Šéf VšZP Michal Kočan a minister zdravotníctva Tomáš DruckerTASR/M. Svítok
StoryEditor

Päť dôvodov, ako sa dlh štátnej poisťovne môže dotknúť Slovákov

27.10.2016, 00:00
Od budúceho roka budú zdravotnícke zariadenia požadovať zvýšenie platieb od poisťovní, aby mali na platy svojho personálu.

51 miliónov eur. Toľko by na konci roka malo Všeobecnej zdravotnej poisťovni chýbať v hotovosti. Celková strata by sa však dovtedy mala vyšplhať až na 280 miliónov eur. HN vám prinášajú päť otázok a odpovedí o jej situácii.

1. Čo strata znamená pre poistencov?
Generálny riaditeľ poisťovne ubezpečoval, že jej solventnosť nie je ohrozená. Podľa analytika INEKO Dušana Zachara však nie je vylúčené, že racionalizačné opatrenia poisťovne môžu pocítiť aj pacienti, a to napríklad v horšej dostupnosti a kvalite liečby.

Poisťovne musia okrem toho do konca roka vrátiť preplatky z ročných zúčtovaní zdravotného poistenia. Dôvera musí podľa hovorcu Mateja Štepianskeho vrátiť 40 miliónov eur, pričom Všeobecná má v porovnaní s ňou dvakrát toľko poistencov.

2. Čo strata znamená pre nemocnice a lekárov?
Hoci zatiaľ majú nemocnice platby od štátnej poisťovne deklarované, vplyv jej zlého hospodárenia môžu pocítiť neskôr. „Asi by sme vymysleli nejaké perpetuum mobile, keby to nemalo vplyv,“ povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Podľa neho môže problém nastať najmä od nového roka, keď budú nemocnice žiadať zvýšenie platieb od poisťovní, keďže musia od 1. januára zvýšiť platy všetkým zdravotníckym pracovníkom.

3. Čo strata znamená pre bývalé vedenie poisťovne?
Kočan zatiaľ nechcel na nikoho ukazovať prstom, ale ak sa v tohtoročnej účtovnej závierke potvrdí, že za stratu môžu minuloročné rozhodnutia bývalého vedenia, tak bude riešiť aj vyvodenie zodpovednosti. Okrem toho by v takom prípade vraj požadoval aj vrátenie benefitov a finančných odmien, ktoré si bývalé vedenie vykázalo.

Podľa poslanca Miroslava Beblavého sa bývalému vedeniu môže teoreticky preukázať aj porušenie Obchodného zákonníka. „Ak by sa podarilo dokázať, že firme poškodili, ministerstvo zdravotníctva môže súdne vymáhať aj náhradu škody,“ povedal Beblavý.

4. Aké opatrenia môžu poisťovni pomôcť?
Kočan avizoval, že už znížili platby za špeciálny zdravotnícky materiál a chcú znížiť aj ceny bodu za vyšetrenia CT a magnetickú rezonanciu. Podľa Zachara nie je vylúčené ani odzmluvňovanie niektorých zariadení či oddelení. „Poisťovňa sa bude musieť pozrieť pravdepodobne aj na výber poistného a vymáhanie pohľadávok, zlepšiť svoju revíznu činnosť a možno riešiť aj svoje administratívne náklady,“ vymenoval Zachar.

5. Môže ísť poisťovňa do nútenej správy?
Ak ktorákoľvek zdravotná poisťovňa nezvláda svoje hospodárenie, štát jej môže určiť núteného správcu. Podľa advokáta Radovana Palu z kancelárie Taylor Wessing v takom prípade vlastník alebo akcionár, ktorým je v prípade štátnej poisťovne ministerstvo zdravotníctva, prichádza o právo riadiť poisťovňu prostredníctvom ľudí, ktorých nominoval do obchodného vedenia.

„Celé predstavenstvo a top manažment prestane vykonávať svoju funkciu a ich pôsobnosť prechádza na núteného správcu, ktorého vyberá Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten musí poisťovňu stabilizovať a začať režim ozdravovania,“ vysvetlil Pala, pričom zo zákona nesmie byť správcom nikto z doterajšieho vedenia poisťovne.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 03 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 04 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 05 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 22:29