Igor ŠtefanovPavol Funtál
StoryEditor

Päť otázok a odpovedí, prečo hrozí exministrovi 20 rokov za mrežami

26.10.2016, 00:00
HN vám prinášajú päť otázok a odpovedí v prípade obžalovaných v známej kauze.

Prvý prípad korupcie na najvyšších miestach, ktorý sa dostal na súd. Aj takto by sa dala opísať kauza nástenkového tendra, pre ktorú sa prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry v pondelok rozhodol obžalovať piatich ľudí vrátane dvoch bývalých ministrov výstavby za SNS Mariána Janušeka a Igora Štefanova. Janušek si v prípade uznania viny môže odsedieť až 20 rokov.

1. Ako sa zrodil nástenkový tender?
Dnes už neexistujúce ministerstvo výstavby sa v polovici roku 2007 začalo rozhliadať po dodávateľovi, ktorý by mu poskytol právnu, poradenskú a informačnú pomoc pri eurofondoch. Zákazku vyčíslilo na takmer 120 miliónov eur. Podklady však zverejnilo iba na korkovej nástenke na prvom poschodí rezortu. Súčasťou víťazného konzorcia boli firmy Avocat a Zamedia, ktoré sa spájali s vtedajším šéfom SNS Jánom Slotom. Porušenie pravidiel neskôr konštatoval aj Úrad pre verejné obstarávanie. Slota problém nevidel. „Prosím vás, nech to bolo aj v zošite, no a čo,“ reagoval na výčitky opozície počas odvolávania vtedajšieho ministra výstavby Mariána Janušeka v decembri 2008. Bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský reagoval, že Slota sa viackrát verejne priznal k známostiam s ľuďmi z víťazných firiem.

2. Kto bol do kauzy zapletený?
Prokuratúra obžalovala spolu piatich ľudí, z toho dvoch bývalých ministrov za SNS – Mariána Janušek a Igora Štefanova. Janušek sa ku kauze nechcel vyjadrovať: „Ďakujem, nemám záujem.“ So Štefanovom sa nám do uzávierky spojiť nepodarilo.

Okrem nich sa pred súd môžu postaviť aj bývalý riaditeľ Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Radoslav Behúl, bývalý riaditeľ odboru realizácie programov regionálneho rozvoja Tomáš Labay a Zdenka Kudláčová, ktorá zodpovedala za proces verejného obstarávania. „Je tragédiou Slovenska, že takéto veľké prípady sa dostávajú na súd až po toľkých rokoch. Je to vážna bariéra účinného stíhania korupcie. Myslím si, že v tomto prípade to bolo možné iba vďaka tomu, že daní ľudia stratili politický vplyv,“ hovorí riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk.

3. Čo hrozí obžalovaným?
V prípade, že sa prípad dostane až pred súd a sudca rozhodne o vine a treste, najhoršie z toho môže vyjsť Marián Janušek. V súbehu má totiž tri trestné činy: okrem machinácií pri verejnom obstarávaní mu obžaloba pripisuje aj zneužívanie právomoci verejného činiteľa a porušovanie pri správe cudzieho majetku, za čo mu hrozí sadzba od desať do 20 rokov. Zvyšným štyrom hrozí za machinácie pri verejnom obstarávaní od sedem do 12 rokov väzenia.

4. Aký je postup pri obžalobe?
Po rozhodnutí obžalovať piatich obvinených spis putoval na Špecializovaný trestný súd. „Vec bola pridelená zákonnému sudcovi, ktorý po jeho preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ povedala hovorkyňa špecializovaného súdu Katarína Kudjáková. Sudca si najskôr musí spis naštudovať a na základe toho rozhodne, či vec vráti naspäť alebo stanový dátum pojednávania. Pavel Sybila z Nadácie Zastavme korupciu poukazuje na to, že sudca to zrejme nebude mať jednoduché. „Dlhé trestné konanie hovorí o tom, že potrebných dôkazov na vznesenie obžaloby bolo málo, ťažko sa hľadali alebo istý čas chýbala vôľa dať ich dokopy. Pre prokurátora zjavne tento prípad nebol krištáľovo jasný a sotva bude aj pre sudcu,“ hovorí Sybila.


Ak sa prípad dostane až pred súd, bude skúmať štyri základné znaky – kto spáchal trestný čin, zavinenie, čo sa chránilo a čoho sa mali dopustiť. „Najťažšie je dokazovať zavinenie, pretože je tam úmysel a nedbanlivosť. Veľmi ťažko sa preukazuje, či chceli, čo by bol priamy úmysel,“ hovorí advokát Milan Ficek. Od toho sa potom bude odvíjať aj prípadná výška trestu.

5. Kam až siaha kauza?
Hoci ide o prvý prípad, keď obžaloba z korupcie dosiahla až na ministra, niektoré mimovládne organizácie si myslia, že Štefanov s Janušekom nie sú hlavami. „Ostáva otázka, či medzi obžalovanými nechýba aj bývalé vedenie SNS na čele s Jánom Slotom, ktoré tých dvoch bývalých ministrov do funkcií nominovalo a riadilo,“ hovorí riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš.

Aj Wienk si myslí, že Štefanov a Janušek boli iba vykonávateľmi objednávok. „Podľa môjho názoru veľké množstvo informácií naznačuje, že tieto prípady sú riadené z pozadia a, žiaľ, táto najvrchnejšia vrstva je nedotknuteľná a systémovo deštruuje inštitúcie,“ hovorí Wienk.

Chronológia nástenkového tendra:

Máj 2007 – Ministerstvo výstavby riadené nominantom SNS Mariánom Janušekom vyhlásilo tender za 120 miliónov eur na poradenské a právne služby pri čerpaní eurofondov. Vo víťaznom konzorciu boli aj firmy Avocat a Zamedia spájané s vtedajším predsedom národniarov Jánom Slotom.

December 2008 – Po tom, čo médiá zverejnili, že výzva na súťaž bola vyvesená iba na nástenke na chodbe ministerstva výstavby, sa opozícia pokúsila neúspešne Janušeka odvolať.

Apríl 2009 – Úrad pre verejné obstarávanie začiatkom mesiaca potvrdil porušenie zákona. Po tlaku premiéra Roberta Fica odstúpil z funkcie Janušek. Na jeho miesto nastúpil ďalší nominant SNS Igor Štefanov.

Máj 2009 – Štefanov sa dohodol s konzorciom na zrušení zmluvy. Štát za ten čas vyplatil takmer 12 miliónov eur. Združenie odmietlo vyplatené peniaze vrátiť.

Október 2010 – Brusel po kontrole odmietol preplatiť už vyplatené peniaze z eurofondov.

Marec 2010 – Premiér Robert Fico po druhej kontrole najvyššieho kontrolného úradu vyzval Štefanova, aby odstúpil z postu ministra. Fico zároveň poveril riadením ministerstva šéfa rezortu školstva Jána Mikolaja, ktorý bol tiež nominantom SNS. Ministerstvo výstavby sa neskôr zlúčilo s rezortom dopravy.

August 2015 – Polícia ukončila vyšetrovanie prípadu s návrhom na podanie obžaloby na piatich obvinených.

Október 2016 – Úrad špeciálnej prokuratúry podal obžalobu, ktorou sa bude zaoberať Špecializovaný trestný súd.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:34