a vody, nakladanie s odpadom a zmeny klímy. Je však obmedzená zásadou subsidiarity, ktorá prispieva k prijímaniu rozhodnutí, čo najbližšie k občanom – hovorí teda o tom, kedy má Európska únia právomoc vydávať zákony.

Je tou politikou, ktorá si od svojho vzniku prešla najdynamickejším vývojom. Aktuálne sa environmentálne problémy stali až v 60. rokoch. V poslednom čase sa však environmentálna politika Európskej únie významne rozšírila a pokročila od malých technických opatrení k dôležitým environmentálnym otázkam, ako napríklad podpora trvalo udržateľného rozvoja a ochrany životného prostredia na vysokej úrovni. Púta záujem únie, politických strán, národných vlád aj širokej verejnosti.

Viacročné akčné programy stanovujú rámce pre budúce kroky vo všetkých oblastiach životného prostredia. Základom environmentálnej činnosti EÚ je momentálne akčný program s podtitulom Dobrý život v rámci možností našej planéty a je v poradí už siedmym environmentálnym programom. Skladá sa z 9 prioritných cieľov a je súčasťou dlhodobej vízie a stratégie smerovania EÚ v oblasti ochrany životného prostredia a klímy do roku 2050. Cieľom je, aby sme v roku 2050 žili v súlade s ekologickými limitmi planéty.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:01